ΣΥΡΙΖΑ: Επικίνδυνη προχειρότητα της κυβέρνησης στον τουρισμό

Για «επικίνδυνη προχειρότητα» και για «κυβέρνηση εκτός τόπου και χρόνου» όσον αφορά τους χειρισμούς στον τουρισμό, έκανε λόγο ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Νάσος Ηλιόπουλος, μετά τα περιστατικά των τελευταίων ημερών και το τοπικό lockdown στην Μύκονο .

«Για μια ακόμη φορά φάνηκε ότι το μοναδικό σχέδιο της κυβέρνησης ήταν ο αυτοθαυμασμός», επισήμανε ο Νάσος Ηλιόπουλος, λέγοντας ότι «παρά τα όσα διθυραμβικά έλεγε, αποδεικνύεται ότι τελικά δεν ήμασταν και τόσο έτοιμοι να ανοίξουμε με ασφάλεια».

Αναφερόμενος στο lockdown της Μυκόνου, ο εκπρόσωπος τύπου της αξιωματικής αντιπολίτευσης ανέφερε ότι “όταν στην καρδιά του καλοκαιριού, σε έναν από τους κεντρικότερους τουριστικούς προορισμούς της χώρας, αναγκάζεται η κυβέρνηση να προχωρήσει σε τέτοια μέτρα, κάποιος πρέπει να εξηγήσει τι συμβαίνει, να κάνει κάποια αυτοκριτική, ειδικά μάλιστα όταν, με βάση τα τελευταία στοιχεία, το ποσοστό των εμβολιασμών στο νησί προσεγγίζει το 90%».

Προσέθεσε ακόμα ότι: «Αυτό που εύκολα συμπεραίνει κανείς λοιπόν, είναι ότι δεν έγιναν οι κατάλληλοι έλεγχοι στους ανθρώπους που ήρθαν στο νησί. Και αυτή η αγωνία φυσικά δεν αφορά μόνο τη Μύκονο, αλλά όλους τους τουριστικούς προορισμούς».

«Ποιος εισηγείται τα μέτρα;»

“Ένα ερώτημα που πρέπει επίσης να απαντηθεί από την κυβέρνηση είναι ποιος ακριβώς εισηγείται και παρακολουθεί τα μέτρα, καθώς υπήρξε δήλωση μέλους της επιτροπής ότι τα μέτρα στη Μύκονο δεν ήταν δική τους εισήγηση”, ανέφερε ο εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ.

Αναφερόμενος στα περιστατικά που έχουν καταγγελθεί τα τελευταία εικοσιτετράωρα για έλλειψη χώρων φιλοξενίας των κρουσμάτων που νοσούν στα νησιά ο στενός συνεργάτης του Αλέξη Τσίπρα είπε: «Έχουν προκύψει πολλά περιστατικά όπως για παραδειγμα το περιστατικό με τα παιδιά 18 χρονών που έμειναν πάνω από 12 ώρες σε ένα πάρκινγκ, γιατί δεν βρέθηκε χώρος καραντίνας να τους φιλοξενήσει».

Η Κουμουνδούρου επιμένει ότι η κυβέρνηση δεν θωράκισε υγειονομικά τα νησιά, δεν έκανε μαζικά τεστ, αξιόπιστη ιχνηλάτηση, και δεν επιτάχυνε τους εμβολιασμούς όπως ζητούσε ο ΣΥΡΙΖΑ όλο το προηγούμενο διάστημα από τον πρωθυπουργό. Όπως λένε μάλιστα:

– Αγνόησε την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ από τον Απρίλιο για κατά προτεραιότητα εμβολιασμό όσων εργάζονται στον τουρισμό.

– Με τις παλινωδίες του με το Astra Zeneca και τα «χαρτζιλίκια» απέτυχε να πείσει τους πολίτες να εμβολιαστούν.

– Πέταξε το μπαλάκι για αυστηρούς ελέγχους στην «ατομική ευθύνη», τις ναυτιλιακές και τους επιχειρηματίες, για να κρύψει την πρωτοφανή ανυπαρξία της Πολιτείας, με αποτέλεσμα οι ουσιαστικοί έλεγχοι να είναι ανύπαρκτοι. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η επιβολή περιοριστικών μέτρων στη Μύκονο, παρά τον εμβολιασμό άνω του 90% των κατοίκων.

– Αγνόησε την αυτονόητη ανάγκη για ελέγχους από τον ΕΟΔΥ και δωρεάν μαζικό testing σε όλα τα νησιά, ενώ σε πολλά τα μοριακά ή rapid test είναι είδος πολυτελείας ή δεν υπάρχουν καν.

– Αγνόησε την έκκληση για ενίσχυση του ΕΣΥ και της Πρωτοβάθμιας Υγείας καθώς και για πρόβλεψη ξενοδοχείων καραντίνας, με αποτέλεσμα τουρίστες που έχουν νοσήσει να μην έχουν πού να μείνουν, εικόνες που διασύρουν τη χώρα διεθνώς.