Οι Ηνωμένες Πολιτείες αρχίζουν σήμερα την αποξήλωση της αντιμεταναστευτικής πολιτικής του Ντόναλντ Τραμπ επιτρέποντας την είσοδο στις πρώτες χιλιάδες των αιτούντων άσυλο που αναγκάσθηκαν να περιμένουν στο Μεξικό για την εξέταση της υπόθεσής τους.

Κατά την διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας ο Τζο Μπάιντεν είχε υποσχεθεί άμεση ανατροπή της πολιτικής Τραμπ, γνωστής από τον τίτλο του σχετικού νομοθετικού πλαισίου Migrant Protection Protocols (MPP). Σύμφωνα με την νομοθεσία αυτή, περισσότεροι των 65.000 μη Μεξικανών αιτούντων άσυλο δεν έλαβαν άδεια εισόδου στις ΗΠΑ και βρέθηκαν από την άλλη πλευρά των αμερικανομεξικανικών συνόρων εν αναμονή της εξέτασης της αίτησής τους. Οι περισσότεροι επέστρεψαν στις χώρες τους, αλλά ορισμένοι παρέμειναν στο Μεξικό σε επικίνδυνες συνθήκες, ευάλωτοι σε απαγωγές και άλλους είδους βίαιες ενέργειες.

Τώρα θα τους επιτραπεί η είσοδος στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου θα περιμένουν την εξέταση της υπόθεσής τους από τα αρμόδια δικαστήρια. Η διαδικασία εισδοχής θα ξεκινήσει αργά, με την είσοδο μικρού αριθμού ανθρώπων από το συνοριακό πέρασμα του Σαν Ισίντρο, στην Καλιφόρνια.

Την προσεχή εβδομάδα, θα επεκταθεί σε δύο ακόμη συνοριακά περάσματα στο Τέξας. Το ένα βρίσκεται κοντά στον καταυλισμό του Ματαμόρος στο Μεξικό, σύμφωνα με εκπρόσωπο του υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ.

Η κυβέρνηση υπολογίζει ότι μόνο 25.000 από τους 65.000 ανθρώπους που έχουν υπαχθεί στα Migrant Protection Protocols εξακολουθούν να έχουν ενεργές εκκρεμείς υποθέσεις στα αμερικανικά δικαστήρια μετανάστευσης. Οι αμερικανικές αρχές θα αρχίσουν να εξετάζουν τις υποθέσεις αυτές αλλά προειδοποιούν ότι η διαδικασία θα χρειασθεί χρόνο.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν θα προχωρήσει με προσοχή, γνωρίζοντας ότι η στροφή στην πολιτική μπορεί να ενθαρρύνει περισσότερους μετανάστες να επιδιώξουν να κάνουν την διαδρομή μέχρι τα αμερικανομεξικανικά σύνορα. Αμερικανοί αξιωματούχοι προειδοποιούν ότι οποιοσδήποτε επιδιώξει να εισέλθει στο αμερικανικό έδαφος χωρίς να υπάγεται στο MPP θα απελαύνεται.

Ομάδα ρεπουμπλικανών βουλευτών απέστειλε στις 10 Φεβρουαρίου επιστολή στον Τζο Μπάιντεν λέγοντας ότι η παροχή άδειας εισόδου στους μετανάστες του νομοθετικού πλαισίου MPP «στέλνει το μήνυμα ότι τα σύνορά μας είναι ανοικτά».

Οι αρχές των ΗΠΑ, του Μεξικού και διεθνείς οργανισμοί αναζητούν τις τελευταίες ημέρες τρόπους καταγραφής των μεταναστών, διαδικτυακά και μέσω τηλεφώνου, μεταφοράς τους στα σύνορα, πραγματοποίησης διαγνωστικών τεστ για την Covid-19 και μεταφοράς τους στους προορισμούς τους στην αμερικανική επικράτεια. Η κατάσταση παίρνει ακόμη πιο επείγοντα χαρακτήρα λόγω των ακραίων συνθηκών ψύχους που επικρατούν στον αμερικανικό νότο και το βόρειο Μεξικό.

Η εξέταση των υποθέσεων των αιτούντων άσυλο μπορεί να χρειασθεί και χρόνια, εξαιτίας της διακοπής λειτουργίας των αρμόδιων δικαστηρίων λόγω της πανδημίας, σύμφωνα με υπεύθυνο του American Immigration Council.

Η καθυστέρηση θα δώσει χρόνο στην κυβέρνηση Μπάιντεν να ανατρέψει ορισμένα μέτρα της κυβέρνησης Τραμπ που επεδίωκαν να δυσχεράνουν τις διαδικασίες χορήγησης ασύλου.

Στο μεταξύ, οι μετανάστες θα ζουν στις ΗΠΑ βάσει του πλαισίου που ονομάζεται «εναλλακτικές στην κράτηση», εν αναμονή της εξέτασης της υπόθεσής του, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα αμερικανός αξιωματούχος. Τα προγράμματα αυτά περιλαμβάνουν τακτική εμφάνιση στις αμερικανικές αρχές μετανάστευσης και έλεγχο κινήσεων με ηλεκτρονικό βραχιόλι.