Ο Αυστραλός πρωθυπουργός Σκοτ Μόρισον ζήτησε σήμερα συγγνώμη για τον τρόπο με τον οποίο συμπεριφέρθηκε η κυβέρνησή του το 2019 απέναντι σε μια πρώην υπάλληλο, η οποία υποστήριζε πως είχε βιαστεί από έναν συνάδελφό της στο κοινοβούλιο, κατηγορίες που προκάλεσαν σκάνδαλο μετά την αποκάλυψή τους χθες, Δευτέρα.

Η Μπρίτανι Χίγκινς, η οποία εργαζόταν τότε για την Λίντα Ρέινολντς –τότε υπουργό Αμυντικής Βιομηχανίας, η οποία έχει γίνει έκτοτε υπουργός Άμυνας–, καταγγέλλει ότι βιάστηκε από άνδρα συνάδελφό της μέσα στο γραφείο της υπουργού στο κοινοβούλιο έπειτα από μια βραδιά με κατανάλωση ποτών μαζί με άλλους συναδέλφους του Φιλελεύθερου Κόμματος.

Η Χίγκινς δήλωσε στον ιστότοπο news.com.au πως, αφού κατήγγειλε αυτή την επίθεση σε έναν ανώτερο, κλήθηκε να συμμετάσχει σε μια επίσημη συνεδρίαση γι’ αυτήν μέσα στην ίδια αίθουσα στην οποία είχε διαπραχθεί ο βιασμός.

Ηλικίας τότε 24 ετών, είχε προσληφθεί πριν από μερικούς μήνες σ’ αυτή την «ονειρεμένη εργασία», όπως πίστευε τότε. Όμως στη διάρκεια της συνεδρίασης με τους ανωτέρους της αισθάνθηκε ότι όφειλε να επιλέξει ανάμεσα στη σταδιοδρομία της και μια μήνυση στην αστυνομία.

Αποκαλύψεις

Οι αποκαλύψεις αυτές λαμβάνουν χώρα ενώ υποθέσεις σεξουαλικής επίθεσης, εκφοβισμού και παρενόχλησης, που έχουν έρθει τα τελευταία χρόνια στο φώς, αποκαλύπτουν με ωμό τρόπο τη θέση των γυναικών στον πολιτικό κόσμο της Αυστραλίας.

Η Χίγκινς αφηγήθηκε χθες, Δευτέρα, το βράδυ στο τηλεοπτικό Channel 10 ότι είχε αισθανθεί σαν «ένα πολιτικό πρόβλημα» που έπρεπε να λυθεί και ότι οι επικεφαλής της θα αισθάνονταν «άβολα» αν ανέφερε και πάλι αυτή την υπόθεση.

Η κυβέρνηση είχε αρχικά υποστηρίξει τη στάση των ανωτέρων της Χίγκινς λέγοντας πως την είχαν ενθαρρύνει να καταθέσει μήνυση και πως θα την υποστήριζαν όποια κι αν θα ήταν η απόφασή της. Ένας Αυστραλιανός αξιωματούχος είχε ωστόσο παραδεχθεί πως η επιλογή του χώρου γι’ αυτή τη συνεδρίαση ήταν λάθος.

Όμως οι δηλώσεις αυτές κάθε άλλο παρά μείωσαν τη συγκίνηση από τις αποκαλύψεις της Χίγκινς.

Στροφή 180 μοιρών

Και ο πρωθυπουργός έκανε την Παρασκευή στροφή 180 μοιρών ζητώντας συγγνώμη.

«Αυτό δεν έπρεπε να είχε συμβεί. Και ζητώ συγγνώμη», δήλωσε προς τους δημοσιογράφους στην Καμπέρα.

Ο Μόρισον εξήγησε πως, αφού συζήτησε το ζήτημα χθες, Δευτέρα, το βράδυ με τη σύζυγό του, συνειδητοποίησε πως έπρεπε να ενισχυθεί η απάντηση σ’ αυτό το σκάνδαλο και ανακοίνωσε τη διεξαγωγή έρευνας για τον τρόπο με τον οποίο συγκεντρώνονται οι προσφυγές για σεξουαλική επίθεση και μια άλλη για την κουλτούρα της εργασίας στους κόλπους του κοινοβουλίου.

«Τα επαγγελματικά περιβάλλοντα όπου οι νεαρές γυναίκες βρίσκονται σε καταστάσεις στις οποίες είναι τόσο ευάλωτες, δεν θα έπρεπε να υπάρχουν», δήλωσε.

Η Χίγκινς ευχαρίστησε τον επικεφαλής της κυβέρνησης για τη συγγνώμη, όμως πρόσθεσε πως χρειάστηκε να κινητοποιηθούν τα μέσα ενημέρωσης για να αποφασιστεί η διεξαγωγή έρευνας.