Την απόφαση για την εθνική χρηματοδότηση των ερευνητικών ευρωπαϊκών ανταγωνιστικών έργων πέντε Πανεπιστημίων της χώρας, ύψους 2.791.108,93 ευρώ, υπέγραψε ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Χρίστος Δήμας. Τα συμπληρωματικά αυτά εθνικά κονδύλια, γνωστά ως «Matching Funds», αφορούν το οικονομικό έτος 2019, ενώ αναμένεται να ακολουθήσουν οι υπογραφές χρηματοδότησης και για τα υπόλοιπα Πανεπιστήμια της χώρας.

Πιο συγκεκριμένα, η κατανομή της χρηματοδότησης αυτής είναι:

1. Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (Ε.Κ.Π.Α.)

Ερευνητικά έργα: 102

Χρηματοδότηση: 717.274,16  ευρώ

2. Πανεπιστήμιο Πατρών

Ερευνητικά έργα: 90

Χρηματοδότηση: 1.535.759,56 ευρώ

3. Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Ερευνητικά έργα: 49

Χρηματοδότηση: 386.565,47 ευρώ

4. Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής (ΠΑΔΑ)

Ερευνητικά έργα: 14

Χρηματοδότηση:  113.813,41 ευρώ

5. Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου

Ερευνητικά έργα: 9

Χρηματοδότηση: 37.696,33 ευρώ

Σε δήλωσή του, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, υπογράμμισε πως «ο βαθμός της δέσμευσης της κυβέρνησης και του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων για να στηρίξουν την επιστημονική κι ερευνητική κοινότητα της χώρας αποδεικνύεται και σήμερα, με την επιπλέον χορήγηση του ποσού των 2.791.108,93 ευρώ, συμπληρώνοντας το απαιτούμενο ποσό από εθνικούς πόρους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, ώστε να προχωρήσουν με επιτυχία τα ανταγωνιστικά ευρωπαϊκά ερευνητικά κέντρα».

Από την πλευρά του, ο αρμόδιος υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Βουλευτής Κορινθίας, Χρίστος Δήμας, δήλωσε πως «η κυβέρνηση και το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων στηρίζουν την επιστημονική κι ερευνητική κοινότητα της χώρας, που διεκδίκησαν με επιτυχία ανταγωνιστικά ευρωπαϊκά ερευνητικά έργα, συμπληρώνοντας το απαιτούμενο ποσό από εθνικούς πόρους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων. Τα συμπληρωματικά εθνικά κονδύλια, γνωστά ως “Matching Funds”, καθιστούν δυνατή την υλοποίηση αυτών των σημαντικών ευρωπαϊκών ερευνητικών έργων από τους εθνικούς φορείς. Το επόμενο διάστημα αναμένεται να υπογραφούν οι αποφάσεις και για τα υπόλοιπα Πανεπιστήμια της χώρας».