Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες στο Ρέθυμνο – Εκκενώθηκαν έξι οικισμοί - Ισχυροί άνεμοι πνέουν στην περιοχή

Δύσκολες είναι οι ώρες στο Ρέθυμνο με τη φωτιά να συνεχίζει το καταστροφικό της έργο και τις πυροσβεστικές δυνάμεις να δίνουν ολονύχτια μάχη για να περιορίσουν το πύρινο μέτωπο με τους δυνατούς ανέμους να δυσχεραίνουν το έργο τους.

Το βράδυ της Παρασκευής (15.07.2022) δόθηκε εντολή εκκένωσης για τους οικισμούς Ορνέ, Κρύα Βρύση, Σαχτούρια, Άγιος Παύλος, Άγιος Γεώργιος και Μέλαμπες όπως αναφέρει το creta24.gr

Στην πυρκαγιά στον Ορνέ Ρεθύμνου οι πυροσβεστικές δυνάμεις προστατεύουν τα χωριά Νέα Κρύα Βρύση, Μέλαμπε, απ’ όπου έχει περάσει και πάει νότια, στον οικισμό Σαχτούρια. Στην περιοχή θα διατηρηθούν οι ισχυροί άνεμοι μέχρι 05:00 το πρωί δυσκολεύοντας το έργο της κατάσβεσης.

Τα εναέρια μέσα σταμάτησαν τις πτήσεις με τη δύση του ηλίου, και πλέον μόνο οι επίγειες δυνάμεις δίνουν αγώνα. Στη μάχη της κατάσβεσης λαμβάνουν μέρος 110 πυροσβέστες, πέντε ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 33 οχήματα.

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις ενισχύονται συνεχώς με νέα περιφερειακές δυνάμεις ενώ ΟΤΑ, Ερυθρός Σταυρός και πεζοπόρα τμήματα εθελοντών δίνουν έναν μεγάλο αγώνα.

Οι καταστροφές είναι μεγάλες, ενώ εκτεταμένες είναι οι ζημιές στο δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ, με αποτέλεσμα πολλά χωριά να έχουν μείνει στο σκοτάδι.

Σημειώνεται ότι ο πρώτος οικισμός του Ρεθύμνου για τον οποίο δόθηκε εκκένωσης ήταν οι Μέλαμπες, όμως «η φωτιά είναι ανεξέλεγκτη», σύμφωνα με τις Αρχές και καίει ασταμάτητα. Όπως δήλωσε στην τηλεόραση του OPEN ο δήμαρχος Αγίου Βασιλείου, Γιάννης Ταταράκης, οι άνεμοι πνέουν 8 μποφόρ το βράδυ της Παρασκευής.

Η φωτιά έχει περάσει εδώ και ώρες την επαρχιακή οδό που οδηγεί από το Ρέθυμνο στην Αγία Γαλήνη με αποτέλεσμα να έχει δημιουργηθεί ένα πύρινο μέτωπο χιλιομέτρων μεταξύ των χωριών Ορνές, Κρύα Βρύση, Σαχτούρια και Μέλαμπες. Πληροφορίες αναφέρουν ότι καταστράφηκε το γήπεδο Μελάμπων που βρίσκεται στην άκρη του χωριού.

Η ατμόσφαιρα στα νότια του Ρεθύμνου, Πλακιάς, Ροδάκινο, Αγία Γαλήνη είναι αποπνικτική από τους καπνούς ενώ υπάρχει μεγάλη κινητικότητα των κτηνοτρόφων με στόχο να μεταφέρουν τα αιγοπρόβατά τους σε ασφαλείς περιοχές ώστε να μην κινδυνεύουν κυρίως από τους καπνούς.

Μπορεί να έχει δοθεί εντολή εκκένωσης, όμως, οι κάτοικοι αρνούνται να εγκαταλείψουν τις περιουσίες τους και στο σημείο βρίσκονται εθελοντές Σαμαρείτες, μαζί με την ομάδα εθελοντών του τμήματος Πολιτικής Προστασίας, για να τους παρέχουν πρώτες βοήθειες σε περίπτωση που τις χρειαστούν.

Στο νοσοκομείο ο δήμαρχος Αγίου Βασιλείου, Γιάννης Ταταράκης – Είχε εγκλωβιστεί στις Μέλαμπες

Η ΕΡΤ ανέφερε ότι στο νοσοκομείο Ρεθύμνου με αναπνευστικά προβλήματα μεταφέρθηκε ο δήμαρχος της περιοχής, Γιάννης Ταταράκης.

