Η εισαγωγή της επιχειρηματικότητας στην αντίληψη και στην επαγγελματική προσέγγιση των μελλοντικών μηχανικών, καθώς και η γενικότερη συνεργασία του ΤΕΕ/ΤΚΜ με το ΑΠΘ και την Πολυτεχνική Σχολή, αποτέλεσε το αντικείμενο σχετικής διαδικτυακής συνάντησης.
Συμμετείχαν εκ μέρους του ΤΕΕ/ΤΚΜ ο Πρόεδρος της ΔΕ κ. Γιώργος Τσακούμης, ο κ. Μανώλης Μπελιμπασάκης, μέλος της ΔΕ και σύνδεσμος με τη ΜΕ Ανταγωνιστικότητας-Επιχειρηματικότητας και Καινοτομίας, ο Πρόεδρος της ΜΕ κ. Γιάννης Τσιτσόπουλος, η Διευθύντρια κ. Χρύσα Λασκαρίδου. Εκ μέρους του ΑΠΘ συμμετείχαν ο Αντιπρύτανης Έρευνας και Δια Βίου Εκπαίδευσης κ. Στράτος Στυλιανίδης και ο Κοσμήτορας της Πολυτεχνικής Σχολής κ. Κώστας Κατσιφαράκης.
Ο κ. Τσιτσόπουλος εισήγαγε το θέμα της συνεργασίας για την εισαγωγή της επιχειρηματικότητας στις σπουδές, κάνοντας αναφορά και στις σχετικές πρωτοβουλίες της ΜΕ και στην έρευνα που διεξάγεται τακτικά τα τελευταία χρόνια, καταδεικνύοντας το ενδιαφέρον αλλά και την προοπτική μιας επιτυχημένης σταδιοδρομίας μέσω του επιχειρείν, για τους μηχανικούς.
Ο κ. Στυλιανίδης μίλησε για τις δράσεις του ΑΠΘ προς την ίδια κατεύθυνση, για τις υφιστάμενες δομές σύνδεσης των σπουδών με την αγορά εργασίας και το σύγχρονο επιχειρείν, καθώς και για προγράμματα που αναμένεται να “τρέξουν” δίνοντας την ευκαιρία σε αποφοίτους να στραφούν στην επιχειρηματικότητα.
Ο κ. Κατσιφαράκης μίλησε για την ευρεία δραστηριότητα ομάδων της Πολυτεχνικής στο πεδίο της εξοικείωσης των μελλοντικών μηχανικών με τους όρους και τις ευκαιρίες της επιχειρηματικότητας, όπως οι ARISTURTLE και ART που επικεντρώνονται στην κατασκευή αγωνιστικών αυτοκινήτων, ηλεκτροκίνητου και συμβατικού αντίστοιχα, η BEST που αφορά στην προώθηση της καινοτομίας και στη διασύνδεση με την αγορά εργασίας χωρίς να περιορίζεται στους μηχανικούς, η ASAT που ασχολείται με “διαστημικές” εφαρμογές, η KOMVOS, κ.α.
Ο κ. Τσακούμης αναφέρθηκε στην διαχρονική ποιότητα της συνεργασίας μεταξύ ΤΕΕ/ΤΚΜ και ΑΠΘ, για τις κοινές δράσεις που αναπτύσσονται αλλά και την προοπτική της από κοινού διοργάνωσης ετήσιας εκδήλωσης, για την επαφή των φοιτητών με τις εταιρείες, δηλαδή με το περιβάλλον που θα υποδεχτεί τους νέους μηχανικούς. Ο κ. Στυλιανίδης αντιπρότεινε τη διοργάνωση μιας κοινής συνάντησης με τους προέδρους των Τμημάτων της Πολυτεχνικής Σχολής, για την περαιτέρω προώθηση της συνεργασίας, στη βάση ενός πλαισίου που αποφασίστηκε να δημιουργηθεί. Μάλιστα, το ΤΕΕ/ΤΚΜ ανέλαβε να καταρτίσει και να προτείνει εντός εύλογου διαστήματος, άξονες για την εξέλιξη αυτής της συνεργασίας.