Οι δήμοι και άλλοι φορείς ύδρευσης θα πρέπει φροντίσουν για την καλύτερη προστασία στο μέλλον των συστημάτων ύδρευσης από χάκερ, η εταιρεία κυβερνοασφάλειας ESET, δημιουργός του ομώνυμου ευρέως χρησιμούμενου λογισμικού κατά των ιών των υπολογιστών και άλλων κυβερνοαπειλών.

Όπως αναφέρει ανακοίνωσή της, πρόσφατα ένας άγνωστος παραβίασε τα ηλεκτρονικά συστήματα της εγκατάστασης επεξ πόσιμου νερού στο Όλντσμαρ της Φλόριντα των ΗΠΑ και προσπάθησε να δηλητηριάσει την παροχή νερού της ς, ζοντας τα επίπεδα του υδροξειδίου του νατρίου.

Η εταιρεία επισημαίνει ότι «υπάρχουν ανησυχίες για πιθανές παρόμοιες μελλοντικές κυβερνοεπιθέσεις εναντίον άλλων, όχι επαρκώς προστατευμένων συστημάτων επεξεργασίας νερού σε μικρές πόλεις ανά τον κόσμο και για το τι μπορεί να γίνει για την αποτροπή τέτοιων επιθέσεων».

Η περίπτωση της Φλόριντα

Στην περίπτωση της Φλόριντα, οι κυβερνοεγκληματίες χρησιμοποίησαν εργαλεία απομακρυσμένης πρόσβασης για να εισβάλουν και να αλλάξουν τα επίπεδα των χημικών στην παροχή ύδρευσης, αυξάνοντάς τα σε δυνητικά επικίνδυνα επίπεδα. Αυτό ανησυχητικό, μεταξύ άλλων, δεν πρόκειται για μια τυφλή επίθεση αλλά για στοχευμένη, που προϋπο χρόνο για το σχεδιασμό και την υλοποίησή της.

«Αναμένονται μελλοντικές επιθέσεις εναντίον και άλλων δήμων. Πιθανώς, μια επόμενη επίθεση να πραγματοποιηθεί με διαδικασίες που εφαρμόζονται σε επιθέσεις τύπου Ransomware» (σ.σ. απαίτηση λύτρων για να ξεμπλοκάρει το υπολογιστικό σύστημα από το κακόβουλο λογισμικό), σύμφωνα με την ESET.