Υπάρχουν ένα σωρό συμβουλές που επικεντρώνονται στην αναζωπύρωση της σχέσης και σε όλα αυτά που μπορούν να δοκιμάσουν τα παντρεμένα ζευγάρια για να ξαναχτίσουν δεσμούς εμπιστοσύνης μετά την απιστία.

Ωστόσο, σπάνια ακούμε tips που να απευθύνονται στο «τρίτο πρόσωπο». Προκειμένου να αποκαταστήσουν αυτή την αδικία, θεραπευτές μοιράζονται στην HuffPost συμβουλές-κλειδιά για όσους διατηρούμε δεσμό με έναν/μια παντρεμένο/η και επιθυμούμε να απεμπλακούμε από αυτή την τοξική σχέση και να συνεχίσουμε τη ζωή μας.

.

martin-dm via Getty Images

.

Ας δώσουμε βάση στις πράξεις του/της συντρόφου μας, όχι μόνο στα λόγια

Όταν το ταίρι μας, μας διαβεβαιώνει πως σκοπεύει να εγκαταλείψει το γάμο του, επιθυμούμε διακαώς να το πιστέψουμε. Για αυτό τον λόγο είναι εύκολο να υποκύψουμε σε ψεύτικες υποσχέσεις ή μισές αλήθειες. Ειδικά εφόσον έχουμε επενδύσει στη σχέση, εξηγεί η ψυχολόγος Αλίσια Κλαρκ, με έδρα την Ουάσιγκτον. Αυτό καθιστά δύσκολο το να αναγνωρίσουμε ότι ο/η σύντροφός μας πιθανότατα δεν έχει κάνει ουσιαστική προσπάθεια να αποδεσμευτεί από τη «νόμιμη» σχέση του.

«Η άρνηση της πραγματικότητας βλάπτει μόνο εμάς και το μέλλον που μας αξίζει με κάποιον που βρίσκεται σε θέση να μας αγαπήσει αληθινά. Το να αντικρίζουμε την αλήθεια κατάματα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται, είναι το πρώτο βήμα προκειμένου να βρούμε επιτέλους την αληθινή αγάπη», επισημαίνει η Κλαρκ.

Ας αναρωτηθούμε για την πλευρά του/της συντρόφου μας που δεν έχουμε δει

Επειδή οι απλές υποθέσεις δεν είναι ποτέ αρκετές, έχει σημασία να αναρωτηθούμε: Πώς συμπεριφέρεται το ταίρι μας όταν επιστρέφει σπίτι στον/στη σύζυγο και στα παιδιά της/του;

«Όταν είμαστε σε σχέση με κάποιον/α που είναι ακόμα παντρεμένος/η, βλέπουμε μονάχα μια πλευρά της προσωπικότητάς του, που συνήθως έχει να κάνει με τον καλύτερο εαυτό του. Ωστόσο το νόμισμα, έχει πάντοτε δύο όψεις. Αν βλέπαμε πώς συμπεριφέρεται το ταίρι μας στο σπίτι του ή διαπιστώναμε τί παιχνίδι παίζει στον/στη συζυγό του, ίσως καταλαβαίναμε πως δεν θα έπρεπε να το έχουμε εξιδανικεύσει σε τόσο μεγάλο βαθμό», προειδοποιεί ο σύμβουλος σχέσεων Καρτ Σμιθ.

Ας υπενθυμίσουμε στον εαυτό μας ότι αξίζουμε την πλήρη αφοσίωση από τη σχέση μας

Ακόμη κι αν απολαμβάνουμε τον χρόνο που περνάμε παρέα με το ταίρι μας, πάντοτε ερχόμαστε δεύτεροι. Αυτό ασυνείδητα. επηρεάζει την αυτοεκτίμησή μας, με αποτέλεσμα να πιστεύουμε ότι δεν αξίζουμε την αμέριστη αγάπη του/της συντρόφου μας ή ότι δεν είμαστε έτοιμοι να χτίσουμε μια σχέση εμπιστοσύνης.

Ας δώσουμε ένα τέλος ξεκαθαρίζοντας τα πράγματα δια ζώσης

Το Ghosting, δηλαδή η ψηφιακή εξαφάνιση και η απόρριψη κάθε δυνατής προσπάθειας για επικοινωνία από την πλευρά του άλλου, δεν είναι τρόπος να διακόψουμε μια σχέση. Πόσο μάλλον όταν πρόκειται για ένα τόσο περίπλοκο δέσιμο.

Αν λοιπόν επιθυμούμε να αποφύγουμε τυχόν ξεσπάσματα και μελλοντικές προσπάθειες επανασύνδεσης, είναι πιο αποτελεσματικό να βάλουμε τελεία με μια κουβέντα που θα πραγματοποιηθεί από κοντά, σε ουδέτερο έδαφος, συνιστά η Μέγκαν Φλέμινγκ, ψυχολόγος και σεξοθεραπεύτρια με έδρα τη Νέα Υόρκη.

«Όσο δελεαστικό κι αν ακούγεται το ενδεχόμενο να ξεμπλέξουμε στέλνοντας ένα απλό μήνυμα, έχουμε υποχρέωση τόσο στον εαυτό μας, όσο και στο άλλο άτομο να συμπεριφερθούμε ως ενήλικες», τονίζει η Φλέμινγκ.

Ας αποφύγουμε τη χρήση αόριστων εννοιών

Πάντοτε υπάρχει το ενδεχόμενο να μπούμε στον πειρασμό να ανακοινώσουμε τον χωρισμό με πιο αόριστες και αφαιρετικές δηλώσεις, προκειμένου να το φέρουμε μαλακά στον/στη σύντροφό μας. Ωστόσο αυτό δεν βοηθά κανέναν από τους δύο, προειδοποιεί η Σέρι Μέγιερς, θεραπεύτρια γάμου και οικογένειας, αλλά και συγγραφέας του «Chatting or Cheating: How to Detect Infidelity, Rebuild Love and Affair-Proof Your Relationship».

«Ναι μεν οφείλουμε να είμαστε συμπονετικοί και προσεκτικοί. Ωστόσο, σε αυτή μας την προσπάθεια, έχει σημασία να μην σκορπίσουμε πίσω μας μάταιες ελπίδες για μια πιθανή επανασύνδεση», καταλήγει η Μέγιερς.

Ας αντισταθούμε σε κάθε προσπάθεια επανασύνδεσης από την πλευρά του/της συντρόφου μας

Αφού βρούμε το θάρρος να δώσουμε ένα τέλος στη σχέση, δεν επιτρέπουμε στο πρώην ταίρι μας να ξαναμπεί στη ζωή μας, μας συμβουλεύει η θεραπεύτρια γάμου Καρολίν Μαντέν.

«Όσο κι αν επιμένει ο/η πρώην μας, καταπολεμούμε την επιθυμία να τον/την ξαναδούμε. Ας σκεφτούμε όλες τις φορές που προσπαθήσαμε να επικοινωνήσουμε μαζί του/της στο παρελθόν, αλλά ήταν πολύ απασχολημένος/η με το ”νόμιμο” ταίρι του/της. Ίσως τότε βεβαιωθούμε πως πήραμε τη σωστή απόφαση» μας προτρέπει η ειδικός.