Κορυφώνεται μεθαύριο Πέμπτη στη Βουλή η πολιτική αντιπαράθεση για την υπόθεση των υποκλοπών, με τις ομιλίες του Κυριάκου Μητσοτάκη και των πολιτικών αρχηγών επί του νομοσχεδίου της κυβέρνησης, με το οποίο θεσπίζεται νέο, πιο αυστηρό πλαίσιο για τις παρακολουθήσεις.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος έχει προκληθεί 5 φορές από τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, με ισάριθμες επίκαιρες ερωτήσεις, για να δώσει απαντήσεις στη Βουλή για τις παρακολουθήσεις, έχει κλείσει «ραντεβού» με τον Αλέξη Τσίπρα για μία ολομέτωπη «μονομαχία» στην Ολομέλεια σε ένα λιγότερο από δύο 24ωρα από σήμερα.
Οι άξονες της παρέμβασης του Πρωθυπουργού
Ο Πρωθυπουργός στην παρέμβαση του αναμένεται να κινηθεί σε τρεις κατευθύνσεις…
-Θα αναδείξει ότι η υπόθεση βρίσκεται από την πρώτη στιγμή στη Δικαιοσύνη, η οποία, με τη συνδρομή των δημόσιων αρχών, ερευνά όλες τις πτυχές της.
-Θα εστιάσει στην άμεση αντίδραση της κυβέρνησης, όταν έγινε γνωστή η παρακολούθηση από την ΕΥΠ του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ Νίκου Ανδρουλάκη, με την αποπομπή όσων είχαν εμπλοκή στην υπόθεση (βλέπε: πρώην αρχηγό ΕΥΠ Π. Κοντολέοντα και πρώην Γεν. Γραμ. του Πρωθυπουργού Γρ. Δημητριάδη) αλλά και τη νομοθετική παρέμβαση της.
-Θα καταδείξει «σύμπλευση» του ΣΥΡΙΖΑ με τον εκδότη του «Documento» Κώστα Βαξεβάνη και επιχείρηση φθοράς της κυβέρνησης
Σκληρό «μπρα ντε φερ»
Ο Πρωθυπουργός αναμένεται να έχει ένα σκληρό «μπρα ντε φερ» με τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, τον οποίο ευθέως η κυβέρνηση και ο ίδιος έχει κατηγορήσει ότι «ταυτίζεται» με τον εκδότη του «Documento» Κώστα Βεξεβάνη και ότι υιοθετεί απολύτως τις ”λίστες” που δημοσιεύει η εφημερίδα, χωρίς να απαιτεί αποδείξεις για τους ισχυρισμούς που προβάλλονται.
Ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος έχει μιλήσει για «αριστερό Τραμπισμό του ΣΥΡΙΖΑ» αναμένεται να καυτηριάσει την πρωτοβουλία της κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα, 5 ημέρες πριν από τις εκλογές του 2019 να επιφέρει αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα που ελάφρυναν τις ποινές που σχετίζονται με τα παράνομα λογισμικά παρακολούθησης και να θέσει το ερώτημα «ποιους ήθελε να προστατέψει».
Στο αντίποδα, αναμένεται να τονίσει ότι με τη νομοθετική της πρωτοβουλία η σημερινή κυβέρνηση απαγορεύει τη χρήση και εμπορία κακόβουλων λογισμικών στην Ελλάδα και θεσπίζει πιο αυστηρό πλαίσιο για τις νόμιμες επισυνδέσεις.
Ο Κ. Μητσοτάκης αναμένεται παράλληλα να επαναλάβει ότι δεν έχει καμία ανάμειξη με το Predator και τις παρακολουθήσεις, όπως επιχειρεί να αναδείξει η Κουμουνδούρου,
και ότι ούτε η πολιτεία, ούτε κάποια δημόσια αρχή έχει προμηθευτεί ή χρησιμοποιήσει το κακόβουλο λογισμικό Predator.
«Δικαστική έρευνα αγορά και για τους αυτουργούς και για τους μυθοπλάστες»
Μια εικόνα από την κοινοβουλευτική «μάχη» της Πέμπτης δόθηκε χθες με αφορμή την επίσκεψη του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ισίδωρο Ντογιάκο.
Η υιοθέτηση από τον Αλέξη Τσίπρα του δημοσιεύματος του «Documento» περί παρακολούθησης των αρχηγών των Ενόπλων Δυνάμεων, για το οποίο ζήτησε έρευνα από τη Δικαιοσύνη, και η δήλωση ότι την εμπιστεύεται απόλυτα, προκάλεσε την άμεση αντίδραση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου.
«Καλωσορίζουμε τον κ. Τσίπρα στην αντίληψη αυτή. Στην αντίληψη, δηλαδή, ότι πρέπει να εμπιστευόμαστε την ελληνική Δικαιοσύνη» απάντησε ο Γιάννης Οικονόμου, σημειώνοντας με νόημα ότι η δικαστική έρευνα αποτελεί… «τον μοναδικό θεσμικά ενδεδειγμένο τρόπο, έτσι ώστε να αποσαφηνιστεί, να διαλευκανθεί κάθε πτυχή της υπόθεσης αυτής, είτε αφορά τις πραγματικές της διαστάσεις, είτε αφορά τους αυτουργούς, είτε αφορά και τους μυθοπλάστες» όπως σημείωσε χαρακτηριστικά.
Παράλληλα χαρακτήρισε «άκρως επικίνδυνο και εθνικά επιζήμιο» τον υπαινιγμό του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ότι ο Πρωθυπουργός δεν εμπιστεύεται την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας μας.