Ρωσία: Δικαστήριο στέλνει στο ψυχιατρείο τον σαμάνο που ήθελε να ξορκίσει «τον δαίμονα» Βλαντιμίρ Πούτιν

Ρωσία: Δικαστήριο στέλνει στο ψυχιατρείο τον σαμάνο που ήθελε να ξορκίσει «τον δαίμονα» Βλαντιμίρ Πούτιν

Δικαστήριο στη Ρωσία καταδίκασε σε υποχρεωτική εισαγωγή σε ψυχιατρικό νοσοκομείο έναν σαμάνο από τη Σιβηρία ο οποίος ασκούσε κριτική σε βάρος του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν. Ο Αλεξάντρ Γκαμπίσεφ, σύμφωνα με τον δικηγόρο του, κατηγορείται και για επίθεση σε βάρος μέλους της ρωσικής Εθνοφρουράς.

Ο Αλεξάντρ Γκαμπίσεφ βρέθηκε στο επίκεντρο της δημοσιότητας όταν το 2019 ξεκίνησε μια πορεία με τα πόδια 8.000 χιλιομέτρων, όπως φιλοδοξούσε ο ίδιος, έως τη Μόσχα, ένα ταξίδι για τον εξορκισμό του Βλαντιμίρ Πούτιν, τον οποίο χαρακτήρισε «δαίμονα».

Ο σαμάνος επιχείρησε πολλές φορές το ταξίδι αυτό αλλά πάντα τον σταματούσε η αστυνομία, που τον οδηγούσε και πάλι πίσω στη Γιακουτία, τη γενέτειρα του στην ανατολική Σιβηρία. Όταν ο Αλεξάντρ Γκαμπίσεφ ανακοίνωσε την τελευταία προσπάθειά του, τον Ιανουάριο, συνελήφθη στο σπίτι του με την κατηγορία ότι επιτέθηκε σε φρουρό που είχε πάει να τον συλλάβει.

Δείτε στο παρακάτω βίντεο ποιος είναι ο Αλεξάντρ Γκαμπίσεφ:

Σήμερα, δικαστήριο στη Γιακουτία τον καταδίκασε σε υποχρεωτική εισαγωγή σε ψυχιατρικό ίδρυμα, όπως δήλωσε ο δικηγόρος του Αλεξέι Πριανισνίκοφ.

«Αυτό σημαίνει ότι θα κρατείται σε συνθήκες που μοιάζουν με αυτές της φυλακής», δήλωσε ο Πριανισνίκοφ, προσθέτοντας ότι η διάρκεια της νοσηλείας του θα καθοριστεί από τους γιατρούς. «Η εμπειρία δείχνει ότι κανείς δεν φεύγει σε λιγότερο από δυόμιση με τρία χρόνια», είπε, χαρακτηρίζοντας την ποινή δυσανάλογη.

Ακτιβιστές υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων λένε ότι η Ρωσία αναβιώνει τη σοβιετική πρακτική του να υποβάλει ορισμένους από τους πολιτικούς της αντιφρονούντες σε αναγκαστική νοσηλεία και ψυχιατρική θεραπεία.

Διαβάστε ακόμα

Αφήστε ένα σχόλιο