Είναι η ζήλια τονωτικό στοιχείο της σχέσης;

Ας ξεκινήσουμε με μια παραδοχή. Η ζήλια είναι ένα συναίσθημα που σε φυσιολογικά επίπεδα δηλώνει πάθος και ενδιαφέρον σε μια ερωτική σχέση. Όταν αγαπάμε κάποιον γινόμαστε κτητικοί και διεκδικούμε το χρόνο και το ενδιαφέρον του οτιδήποτε άλλο.

Τι γίνεται, όμως, όταν αυτά τα επίπεδα ξεπερνούν το φυσιολογικό; Ποια σημάδια μας οδηγούν στο να θεωρήσουμε αυτή τη ζήλια παθολογική και σημάδι πως η σχέση μας εκτροχιάζεται;

Ζήλια που περιορίζει την ελεύθερη προσωπικότητά μας

Σε μια σχέση μπαίνουμε για να μοιραστούμε συνθήκες και συναισθήματα ως ολόκληροι και όχι ως ακρωτηριασμένοι συναισθηματικά άνθρωποι. Υπήρχαμε πριν αυτή και κατά πάσα πιθανότητα θα υπάρχουμε και μετά τη λήξη της.

Για αυτόν το λόγο είναι να έχουμε αναπτύξει τους δικούς μας κώδικες συναισθημάτων και να επιζητούμε την ανάγκη να παραμείνουμε ελεύθεροι να συνεχίσουμε να αναπτυσσόμαστε ως προσωπικότητες. Ο κτητικός σύντροφος αδυνατεί να συμβαδίσει με αυτή την ανάγκη και επιθυμεί να την αναχαιτίσει, ώστε να ελέγχει κάθε μας κίνηση.

Ζήλια κατά πάντων

Στο στόχαστρο μιας ζηλόφθονης προσωπικότητας δεν είναι απαραίτητο να μπαίνει μόνο ένας πιθανός ερωτικός αντίπαλος, αλλά ακόμα και η οικογένεια, η δουλειά ή οι φίλοι του άλλου συντρόφου, που καθένας διεκδικεί το χρόνο του και θεωρεί πως επηρεάζει τις σκέψεις και τις αποφάσεις του.

Ζήλια άνευ πραγματικής αιτίας

Η παθολογική ζήλια κατά συντριπτικό ποσοστό δεν αποτελεί αποτέλεσμα πραγματικής αιτίας. Στην πραγματικότητα μπορεί να υποκινηθεί και από την πιο ασήμαντη αφορμή γιατί στην ψυχολογία αυτού που ζηλεύει δεν υπάρχει εξαρχής εμπιστοσύνη στο σύντροφό του. Από αυτή την αφετηρία, όλα μοιάζουν ύποπτα.

Ζήλια μέτρο και με δυσανάλογες αντιδράσεις

Η παθολογική ζήλια οδηγεί σε έκρυθμες εκδηλώσεις θυμού, ξεσπασμάτων, ακόμα και ψυχολογικής ή σωματικής βίας. Αυτό πρέπει να θεωρείται the point of no return, γιατί κανένα ερέθισμα (ακόμα και υπαρκτό) δεν δικαιολογεί την καταπάτηση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας του άλλου. Οι δυσανάλογες και μη αναμενόμενες εκδηλώσεις ζήλιας υποδεικνύουν μαθηματικά άνθρωπο που μπορεί πολύ εύκολα να υπερβεί τα εσκαμμένα.

Διαβάστε ακόμα

Αφήστε ένα σχόλιο