Η Παλαιστινιακή Αρχή ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι κατέληξε σε συμφωνία με την ισραηλινή κυβέρνηση για να εμβολιαστούν για την Covid-19 περί 100.000 Παλαιστίνιοι οι οποίοι εργάζονται στο Ισραήλ.

«Υπήρξε μια συνάντηση μεταξύ (στελεχών) των υπουργών Υγείας της Παλαιστίνης και του Ισραήλ με στόχο να περιοριστεί η εξάπλωση των νέων παραλλαγών του κορονοϊού. Συμφωνήθηκε να εμβολιαστούν 100.000 Παλαιστίνιοι που εργάζονται στο Ισραήλ», ανέφερε η ανακοίνωση.

Το παλαιστινιακό υπουργείο δεν διευκρίνισε πότε θα ξεκινήσει αυτή η εκστρατεία εμβολιασμού, ούτε ποια θα τα κριτήρια με τα οποία θα επιλεγούν οι εργαζόμενοι.

Οι ισραηλινές αρχές, που ρωτήθηκαν από το Γαλλικό Πρακτορείο, δεν έχουν ακόμη επιβεβαιώσει την πληρορία. Το ισραηλινό υπουργείο Υγείας ανέφερε μόνο ότι έγινε μια συνάντηση στη Ραμάλα, κατά την οποία υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι ενημερώθηκαν από τους Παλαιστίνιους ομο τους για την στην και κατόπιν επισκέφθηκαν ένα νοσοκομείο.

Στην αρχή της ς απαγορεύτηκε στους Παλαιστίνιους εργαζόμενους να περνούν από τη Δυτική Όχθη στο Ισραήλ. Όσοι ήθελαν να συνεχίν να εργάζονται έπρεπε να παραμείνουν στο ισραηλινό έδαφος. Σύμφωνα με έναν Παλαιστίνιο αξιωματούχο, χιλιάδες επέλεξαν μείνουν στο Ισραήλ, όπου οι μισθοί είναι υψηλότεροι.

Στο Ισραήλ έχει ήδη εμβολιαστεί με την πρώτη δόση το 47% του πληθυσμού. Στα παλαιστινιακά εδάφη όμως έχει εμβολιαστεί μέχρι στιγμής μόνο το υγειονομικό προσωπικό. Η Παλαιστινιακή Αρχή ξεκίνησε τους εμβολιασμούς στις αρχές Φεβρουαρίου, παρέλαβε 2.000 δόσεις από το Ισραήλ. Στα μέσα του μήνα επρόκειτο επίσης να παραλάβει τουλάχιστον 50.000 εμβόλια μέσω του συστήματος Covax του ΟΗΕ.

Η Παλαιστινιακή Αρχή έλαβε επίσης 10.000 δόσεις του ρωσικού εμβολίου Sputnik V και αποφάσισε να μοιραστεί ένα μέρος τους με τη Λωρίδα της Γάζας, που ελέγχεται από τη Χαμάς. Τα πρώτα εμβόλια στάλθηκαν στον θύλακα αυτήν την εβδομάδα.

Στο Ισραήλ έχουν καταγραφεί περισσότερα από 744.500 κρούσματα και περίπου 5.530 άνθρωποι πέθαναν. Στη Δυτική Όχθη τα κρούσματα ανέρχονται σε 117.530 και οι νεκροί σε 1.420 ενώ στη Γάζα καταγράφηκαν 54.180 μολύνσεις και 540 θάνατοι από την αρχή της πανδημίας.