Μία νέα εφαρμογή για τον «χτίσιμο» του αφορολογήτου ακόμα και μέσω αποδείξεων με μετρητά, εφόσον αποσταλούν στην ΑΑΔΕ, προετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών.
Όπως αποκάλυψε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Θόδωρος Σκυλακάκης μιλώντας στον ΑΝΤ1, το οικονομικό επιτελείο επεξεργάζεται σχέδιο για τη δημιουργία μιας εφαρμογής στην ΑΑΔΕ στην οποία οι πολίτες θα μπορούν να στέλνουν την απόδειξη που πήραν από μια συναλλαγή με μετρητά και να «μετρά» ως ηλεκτρονική συναλλαγή. Σύμφωνα με πληροφορίες, στους σχεδιασμούς είναι ο φορολογούμενος να μπορεί να σκανάρει την απόδειξη, ακόμα και μέσω του κινητού του τηλεφώνου, και να την αποστέλλει στην ΑΑΔΕ. Το νέο πρόγραμμα θα περιλαμβάνει και παροχή κινήτρων ώστε οι φορολογούμενοι να κάνουν χρήση της συγκεκριμένης εφαρμογής. Αυτό που μελετάται είναι, κατά τη διάρκεια της αρχικής εφαρμογής του προγράμματος, μόνο οι συγκεκριμένες «χάρτινες» αποδείξεις να μετρούν για τις κληρώσεις που πραγματοποιεί κάθε μήνα η ΑΑΔΕ και στη συνέχεια να αρχίζουν να μετρούν για το «χτίσιμο» του αφορολογήτου δηλαδή το 30% του εισοδήματος που πρέπει να συγκεντρώνεται κάθε χρόνο μέσω ηλεκτρονικών συναλλαγών. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα αναμένεται να εφαρμοστεί από φέτος και ένας από τους βασικούς στόχους του υπουργείου Οικονομικών είναι ο περιορισμός της φοροδιαφυγής.
Ο κ. Σκυλακάκης, δεν έκρυψε την αγωνία του για το πόσο τελικά θα κρατήσει το τελευταίο lockdown, «ώστε ταυτόχρονα με την έξοδο από την πανδημία να έχουμε δημοσιονομικά που θα επιτρέψουν την ανάκαμψη».
Όσον αφορά τη διάρκεια των μέτρων στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών σημείωσε ότι θα συνεχιστεί για αρκετούς μήνες η επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών το οποίο θα αφορά σε νέες θέσεις εργασίας. Η καταβολή της αποζημίωσης ειδικού σκοπού επίσης θα συνεχιστεί για όσες δραστηριότητες παραμένουν περιορισμένες.
Βλέποντας στην επόμενη μέρα της πανδημίας, ο κ. Σκυλακάκης τόνισε ότι το μεγάλο μέλημα της Κυβέρνησης είναι η διατήρηση των θέσεων εργασίας δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση σε μικρές ή μεσαίες επιχειρήσεις με 30 ή 50 εργαζόμενους ώστε να μην προχωρήσουν σε απολύσεις.
Για το κομμάτι των τεκμηρίων δήλωσε ότι είναι ένα δύσκολο δημοσιονομικά θέμα και ότι το 2022 θα γίνουν κινήσεις με στόχο οι αυθαίρετες διατάξεις να περιορίζονται και να υποκαθίστανται από μέτρα που στηρίζονται σε ηλεκτρονικούς ελέγχους. Παράλληλα, συμπλήρωσε ότι δεν φαίνεται να υπάρχει ευχέρεια για να υπάρξει μείωση της προκαταβολής φόρου.
Τέλος, ο αναπληρωτής ΥΠΟΙΚ, σημείωσε ότι η κυβέρνηση έχει ξεδιπλώσει το 95% των μέτρων ενώ το υπόλοιπο θα δοθεί μόλις τελειώσει η πανδημία. Εξήγησε ότι τα μέτρα που θα ανακοινωθούν θα είναι μέτρα προσωρινού χαρακτήρα, καθώς για μέτρα μόνιμου χαρακτήρα θα πρέπει να γίνουν γνωστά: πόσο ήταν η ύφεση το 2020 (ανακοινώνεται αρχές Μαρτίου), πόσο τελικά θα κρατήσει το τελευταίο lockdown και το τι τελικά θα κάνουν στην Ευρώπη, αφού υπάρχει ασάφεια για τους δημοσιονομικούς κανόνες που θα εφαρμόσουν το 2022.
Ραλλού Αλεξοπούλου