Νωρίτερα πάντως ο ίδιος, μαζί με την αντιπεριφερειάρχη Ρεθύμνου, Μαίρη Λιονή, είχαν εγκλωβιστεί στις Μέλαμπες, όμως στήθηκε άμεση επιχείρηση απεγκλωβισμού και έτσι απέφυγαν τα χειρότερα.

Σε απόλυτη ετοιμότητα βρίσκονται το ΕΚΑΒ σε Ρέθυμνο και Ηράκλειο και οι συνεργαζόμενες υπηρεσίες με την πολιτική προστασία.

Η ειδοποίηση από το 112 για την πρώτη εκκένωση:

Το creta24.gr αναφέρει, μάλιστα, ότι μισθωμένα λεωφορεία από την Περιφέρεια Κρήτης, έχουν διατεθεί για να μεταφέρουν όποιον το επιθυμεί στο κτίριο του δημαρχείου στο Σπήλι.

Υπάρχει και έντονη ανησυχία για την παραθαλάσσια περιοχή της Αγίας Γαλήνης με την μεγάλη τουριστική κίνηση. Υπενθυμίζεται, επίσης, ότι είχε τραυματιστεί ένας πυροσβέστης, όμως σύμφωνα με ενημέρωση στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, είναι καλά στην υγεία του και τα τραύματά του ελαφρά.

Σε απόλυτη ετοιμότητα βρίσκονται το ΕΚΑΒ σε Ρέθυμνο και Ηράκλειο και οι συνεργαζόμενες υπηρεσίες με την πολιτική προστασία.

Στο σημείο » Μάντρες», εκεί που τερματίζει ο δρόμος από Τυμπάκι προς Αγία Γαλήνη και Ρέθυμνο υπάρχει διακοπή κυκλοφορίας. Για Αγία Γαλήνη δεν υπάρχει άλλος δρόμος οπότε είναι αποκλεισμένη.

Πολύ υψηλός κίνδυνος φωτιάς σε πέντε περιοχές της χώρας

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) προβλέπεται για το Σάββατο 16 Ιουλίου, για πέντε περιφέρειες της χώρας σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

Συγκεκριμένα πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς προβλέπεται αύριο για τις εξής περιοχές:

Περιφέρεια Αττικής

Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ Εύβοιας)

Περιφέρεια Πελοποννήσου (ΠΕ Κορινθίας, ΠΕ Αργολίδας)

Περιφέρεια Κρήτης

Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (ΠΕ Χίου, ΠΕ Σάμου, ΠΕ Ικαρίας)

Παράλληλα, η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας απευθύνει συστάσεις προς τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κ.α. Επίσης, η ΓΓΠΠ υπενθυμίζει ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών και καλεί τους πολίτες σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.

Επιπλέον, παραμένει σε εφαρμογή το 2ο στάδιο επιχειρησιακής ετοιμότητας του Π.Σ. και θα συνεχιστούν οι περιπολίες εναέριας επιτήρησης, καθώς και περιπολίες από Πυροσβεστικές, Αστυνομικές και Στρατιωτικές δυνάμεις.

Ακόμη, το προσωπικό των Πυροσβεστικών υπηρεσιών των παραπάνω Περιφερειακών Ενοτήτων παραμένει σε μερική επιφυλακή, και σε γενική επιφυλακή το προσωπικό των Π.Υ. της Σάμου, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι αυξημένες υπηρεσιακές απαιτήσεις, που πιθανόν να προκύψουν λόγω πολύ υψηλού κινδύνου πυρκαγιάς (κατηγορία κίνδυνου 4).

Ταυτόχρονα, για τις παραπάνω περιοχές, παραμένει σε εφαρμογή το Σχέδιο δράσεων Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση κινδύνων λόγω δασικών πυρκαγιών, σύμφωνα με το οποίο, μεταξύ άλλων, προβλέπεται, η εφαρμογή του μέτρου της προληπτικής απαγόρευσης της κυκλοφορίας οχημάτων και παραμονής εκδρομέων σε εθνικούς δρυμούς, δάση και “ευπαθείς” περιοχές.

Παράλληλα η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας σε άμεση συνεργασία με την Πυροσβεστική έχουν ενημερώσει όλες τις αρμόδιες εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα  πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.