Όταν ασχολούμαστε με το κινητό μας σε δημόσιους χώρους, γεμάτους κόσμο, ελλοχεύει ο ς άγνωστοι να παρακολουθούν όλα όσα πληκτρολογούμε οθόνη μας.

H «παρακολούθηση πάνω απ′ τον ώμο», δηλαδή το φαινόμενο κατά το οποίο κάποιος που στέκεται πίσω μας έχει την πλήρη εποπτεία του τί γράφουμε στο κινητό μας τηλέφωνο, δίνει στους κυβερνο-απατεώνες την ευκαιρία να αποσπάσουν απόρρητα δεδομένα, όπως το PIN μας στην εφαρμογή τράπεζάς και στη συνέχεια να μας προκαλέσουν ζημιά.

Τέτοιου είδους διαρροές δεδομένων οδηγούν σε ηλεκτρονικές κλοπές και συχνά συνδέονται με την απώλεια χρηματικών ποσών τόσο μεγάλων, που απειλούν να φέρουν τα πάνω-κάτω στη ζωή μας. Πρόσφατα, θύμα που μίλησε στο BBC έχασε έτσι όλες τις οικονομίες του, ύψους 22.000 ευρώ, ενώ μέσα στο 2022 η Revolut, μια υπηρεσία που επιτρέπει να κάνουμε σχεδόν όλες τις συν μας από το κινητό, ανέφερε ένα σωρό ψηφιακές απάτες.

Επομένως οφείλουμε να ξέρουμε πως στα μέσα μαζικής μεταφοράς, το έγκλημα έχει πάρει πιο σύγχρονες μορφές. θα πρέπει πια να έχουμε τον νου μας μόνο στους πορτοφολάδες ή σε αυτούς που φιλοδοξούν να κλέψουν ολόκληρη τη συσκευή μας.

Πλέον, χάρις στις σύγχρονες τεχνολογίες, λίγα μόνο στοιχεία αρκούν, προκειμένου να μας φέρουν σε τόσο δύσκολη θέση, όσο το να χάναμε μαζί το κινητό και το πορτοφόλι μας.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, ο άνθρωπος που εγκληματεί σε βάρος μας, δεν καταβάλλει καν ιδιαίτερη προσπάθεια. Συνήθως πέφτουμε θύματα εξαπάτησης, εξαιτίας του γεγονότος ότι έχουμε εισάγει εν αγνοία μας όλα τα στοιχεία του λογαριασμού μας μπροστά στον κλέφτη.

θα προστατευτούμε

  • Όταν χρησιμοποιούμε μηχανήματα ATM ή συσκευές ανάγνωσης καρτών, καλύπτουμε με το χέρι μας το PIN.
  • Δεν χρησιμοποιούμε το δημόσιο Wi-Fi ή κοινόχρηστους υπολογιστές για την πρόσβαση μας σε ευαίσθητες πληροφορίες.
  • Για το ξεκλείδωμα της οθόνης μας χρησιμοποιούμε στοιχεία όπως τα δαχτυλικά αποτυπώματα και δεν βασίζουμε την ψηφιακή μας ασφάλεια αποκλειστικά σε τετραψήφιους συνδυασμούς και απλοϊκά μοτίβα.
  • Δημιουργούμε φυσικά εμπόδια μεταξύ της οθόνης μας και γύρω, που ενδέχεται να παρακολουθούν όλα όσα πληκτρολογούμε
  • Αποφεύγουμε να επισκεπτόμαστε πλατφόρμες e-banking σε δημόσιους χώρους.

Η απάτη που έχει διαπραχθεί μέσα από την υποκλοπή δεδομένων με αυτό τον τρόπο, είναι απίστευτα δύσκολο να αποδειχθεί, πα που διαπράττεται τρομερά εύκολα. Παρ' όλα αυτά, η λήψη ορισμένων μέτρων για την των δεδομένων μας, υπόσχεται να μας βοηθήσει να κρατήσουμε τις πληροφορίες μας ασφαλείς.