Από την έντυπη έκδοση

Έντονο είναι το ενδιαφέρον των επιχειρήσεων και των ελευθέρων επαγγελματιών για την Επιστρεπτέα Προκαταβολή 6. Μέχρι και χθες, 17 Φεβρουαρίου, είχαν υποβάλει οριστικές αιτήσεις πάνω από 280.000 ενδιαφερόμενοι, οι οποίες θα αυξηθούν σημαντικά μέχρι τη Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου, που εκπνέει η προθεσμία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, οι αιτήσεις που έχουν υποβληθεί στην πλατφόρμα myBusinessSupport ανέρχονται σε 280.855, ενώ εκτιμάται ότι το πλήθος των συνολικών αιτήσεων που θα υποβληθούν μέχρι τη Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου, που λήγει η προθεσμία, θα υπερβεί τις 500.000.

Το διαθέσιμο ποσό μέσω της Επιστρεπτέας Προκαταβολής 6 είναι περιορισμένο σε σύγκριση με τα κονδύλια που διατέθηκαν στις προηγούμενες και συγκεκριμένα ορίστηκε στα 500 εκατ. ευρώ οπότε και τα ποσά που θα λάβει κάθε δικαιούχος θα είναι μικρότερα σε σχέση με εκείνα του 5ου και της 4ου κύκλου. Στην 7η Επιστρεπτέα Προκαταβολή που θα «ανοίξει» τον Μάρτιο το ποσό θα αυξηθεί σε 1 δισ. ευρώ.

Σε ό,τι αφορά στην 6η Επιστρεπτέα, από την προσεχή Τρίτη 23 Φεβρουαρίου όσοι θα έχουν υποβάλει αρχικές αιτήσεις θα κληθούν να οριστικοποιήσουν το αίτημά τους, υποβάλλοντας τη σχετική αίτηση στην ΑΑΔΕ, με βάση και τους όρους που θα γνωστοποιηθούν με τη σχετική απόφαση. Το ποσό που θα λάβουν θα προκύψει από τον μαθηματικό τύπο που θα ορίζει η απόφαση, με βάση τη μείωση του τζίρου, το προσωπικό, τον ΚΑΔ κ.λπ., ενώ η πληρωμή θα γίνει στις αρχές Μαρτίου.

Το κατώτατο όριο ενίσχυσης για τους κλάδους που δεν παραμένουν κλειστοί με κρατική εντολή θα διαμορφωθεί σε 500 ευρώ και το μέγιστο στα 50.000 ευρώ.

Οι ελεύθεροι επαγγελματίες χωρίς εργαζόμενους θα λάβουν από 500 έως 1.000 ευρώ, ανάλογα με την πτώση των εσόδων τους.
Πάντως, η απόφαση θα προβλέπει ότι ειδικά για την εστίαση και τους κλάδους που παρέμεναν κλειστοί στα τέλη Ιανουαρίου το κατώτατο ύψος ενίσχυσης θα προσαυξάνεται:

* σε 1.000 ευρώ για επιχειρήσεις χωρίς εργαζόμενους,

* σε 2.000 ευρώ για επιχειρήσεις με 1 έως 5 εργαζόμενους,

* σε 4.000 ευρώ για επιχειρήσεις με 6 έως 20 εργαζόμενους και

* σε 8.000 ευρώ για επιχειρήσεις με περισσότερους από 20 εργαζόμενους.

Όπως και στις Επιστρεπτέες Προκαταβολές 4 και 5, το 50% της ενίσχυσης δεν επιστρέφεται, υπό τον όρο διατήρησης του αριθμού των εργαζομένων έως την 31η Ιουλίου 2021.

Νέες πληρωμές για τον 5ο κύκλο

* Πιστώθηκε χθες στους τραπεζικούς λογαριασμούς 11.707 δικαιούχων του 5ου κύκλου της Επιστρεπτέας Προκαταβολής ποσό συνολικού ύψους 161,6 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, ο συνολικός αριθμός των δικαιούχων που έχουν λάβει τη χρηματοδότηση ανέρχεται σε 359.691, στους οποίους έχει καταβληθεί άμεση ενίσχυση ύψους 1,23 δισ. ευρώ. Η μέση ενίσχυση ανά δικαιούχο διαμορφώνεται, περίπου, στα 3.408 ευρώ. Η καταβολή της Επιστρεπτέας Προκαταβολής 5 στους, λίγους, εναπομείναντες δικαιούχους θα ολοκληρωθεί το προσεχές διάστημα, αναφέρει το ΥΠΟΙΚ.

Συνολικά, η στήριξη των επιχειρήσεων, μέσω των πρώτων 5 κύκλων του χρηματοδοτικού σχήματος, διαμορφώνεται στα 6,8 δισ. ευρώ.