Η Ευρωπαϊκή Αρχή Χρεογράφων Αγορών προειδοποίη σήμερα τους μικροεπενδυτές να αποφεύγουν να χρησιμοποιούν ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες μέσα κοινωνικής δικτύωσης για αγορές και πωλήσεις μετοχών.

«Ένα βασικό βήμα για κάθε επενδυτή πριν λάβει μία επενδυτική απόφαση είναι να συλλέξει επενδυτική πληροφόρηση από αξιόπιες πηγές, έχοντας κατά νου τους επενδυτικούς στόχους του, τα οφέλη της διαφοροποίησης και την ικανότητα να αντέξει ζημιές», αν σε ανακοίνωσή της η Ευρωπαϊκή Αρχή Χρεογράφων και Αγορών (ESMA).

Οι μικροεπενδυτές που ακολουθούν το φόρουμ WallStreetsBets του Reddit στις ΗΠΑ έσπευσαν να αγοράσουν τη μετοχή της GameStop τον περασμένο μήνα, εκτοξεύοντας την εις βάρος γνωστών επενδυτών που είχαν στοιχηματίσει εναντίον της, κάτι που χτύπησε συναγερμό Ευρώπη.

Αν και οι κανόνες και οι δομές της αγοράς είναι διαφορετικές στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δεν μπορεί να αποκλεισθεί ότι λογες καταστάσεις πινόν να εμφανισθούν στην ΕΕ, σημείωσε η Αρχή. Υπάρχουν ήδη ενδείξεις ότι αυξάνεται ο αριθμός των μικροεπενδυτών που προχωρούν σε αγορές μετοχών.

Εμβάθυνση της κεφαλαιαγοράς

Η ESMA ανέφερε ότι η αυξημένη συμμετοχή των μικροεπενδυτών στην Ευρώπη βοηθά στην εμβάθυνση της κεφαλαιαγοράς της ΕΕ, αλλά πρόσθεσε ότι αυτοί αντιμετωπίζουν σημαντικούς κινδύνους όταν αγοράζουν μετοχές που έχουν μεγάλες διακυμάνσεις.

Η οργάνωση ή συντονισμένων στρατηγικών ή εντολών σε συγκεκριμένες συνθήκες και χρονικό διάστημα για να αλλάξει η τιμή μίας μετοχής μπορεί να συνιστά χειραγώγηση της αγοράς, σημείωσε η Αρχή.

«Αντίστοιχα, ειδική προσοχή πρέπει να δοθεί όταν αναρτώνται πληροφορίες σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης σχετικά με έναν εκδότη ή ένα χρηματοπιστωτικό μέσο, καθώς η δημοσίευση λανθασμένων ή παραπλανητικών πληροφοριών μπορεί επίσης να αποτελεί χειραγώγηση της αγοράς», πρόσθεσε.