Σχεδόν 300 άστεγοι εμβολιάστηκαν κατά της Covid-19 στη Ρουμανία, μία από τις πρώτες χώρες της που προχωρά στον εμβολιασμό της ευάλωτης αυτής κατηγορίας, μετ το Σάββατο το Γαλλικό Πρακτορείο, επικαλούμο ευθύνους της εκστρατείας εμβολιασμού.

«Οι άνθρωποι αυτοί είναι μεταξύ των πιο εκτεθειμένων στον κίνδυνο της μόλυνσης. Για τους περισσότερους, το να τηρούν τους κανόνες κοινωνικής αποστασιοποίησης είναι δύσκολο», ανέφερε στο AFP, ο αναπληρωτής υπουργός Αντρέι Μπάτσιου.

Έπειτα από εκκλήσεις οργανώσεων, η κυβέρνηση αποφάσισε να τοποθετήσει τους άστεγους μεταξύ των πρώτων θέσεων του καταλόγου των ομάδων «προτεραιότητας», ακολουθώντας το παράδειγμα της Δανίας.

Οι άστεγοι, επομένως, συμπεριλαμβάνονται στην ίδια κατηγορία με τους ηλικιωμένους άνω των 65 ετών, τους πάσχοντες από χρόνια νοσήματα και τους εκπαιδευτικούς και πίσω ακριβώς από τους επαγγελματίες υγείας.

Κινητές μονάδες μετέβη τις τελευταίες ημέρες σε κέντρα νυχτερινής ς που έχουν εγκαταστήσει οι αρχές σε διάφορες πόλεις, μεταξύ άλλων στο , του Μπουζάου (ανατολικά) και τη Σουκεάβα (βορειοανατολικά).

Εκ των 1.341 αστέγων που έχουν καταγραφεί έως σήμερα σε ολόκληρη τη χ (αν και ο πραγματικός αριθμός τους υπολογίζεται σε μερικές χιλιάδες), 282 έκαναν την πρώτη δόση και 246 και τις δύο δόσεις.

Η επιχείρηση θα συνεχιστεί τις επόμενες ημέρες, με την κυβέρνηση να «θέλει να φθάσει σε όλους τους άστεγους που επιθυμούν να εμβολιαστούν», επισήμανε ένα μέλος της εκστρατείας εμβολιασμού.

Ελλείψει, εντούτοις, πρόσβασης σε αξιόπιστες πηγές πληροφόρησης, ένας αριθμός ανθρώπων που ζουν στον δρόμο είναι καχύποπτοι απέναντι στον εμβολιασμό, εξηγεί ο Μάριαν Ουρσάν, πρόεδρος της οργάνωσης Carusel, η οποία διανέμει τρόφιμα, ρούχα, κουβέρτες και φάρμακα σε περίπου 300 άστεγους στο Βουκουρέστι.

Χώρα με πληθυσμό 19 εκατομμυρίων κατοίκων, στην οποία έχουν καταγραφεί έως σήμερα 19.738 θάνατοι από τον νέο κορονοϊό, η Ρουμανία έχει εμβολιάσει 771.239 ανθρώπους, από την έναρξη της εκστρατείας στα τέλη Δεκεμβρίου, εκ των οποίων τους 224.124 με μία δόση και τους 547.116 με δύο.