Για τους φιλόδοξους αλλά πραγματοποιήσιμους στόχους του Green Deal σε μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο ορίζοντα αναφέρθηκε η Ευρωπαία Επίτροπος Ενέργειας, Kadri Simson, στο επιλογικό Fire Side Chat του Athens Energy Dialogues.
H κ. Simson ανέδειξε το σημαντικό ρόλο των ΑΠΕ και του ανανεώσιμου υδρογόνου για την επίτευξη ενός ουδέτερου ισοζυγίου άνθρακα δίνοντας έμφαση και στην ενεργειακή αποδοτικότητα. «Χρειάζεται να ανακαινίσουμε 10 εκατ. κτίρια μέχρι το 2030 που ευθύνονται για το 50% των εκπομπών» τόνισε η Επίτροπος ενώ συνέχισε λέγοντας ότι μία ακόμη βασική προϋπόθεση σε επίπεδο ΕΕ είναι τα διασυνοριακά συστήματα και οι διεθνείς συνέργειες με υπεύθυνους εταίρους. Πρόσθεσε ότι το καλοκαίρι θα συζητηθεί η νέα στρατηγική με μακροπρόθεσμο ορίζοντα -έως το 2050- στο επίκεντρο της οποίας βρεθούν ακόμη πιο εμφατικά οι πράσινες μορφές ενέργειας.
Αναφορικά με την πανδημία σχολίασε ότι παρά τις αρνητικές της επιπτώσεις δεν κατάφερε να ανακόψει την δυναμική των ΑΠΕ, οι οποίες σημείωσαν νέα ρεκόρ και πέτυχαν να αυξήσουν την εγκατεστημένη ισχύ τους. Συμπλήρωσε ότι η τάση των παραγωγών ενέργειας για επέκταση στο πεδίο των ΑΠΕ θα αυξηθεί επισημαίνοντας ότι προβλέπεται πρόσθετος προϋπολογισμός -κατά 30%- για πράσινα έργα και μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης. Επανέλαβε δε τον προσανατολισμό της Ένωσης για τη συμπερίληψη έργων υδρογόνου προς όφελος της βιομηχανίας και των μεταφορών.
Η κ. Simson εξήρε τις προσπάθειες της Ελλάδας στο ενεργειακό πεδίο αναγνωρίζοντας ότι η χώρα «έπιασε» τους στόχους το 2020 για το μερίδιο των ΑΠΕ στην παραγωγή -μάλιστα κατά ένα έτος νωρίτερα- και εν συνεχεία μίλησε για τα σημαντικά έργα υποδομής που έχουν προταθεί σε Δυτική Μακεδονία και Μεγαλόπολη σημειώνοντας ότι, «Θα προτείνουμε για την Ελλάδα να συμπεριλάβει και πιλοτικά έργα».
Υπογράμμισε ότι πρόκειται για περιοχές προτεραιότητας και για την Κομισιόν που θα υποστηριχθούν τόσο οικονομικά όσο και σε επίπεδο τεχνογνωσίας ενώ πρότεινε στην Ελλάδα να συνδράμει υιοθετώντας καλές πρακτικές και καταθέτοντας στοχευμένες προτάσεις έργων.
Σε ό,τι αφορά την εμπορική λειτουργία του αγωγού TAP η κ. Simson σχολίασε ότι είναι ένα «τεράστιο επίτευγμα καθότι ουσιαστικά είναι μία νέα πηγή ενέργειας για την ΕΕ». Εξήγησε ότι είναι οικονομικά και στρατηγικά σημαντικός -όπως άλλωστε και ο αγωγός IGB- καθώς στηρίζει τη διαφοροποίηση των πηγών εφοδιασμού. «Ο δρόμος είναι μακρύς μέχρι το ουδέτερο ενεργειακό αποτύπωμα» είπε, υπενθυμίζοντας ότι το φυσικό αέριο καλείται να λειτουργήσει ως γέφυρα στο ενεργειακό μείγμα και θα πρέπει στο μέλλον να αφήσει χώρο σε άλλες πηγές όπως το υδρογόνο.
Αναφορικά με το Target Model, ανέφερε ότι η Κομισιόν παρακολουθεί στενά την εφαρμογή του ενώ πρόσθεσε ότι όταν ολοκληρωθεί σε πανευρωπαϊκό επίπεδο θα προκύψουν σημαντικά οικονομικά οφέλη για τους καταναλωτές.
Κλείνοντας, αναφέρθηκε στην ψηφιακή μετάβαση κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στην πατρίδα της, την Εσθονία, η οποία πρωτοστατεί σε αυτό το πεδίο καθότι έχει ψηφιοποιήσει ήδη το 91% των δημοσίων υπηρεσιών της. Καταλήγοντας, είπε ότι με την ψηφιακή διακυβέρνηση διασφαλίζεται η διαφάνεια ενώ εξοικονομούνται σημαντικοί οικονομικοί πόροι.