Τα βραβεία Ig, γνωστά και ως «Νομπέλ υ επιστήμονα», απονεμήθηκαν για 33η χρονιά αυτή τη φορά σε διαδικτυακή εκδήλωση ενώ τα χρόνια την πανδημία η τελετή γινόταν σε αίθουσες Πανεπιστημίων όπως αυτό του Χάρβαρντ.

Διοργανώνονται από το Annals of Improbable Research (Χρονικά της Απίθανης Ερευνας) που προσεγγίζει με χιούμορ την επιστήμη. Τα βραβεία που δίνει το περιοδικό θα μπορούσε κάς να πει ότι προσπαθούν να σατιρίσουν την επιστημονική έρευνα αλλά από την άλλη πλευρά δείχνουν ότι δεν αποκλείεται έρευνες που φαινομενικά μοιάζουν εντελώς παράλογες μπορούν τελικά να προσφέρουν χρήσιμες γνώσεις.

Σε μια κίνηση που θα μπορούσε κάποιος να χαρακτηρίσει ως ένα είδος… τρολαρίσματος στο ένα εκατ. ευρώ που λαμβάνουν οι νικητές των βραβείων Νομπέλ οι νικητές των βραβείων Ig λαμβάνουν ένα χαρτονόμισμα 10 τρισεκατομμυρίων της Ζιμπάμπουε που πρακτικά δεν έχει καμία αξία.

Ανάμεσα στους φετινούς νικητές ξε οι έρευνες για:

· Δημιουργία μηχανικών εργαλείων λαβής η έμπνευση των οποίων προήλθε από παρατηρήσεις στο πώς κουλουριάζονται τα πόδια μιας νεκρής αράχνης.

· Hλεκτρικά τσοπ στικς τα οποία ενισχύουν την αλμυρή γεύση και εκτός των άλλων μπορούν να βοηθήσουν όσους θέλουν ή να μειώσουν το νάτριο στη διατροφή τους.

· Mέτρηση των τριχών στα ρουθούνια για να διαπιστωθεί αν οι έχουν ίσο αριθμό τριχών σε κάθε ρουθούνι.

·  Tη σεξουαλική ζωή της αντσούγιας η οποία μπορεί να προκαλεί μικρές δίνες στους ωκεανούς

·  Mελέτες στον εγκέφαλο ατόμων που έχουν την ικανότητα να μιλούν ανάποδα.