Χάος στη χώρα! Ο πρόεδρος «τελείωσε» πρωθυπουργό και Βουλή

Χάος επικρατεί στην Τυνησία, μετά και την απόφαση του προέδρου Κάις Σαΐντ οποίος ανέστειλε τις εργασίες του Κοινοβουλίου και απέπεμψε πρωθυπουργό Χισάμ Μασίσι, έπειτα από μια ημέρα διαδηλώσεων κατά των Τυνήσιων ηγετών.

Μετά την απόφαση αυτή, οχήματα των τυνησιακών ένοπλων δυνάμεων περικύκλωσαν το κοινοβούλιο αργά το βράδυ της Κυριακής προς Δευτέρα.

Ο πρόεδρος της τυνησιακής Βουλής, ο Ρασίντ Γανούσι, ηγέτης του Ενάχντα, είδε «πραξικόπημα εναντίον της επανάστασης και του Συντάγματος», καλώντας τους υποστηρικτές του ισλαμιστικού κόμματος και « τυνησιακό λαό» να «υπερασπιστούν την επανάσταση» και να διαδηλώσουν κατά του Σαΐντ, ο οποίος ήρε και την ασυλία των βουλευτών.

Σύμφωνα με δύο αυτόπτες μάρτυρες που επικαλείται το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς, πολίτες συγκεντρωμένοι έξω από το κτίριο της Βουλής ζητωκραύγασαν καθώς τα στρατιωτικά οχήματα περικύκλωναν το κοινοβούλιο κι άρχισαν να τραγουδούν τυνησιακό εθνικό ύμνο.

Η τυνησιακή κοινή γνώμη είναι απηυδισμένη από τις ατέλειωτες διενέξεις στο κοινοβούλιο και το μπραντεφέρ ανάμεσα στον πρόεδρο και τον επικεφαλής του κοινοβουλίου και του Ενάχντα εν μέσω της συνεχιζόμενης κλιμάκωσης της υγειονομικής κρίσης που έχει προκαλέσει η πανδημία του νέου κορονοϊού, με το σύστημα υγείας να έχει υποστεί κορεσμό και τεράστιες ελλείψεις, ιδίως οξυγόνου.

Με σχεδόν 18.000 νεκρούς από κορονοϊό, η Τυνησία των 12 εκατομμυρίων κατοίκων καταγράφει έναν από τους υψηλότερους δείκτες θνητότητας παγκοσμίως.

Διαβάστε ακόμα

Αφήστε ένα σχόλιο