Το Μυστικό της Πεταλούδας Open: Η Έλενα, η οποία εργάζεται ως φωτογράφος στην Αθήνα, επισκέπτεται τον τάφο του αδελφού της, θύμα δολοφονίας εδώ και 26 χρόνια…. Όλα όσα θα δούμε στα επόμενα επεισόδια της σειράς του Open.

Κουβεντιάζοντας με τον φίλο της τον Χρήστο, τον ενημερώνει: «Ο δολοφόνος του δεν συνελήφθη ποτέ».
Ενώ φωτογραφίζει στους δρόμους της πόλης, εντοπίζει σε ένα παλαιοπωλείο κάτι που θα την οδηγήσει σε ένα καινούριο μονοπάτι. Συζητώντας με τη Μόνα για ένα πορτρέτο στο κατάστημα, την ρωτάει: «Απεικονίζεται ο Κυριάκος Βασιλείου σε αυτό;». Η Μόνα της απαντά ότι κάποιος άλλος, ο Μάρκος που είχε ταξιδέψει στον Λίβανο, την ρώτησε για το αν είναι ο Χριστόφορος Ξένος.
Ο νέος αρχηγός που διαδέχτηκε τον Γιάννο, φτάνει στο τμήμα γνωρίζοντας για την πρόσφατη έκρηξη, αλλά έχει κάποιες απορίες που τις λέει στον Στέφανο, μα αυτός είναι σε δύσκολη θέση αφού ξέρει ότι είναι η χαμένη κόρη του Χριστόφορου.
Στο μεταξύ, η Έλενα αναζητά στοιχεία για τον Χριστόφορο, μαθαίνοντας για το αυτοκινητιστικό του δυστύχημα, ενώ ο νέος αρχηγός έχει αμφιβολίες σχετικά με τη σύνδεση του Χριστόφορου με την Εύα και γιατί η Ειρήνη βρισκόταν κοντά στον τόπο της έκρηξης. Ο Στέφανος, παίρνει τηλέφωνο την Ειρήνη, η οποία αναρρώνει στο σπίτι του φίλου της του Σάββα, ενημερώνοντάς την ότι δεν μπορεί να συγκαλύπτει πλέον την ταυτότητα του Χριστόφορου ως Κυριάκο Βασιλείου και ότι θα πρέπει να αντιμετωπίσει τις ευθύνες του.
Στο τέλος, η Έλενα επισκέπτεται τη μητέρα της σε ένα οίκο ευγηρίας, αποκαλύπτοντας της ότι έχει εντοπίσει τον δράστη του φόνου του Νικήτα..