Θα μπορούσε ένα φιλί διαρκείας έξι δευτερολέπτων να σώσει τη σχέση μας με τον/τη σύντροφό μας;
Πάντως, οι χρήστες του TikTok δηλώνουν κατενθουσιασμένοι με τον «κανόνα του φιλιού των έξι δευτερολέπτων», που στην ουσία, είναι ακριβώς αυτό που καταλαβαίνουμε: Μια καθημερινή «τελετουργία φιλιού» με τον/τη σύντροφό μας που θα πρέπει να διαρκεί για τουλάχιστον έξι συνεχόμενα δευτερόλεπτα.
«Διαρκώς τρέχουμε να προλάβουμε και δημιουργούμε συντομεύσεις, ακόμα και για θέματα που σχετίζονται με τα ραντεβού και τις ερωτικές μας σχέσεις», επισημαίνει η σύμβουλος σχέσεων και παρουσιάστρια του The Dates & Mates Podcast, Νταμόνα Χόφμαν.
«Οι άνθρωποι παρουσιάζουν μια πρωτοφανή εμμονή με το φιλί των έξι δευτερολέπτων, γιατί φαίνεται πως η εν λόγω μέθοδος επουλώνει πληγές που υπό συνθήκες, θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε συγκρούσεις ή στην έλλειψη ενθουσιασμού μέσα σε μια σχέση. Κι όμως, ένα φιλί μπορεί να λειτουργήσει σαν μαγικό χάπι, εκτοξεύοντας τη χημεία με τον/τη σύντροφό μας».
Όσο κι αν ακούγεται υπερβολικά απλοϊκό και ακόμη κι αν δεν μας φαίνεται ο πιο ρομαντικός ή αυθόρμητος τρόπος να εκδηλώσουμε τον έρωτά μας, έρευνα αποδεικνύει πως το φιλί των έξι δευτερολέπτων κάνει δουλειά.
Πώς προέκυψε ο κανόνας των έξι δευτερολέπτων
Ο κανόνας του φιλιού των έξι δευτερολέπτων επινοήθηκε από τον σύμβουλο γάμου Τζον Γκότμαν, ο οποίος βασίστηκε σε μια μελέτη 70.000 συμμετεχόντων από 24 διαφορετικές χώρες. Σύμφωνα με την έρευνα οι μικρές χειρονομίες που επιστρατεύομε προκειμένου να εκδηλώσουμε τον έρωτά μας, μακροπρόθεσμα, έχουν σημαντικό αντίκτυπο στην ευτυχία του ζευγαριού.
«Οι άνθρωποι που απολαμβάνουν τη σεξουαλική τους ζωή στο έπακρο, επενδύουν στις απλές καθημερινές πράξεις, ακόμη και με τρόπους που δεν έχουν καμία σχέση με ό,τι συμβαίνει στην κρεβατοκάμαρα», εξηγεί ο Γκότμαν.
Όλα εξαρτώνται από δραστηριότητες που ενισχύουν την έκκριση ωκυτοκίνης στον εγκέφαλο. Ένα φιλί που διαρκεί για τουλάχιστον έξι δευτερόλεπτα ή μια αγκαλιά διαρκείας είκοσι δευτερολέπτων πυροδοτούν την απελευθέρωση ωκυτοκίνης, της ορμόνης που βοηθά τα ζευγάρια να δεθούν μεταξύ τους με δεσμούς αμοιβαίας εμπιστοσίνης.
Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με τους εδικούς, κάθε τελετουργία που δημιουργείται μεταξύ των συντρόφων, ενισχύει την οικειότητα του ρομαντικού δεσμού.
Πόσο χρόνο θα πρέπει να αφιερώνουμε στο τέλειο φιλί
Ορισμένοι κριτικοί της εν λόγω έρευνας υποστηρίζουν πως ο ακριβής προσδιορισμός του χρόνου που θα πρέπει να διαρκέσει ένα φιλί φέρνει αποτελέσματα αντίθετα από τα επιδιωκόμενα αποτέλεσμα: Καταστρατηγεί τον ρομαντισμό και δημιουργεί στους συντρόφους την αίσθηση καταναγκασμού.
«Ποτέ δεν θέλουμε να φτάσουμε στο σημείο να κάνουμε κάτι με τον σύντροφό σου από υποχρέωση», προειδοποιεί η Χόφμαν. «Αν παραμένουμε συγκεντρωμένοι στην ακριβή χρονομέτρηση, τότε ελλοχεύει ο κίνδυνος να χάσουμε το νόημα της άσκησης».
Απλώς και μόνο επειδή τα έξι δευτερόλεπτα είναι ο ελάχιστος χρόνος που ορίζει η μελέτη του Γκότμαν, αυτό δεν σημαίνει ότι θα πρέπει κυριολεκτικά να μετρήσουμε από μέσα μας μέχρι το έξι, προτού χωρίσουμε τα χείλη μας από τα χείλη του συντρόφου μας.
Πάνω από όλα, λέει ο Gottman, είναι ένας τρόπος για να βεβαιωθούμε ότι οι άνθρωποι συνδέονται με ουσιαστικό τρόπο κάθε μέρα. Απλώς «χαλάρωσε και απόλαυσε το φιλί».