Οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι η ελευθερία του καλοκαιριού θα μπορούσε οδηγήσει σε αύξηση των ουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων.

Είναι γνωστό ότι όλοι επιθυμούν να κερδίσουν πίσω τον χαμένο χρόνο – και κοινωνικές επαφές – που έχουν χαθεί λόγω των lockdown. Ωστόσο, οι ειδικοί προειδοποιούν τους ανθρώπους να λάβουν προφυλάξ.

«Περιμένουμε το ″καλοκαίρι της αγάπης″. Πολλοί άνθρωποι θα έρθουν σε επαφή αυτό το καλοκαίρι καθώς βγαίνουμε από την πανδημία και πιστεύουμε ότι, δυστυχώς, αυτό θα οδηγήσει τα ποσοστά των ΣΜΝ υψηλότερα», λέει ο Ντέιβιντ Χάρβει, πρόεδρος του Εθνικού Συνασπισμού διευθυντών ΣΜΝ στο NBC News.

Αυτό θα είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο. Υπάρχουν ανησυχίες για το ενδεχόμενο ενός «καλοκαιριού ΣΜΝ» τόσο στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ευρώπη, όσο και στις ΗΠΑ.

Είναι πιθανό οι άνθρωποι να κάνουν πιο περιστασιακό σεξ, και ως εκ τούτου δυνητικά, να διαδώσουν περισσότερα ΣΜΝ. Σημαντικό ρόλο παίζει και ότι, φάινεται, πως δεν κάνουν συχνά εξετάσεις για να παρ το θέμα.

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε τον Μάιο του 2021 διαπίστωσε ότι ο έλεγχος για ΣΜΝ μειώθηκε σημαντικά κατά το κλείσιμο του 2020, με έως 59% για τις γυναίκες και έως 63% για τους άντρες. Αυτό μεταφράζεται με περίπου 27.659 περιπτώσεις χλαμύδιας και 5.577 περιπτώσεις γονόρροιας, που πιθανώς δεν ανιχνέυτηκαν από τον Μάρτιο έως τον Ιούνιο του 2020.

Ωστόσο, δεν είναι όλα τόσο άσχημα. Ο ς Σάντλινγκ, κλινικός διευθυντής σεξουαλικής υγείας σε κέντρο υγείας της Νέας Υόρκης που εξυπηρετεί την κοινότητα LGBTQ, δήλωσε στο BuzzFeed ότι η πανδημία να μας έχει δώσει χρήσιμα μαθήματα σχετικά με τον επικοινωνίας με την υγεία μας και τυχόν σχετικούς κινδύνους.

«Νιώθω ότι η πανδημία ήταν ένα χρήσιμο εργαλείο όταν συζητούσαμε για ΣΜΝ με ασθενείς, ιδιαίτερα μετά από θετικές διαγνώσεις», δήλωσε ο Σάντλινγκ. «Και οι πάσχοντες από ΣΜΝ καθώς και από κορονοϊό, αποτελούν φορείς μολυσματικών ασθενειών, όπου ο ένας σύντροφος μπορεί να αγνοεί εντελώς την τρέχουσα ».

Επίσης, ο ενθουσιασμός πολλών ανθρώπων που εμβολιάστηκαν κατά του κορονοϊού και η άρση των περιορισμών μπορεί να φαίνονται πολύ ευχάριστα νέα, κάτι που απωθεί τους ανθρώπους από το να κάνουν εξαιτάσεις για ΣΜΝ. Ωστόσο, η εταιρεία σεξουαλικής ευεξίας «Jo Divine» προτείνει τα εξής για να παραμείνουμε ασφαλείς ενώ διασκεδάζουμε:

  • Χρησιμοποιούμε μια μέθοδο αντισύλληψης όταν ερχόμαστε σε επαφή με έναν σύντροφο.
  • Κάνουμε τεστ ΣΜΝ μετά από την επαφή με κάθε σεξουαλικό σύντροφο. Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, είναι γρήγορο και εύκολο, με πολλές διαθέσιμες ταχυδρομικές επιλογές στο σπίτι.
  • Μένουμε ενημερωμένοι – ας μην φοβόμαστε να κάνουμε ερωτήσεις σχετικά με τη σεξουαλική μας υγεία. Σε τελική ανάλυση, η γνώση είναι δύναμη.