Νότιος Διάδρομος Φυσικού Αερίου: Το συνολικό μήκος των συγκολλημένων σωλήνων του αγωγού φυσικού αερίου IGB μεταξύ της Ελλάδας και της Βουλγαρίας θα φθάσει τα 100 χλμ μέσα στις επόμενες ημέρες, ενώ σύμφωνα με την εταιρεία ICGB η οποία υλοποιεί τα σχέδιο του αγωγού, η κατασκευάστρια  εταιρία Αβάξ έχει αναλάβει τη δέσμευση να αποπερατώσει το έργο του αγωγού μέχρι τα τέλη του 2021. Αυτά εξήγγειλε η Υπουργός Ενέργειας της Βουλγαρίας, Temenuzhka Petkova μιλώντας στην τηλεδιάσκεψη της 7ης ετήσιας υπουργικής συνάντησης του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου του Νότιου Διαδρόμου Φυσικού Αερίου.

Στη τηλεδιάσκεψη έλαβαν μέρος οι αρμόδιοι Υπουργοί Ενέργειας περισσότερων από 10 χωρών οι οποίες βρίσκονται στη διαδρομή του Νότιου Διαδρόμου Αερίου, καθώς επίσης εκπρόσωποι της ΕΕ, της Παγκόσμιας Τράπεζας, της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης και της Ασιατικής Τράπεζας Ανάπτυξης.

Ο Νότιος Διάδρομος περιλαμβάνει τον αγωγό Νότιου Καυκάσου (SCPX), τον αγωγό TANAP, τον Διαδριατικό Αγωγό (TAP) και την σύνδεση αερίου Ελλάδας-Βουλγαρίας.

Επιπλέον, από την εταιρεία ICGB έχει ανακοινωθεί πως περίπου 162 χλμ της διαδρομής του αγωγού IGB συνολικού μήκους 182 χλμ. έχουν καθαριστεί από την βλάστηση που υπήρχε και από όλα τα άλλα υλικά που έπρεπε να απομακρυνθούν από τα σημεία, ενώ έχει ήδη ολοκληρωθεί η προμήθεια των σωλήνων για πάνω από 130 χλμ. του μήκους του αγωγού.

Στην τοποθέτησή της στη συνάντηση, η Υπουργός Ενέργειας της Βουλγαρία επεσήμανε πως από τις 31 Δεκεμβρίου του 2020 η Βουλγαρία παραλαμβάνει αζερικό φυσικό αέριο μέσω της υπάρχουσας σύνδεσης μεταξύ Σιδηρόκαστρου και Kulata, τονίζοντας παράλληλα πως η νέα υπό κατασκευή σύνδεση μεταξύ Κομοτηνής και Stara Zagora θα συμβάλει σημαντικά στη διαφοροποίηση των ενεργειακών προμηθειών στην ευρύτερη περιοχή.

Επεσήμανε επίσης πως την επόμενη 25ετία το Αζερμπαϊτζάν θα είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος προμηθευτής φυσικού αερίου στη Βουλγαρία.

Σύμφωνα με τα λόγια της Petkova ο αγωγός IGB αποτελεί στοιχείο-κλειδί στην υλοποίηση της κοινής πρωτοβουλίας Ελλάδας, Βουλγαρίας, Ρουμανίας και Ουγγαρία για την κατασκευή του Κάθετου Άξονα Φυσικού Αερίου Νότου-Βορρά.

Τέλος, η Βουλγάρα Υπουργός Ενέργειας αναφέρθηκε στο ρόλο συμμετοχής της κρατικής Bulgartransgas στο σχέδιο πλωτού σταθμού LNG στην Αλεξανδρούπολη που θα συμβάλει στην επίτευξη του στρατηγικού στόχου της Βουλγαρίας που αφορά τη διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας.