Παίρνει 8 εκατ. δόσεις του ρωσικού εμβολίου Sputnik V

Ο πρόεδρος της Γουατεμάλας, ο Αλεχάντρο Γιαματέι, ανακοίνωσε χθες ότι η κυβέρνηση της χώρας της κεντρικής Αμερικής επαναδιαπραγματεύθηκε τη συμφωνία για την προμήθεια του Sputnik V, του ρωσικού εμβολίου  κατά του κορονοϊού και αναμένει να παραλάβει 8 εκατομμύρια δόσεις, υποδιπλάσια ποσότητα από αυτή που προβλεπόταν εξαρχής.

Σύμφωνα με τον κ. Γιαματέι, το ποσό που ορίστηκε ως τίμημα στη νέα σύμβαση έχει ήδη καταβληθεί.

Ο αρχηγός του κράτους ανέφερε επίσης ότι η κυβέρνηση βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με τις εταιρίες Pfizer, Moderna και Johnson & Johnson για την προμήθεια ποσοτήτων των δικών τους εμβολίων για την COVID-19.

Στη Γουατεμάλα των 18 εκατομμυρίων κατοίκων δεν έχουν ανοσοποιηθεί μέχρι εδώ παρά μόλις 309.339 άνθρωποι ως αυτό το στάδιο, σύμφωνα με τους πιο πρόσφατους αριθμούς του υπουργείου Υγείας.

Αρχικά, η Γουατεμάλα είχε συνάψει σύμβαση για την προμήθεια 16 εκατ. δόσεων του Sputnik V, όμως η παράδοσή τους καθυστέρησε πολύ.

Στα τέλη Ιουνίου, η υπουργός Υγείας Αμέλια Φλόρες είχε δηλώσει πως Γουατεμάλα και Μόσχα διαπραγματεύονταν νέα σύμβαση, διαμηνύοντας ότι εάν οι συνομιλίες απέβαιναν άκαρπες, η κυβέρνηση Γιαματέι θα ζητούσε να της επιστραφούν τα περίπου 69 εκατ. ευρώ που κατέβαλε για την αγορά 8 εκατομμυρίων δόσεων του εμβολίου που παράγει το Ινστιτούτο Γκαμαλέγια.

Ο κ. Γιαματέι εξηγησε πως το ποσό που θα καταβαλλόταν για τις ποσότητες του ρωσικού εμβολίου θα αξιοποιηθεί για την αγορά 8 εκατομμυρίων δόσεων των εμβολίων των Pfizer/BioNTech, Moderna και J&J. «Θα αγοράσουμε εμβόλια από άλλες φαρμακευτικές εταιρείες», είπε.

Διαβάστε ακόμα

Αφήστε ένα σχόλιο