Σασμός: Οι άγραφοι νόμοι της Άνω Ποριάς

Ο Αστέρης βρίσκεται ακόμα σε αναστάτωση μετά τη συνομιλία που είχε με τη Βασιλική και αποφασίζει να μείνει για λίγο μόνος του. Τα λόγια της δεν σταματούν να αντηχούν στα αυτιά του. «Ναι, Αστέρη, ήξερα για τον φόνο του αδελφού σου και πάλεψα μέσα μου για να τον συγχωρέσω. Ήταν δύσκολο. Στην αρχή ήθελα να τον χωρίσω αλλά τελικά βρήκα το κουράγιο και κατάλαβα τον λόγο που τον οδήγησε σε εκείνη την πράξη. Αν δεν είχε τραβήξει τη σκανδάλη ο Μαθιός, εγώ τώρα δεν θα ζούσα».

«Δεν είναι πάντα ο θάνατος η λύση, Βασιλική. Μπορούσε να είχε πάει στην αστυνομία ο αδελφός μου», είναι η απάντηση του Αστέρη, αλλά συνειδητοποιεί ότι η Κρήτη έχει τους δικούς της νόμους.

Η ψυχή του γεμίζει ακόμα περισσότερο πόνο και μη μπορώντας να μιλήσει σε κανέναν, απομακρύνεται ακόμα περισσότερο από την Αργυρώ, η οποία τον ικετεύει να της πει τι είναι αυτό που τον βασανίζει. «Σου το έχω πει ότι θα σου πω τα πάντα κάποια στιγμή αλλά όχι ακόμη. Γιατί δεν σέβεσαι την επιθυμία μου, Αργυρώ;», την ρωτάει κι εκείνη του λέει ότι υψώνει τοίχο ανάμεσα τους.

Την ίδια ώρα, η Καλλιόπη παριστάνει ότι είναι άρρωστη και ζητά από τη Βασιλική να παραμείνει κοντά της όλο το βράδυ. Έχουν σχέδια που πρέπει να τελειώσουν, σχέδια που αναμένεται να αλλάξουν τα πάντα.

Ο Μαθιός επιστρέφει στο σπίτι, ενώ η Καλλιόπη στέλνει τον Τόλη να του κάνει παρέα, προσφέροντας του έτσι ένα άλλοθι. Ωστόσο, ο γιος της δεν έχει διάθεση για κουβέντα και αφού ευχαριστεί ευγενικά τον Τόλη, του λέει να φύγει.

Λίγο αργότερα, σύμφωνα με το περιοδικό TiVi σίριαλ, μετά από συμπλοκή μεταξύ του Λάζαρου και της Βασιλικής, ο πρώτος χτυπάει σε μια κόγχη και πέφτει κάτω νεκρός. Το όπλο που κρατούσε η Βασιλική στα χέρια της πέφτει και εκπυρσοκροτεί. Η Καλλιόπη το μαζεύει, και οι δύο γυναίκες εγκαταλείπουν το σημείο, αφήνοντας πίσω τους τη σφαίρα.