Η αμερικανική εταιρεία βιοτεχνολογίας Moderna ανακοίνωσε ότι υπ αίτημα σε διάφορες ρυθμιστικές αρχές υγείας παγκοσμίως να της επιτραπεί να αυξήσει κατά 50% περιεχόμενο στα φιαλ των εμβολίων της κατά της Covid-19, προκειμένου να επιταχυνθούν οι εκστρατείες εμβολιασμού.

«Προκειμένου να βελτιώσει πόρους και τη δυνατότητά της να προσφέρει περισσότερες δόσεις (του εμβολίου κατά της Covid-19) σε αγορά, η Moderna πρότεινε να γεμίζει τα φιαλίδια με έως και 15 δόσεις του εμβολίου σε σχέση με 10 τώρα» επισήμανε η εταιρεία σε ανακοίνωσή της προς το AFP.

Η Αμερικανική Υπηρεσία Φαρμάκων (FDA) έχει ήδη δώσει άδεια για την αύξηση κατά 40% του περιεχομένου των φιαλιδίων, σύμφωνα με τη New York Times, η οποία επικαλείται πηγές που έχουν γνώση της υπόθεσης.

Εκπρόσωπος της Moderna διευκρίνισε ότι διεξάγονται συζητήσεις με την FDA και τις αρχές διάφορων χωρών που χρησιμοποιούν το εμβόλιο της εταιρείας κατά της Covid-19.

«Κάθε αλλαγή θα υποβληθεί για την τελική έγκριση στις διάφορες ρυθμιστικές αρχές. Η εφαρμογή οποιασδήποτε αλλαγής θα χρειαστεί περίπου δύο ή μήνες» πρόσθεσε.

Προκειμένου να αυξήσει το περιεχόμενο των φιαλιδίων της, οι γραμμές ς της Moderna θα πρέπει να αλλάξουν, για το οποίο θα χρειαστούν λιγότερες από δέκα εβδομάδες, δηλαδή ως το τέλος Απριλίου, επισήμαναν από την πλευρά της η New York Times.

«Θα είναι ένα βήμα προς τα εμπρός» σχολίασε στην εφημερίδα ο Μόνσεφ Σλάουι, πρώην επικεφαλής σύμβουλος του εμβολιαστικού προγράμματος κατά της Covid-19 στις ΗΠΑ, υπό την προεδρία του Ντόναλντ Τραμπ. «Πιστεύω ότι θα έχει επιπτώσεις βραχυπρόθεσμα» εκτίμησε.

Περισσότερο από το 10% του πληθυσμού των ΗΠΑ έχει λάβει τουλάχιστον μία δόση ενός εμβολίου κατά της Covid-19, σχεδόν οι μισοί από αυτό της Moderna και λίγο περισσότερο από τους μισούς από αυτό των Pfizer/BioNTech.

Ο Αμερικανός ς, Τζο Μπάιντεν, διαβεβαίωσε την Πέμπτη ότι οι δύο αυτές εταιρείες θα προσφέρουν συνολικά 600 εκατομμύρια δόσεις των εμβολίων τους κατά της Covid-19, αρκετές για να εμβολιαστεί το 90% των κατοίκων των ΗΠΑ.