Ολονύχτια μάχη να μην φτάσει το μουσείο η φωτιά στην Αρχαία Ολυμπία! Ασύλληπτες εικόνες από drone

Αρχαία Ολυμπία

Μια απίστευτη μάχη δίνουν εδώ και ώρες οι πυροσβέστες με την μεγάλη φωτιά στην Ηλεία και εδικά στο μέτωπο που καίει κοντά στην αρχαία Ολυμπία.

Οι τελευταίες πληροφορίες, μάλιστα, αναφέρουν ότι η φωτιά βρίσκεται μόλις στα 500 μέτρα από το μουσείο της Αρχαίας Ολυμπίας, σε παράλληλη γραμμή και οι Αρχές μάχονται σκληρά για να σωθεί η ευρύτερη περιοχή.

Η κατάσταση είναι δραματική και παρά τις τιτάνιες προσπάθειες πυροσβεστικής και πολιτικής προστασίας, το μέγεθος του μετώπου δε φαίνεται να αναστρέφεται. Ύστατη λύση προστασίας, η δημιουργία μιας “νεκρής” ζώνης γύρω από τον αρχαιολογικό χώρο, που θα λειτουργήσει ως ασπίδα στη μετάδοση της φωτιάς.

Σκαπτικά μηχανήματα του Δήμου και της Περιφέρειας δουλεύουν πυρετωδώς, όσο οι φλόγες πλησιάζουν.

Δείτε το ρεπορτάζ που μετέδωσε το Mega

Μάχη για να σωθεί το μουσείο

«Ότι είναι δυνατόν να γίνει για την προστασία του μουσείου της Αρχαίας Ολυμπίας και του αρχαιολογικού χώρου από τη φωτιά, γίνεται», είπε η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, η οποία βρίσκεται στην Αρχαία Ολυμπία.

«Το σύστημα πυροπροστασίας δουλεύει κανονικά, ενώ η Πυροσβεστική και η Πολιτική Προστασία είναι σε απόλυτο συντονισμό και ανοίγονται αντιπυρικές ζώνες» συμπλήρωσε.

Δείτε τις εικόνες από το πόσο κοντά είναι η φωτιά στην Διεθνή Ολυμπιακή Ακαδημία

Ο πύρινος εφιάλτης στην Ηλεία δε λέει να τελειώσει, με περισσότερα από 20 σπίτια να έχουν καεί, σύμφωνα με τα όσα έγιναν γνωστά το απόγευμα σε σύσκεψη, στην οποία συμμετείχε και ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο οποίος και θα προχωρήσει σε δήλωση τις επόμενες ώρες από την αρχαία Ολυμπία.

Μετά τις περιοχές που εκκενώνονταν η μία μετά την άλλη κατά τη διάρκεια της ημέρας, η προσοχή έπεσε στην Αρχαία Ολυμπία.

Μηχανήματα έργου και πυροσβεστικά οχήματα δημιούργησαν μια ζώνη για να ανακόψουν την πορεία της πυρκαγιάς ενώ οχήματα και πεζοπόρα προσπαθούν να διαφυλάξουν με κάθε τρόπο την ΔΟΑ και το Αρχαιολογικό Μουσείο καθώς η φωτιά κινείται απειλητικά προς το μέρος τους σύμφωνα με το ilialive.

Ταυτόχρονα, ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ έχουν αναπτυχθεί σε ασφαλή σημεία στην περιοχή της Αρχαίας Ολυμπίας, για να προσφέρουν βοήθεια όπου χρειαστεί.

Επίσης, λόγω των έκτακτων συνθηκών που έχουν δημιουργηθεί στην Αρχαία Ολυμπία από τον πυκνό καπνό, το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό του κέντρου υγείας θα μετακινηθεί, με απόφαση του διοικητή της 6ης υγειονομικής περιφέρειας, Γιάννη Καρβέλη, στο νοσοκομείο του Πύργου, στο οποίο θα αντιμετωπίζονται όλα τα επείγοντα περιστατικά.

Όπως δήλωσε ο Γιάννης Καρβέλης στο ΑΠΕ – ΜΠΕ, σχετικά με την συγκεκριμένη απόφαση, «δεν μπορούμε να διακινδυνεύσουμε την ασφάλεια του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού». Επίσης, σύμφωνα με τον διοικητή της 6ης Υ.ΠΕ, «έχει ήδη ενημερωθεί το ΕΚΑΒ, ώστε οτιδήποτε προκύψει, να μεταφερθεί νοσοκομείο του Πύργου».

Παράλληλα, ο Γιάννης Καρβέλης είπε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ότι «είναι ενήμερο το υπουργείο Υγείας για όλες τις ενέργειες και βρίσκομαι σε συνεχή επικοινωνία με τον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια».

Μπλακ άουτ ενώ οι φλόγες πλησιάζουν το μουσείο

Σύμφωνα με το ilialive, λίγο μετά τις 22.00 το βράδυ της Τετάρτης, 04.08.2021, γινόταν μεγάλη προσπάθεια από τις  πυροσβεστικές δυνάμεις να ανακόψουν την πορεία της πυρκαγιάς που κινείται απειλητικά προς την Διεθνή Ολυμπιακή Ακαδημία και το Αρχαιολογικό Μουσείο.

Το πύρινο μέτωπο, την ίδια ώρα, ξεπερνούσε τα 5 χιλιόμετρα, σύμφωνα με το tempo24.

Στην περιοχή έγινε εκτεταμένο μπλακ άουτ από τις 22.30, δυσκολεύονταν ακόμα περισσότερο το συντονισμό στις προσπάθειες κατάσβεσης. Σύμφωνα με το ilialive, από την φωτιά κάηκε κομβικό σημείο στο δίκτυο της ΔΕΔΔΗΕ…

Σύμφωνα με τα όσα είπε στην ενημέρωση για τις φωτιές, το απόγευμα, ο Νίκος Χαρδαλιάς, στην περιοχή της Ηλείας ξέσπασαν σχεδόν ταυτόχρονα 7 πυρκαγιές την Τετάρτη…

Διαβάστε ακόμα

Αφήστε ένα σχόλιο