Η Μάλτα κλείνει τα σύνορα για τους ανεμβολίαστους – Εξηγήσεις ζητά η Κομισιόν

«Πόρτα» σε όσους δεν έχουν κάνει το εμβόλιο κατά του κορονοϊού ρίχνει η Μάλτα και κάνει την Κομισιόν… έξαλλη γιατί δημιουργεί διακρίσεις σε βάρος των ανεμβολίαστων.

Η Μάλτα ενημέρωσε την Κομισιόν ότι από τις 14 Ιουλίου θα κλείσει τα σύνορά της για όσους δεν έχουν κάνει εμβόλιο κατά του κορονοϊού. Και όταν τη Δευτέρα (12.07.2021) η εκπρόσωπος της Επιτροπής, Κριστιάν Βίγκαντ, ρωτήθηκε γι’ αυτό, η απάντησή της ήταν πως θα ζητηθούν εξηγήσεις γιατί δημιουργούνται διακρίσεις.

«Η Μάλτα ενημέρωσε την Επιτροπή και τα κράτη-μέλη για νέους περιορισμούς που θα τεθούν σε ισχύ στις 14 Ιουλίου. Βλέπουμε αυξανόμενους αριθμούς κρουσμάτων κορονοϊού σε διάφορα κράτη-μέλη ως αποτέλεσμα της παραλλαγής Δέλτα και είναι αλήθεια ότι τα κράτη-μέλη μπορούν να θέσουν περιορισμούς για την προστασία της δημόσιας υγείας.

Ωστόσο, κάθε μέτρο που περιορίζει την ελεύθερη κυκλοφορία πρέπει να είναι αναλογικό και να μη δημιουργεί διακρίσεις. Το πιστοποιητικό εμβολιασμού δεν μπορεί να αποτελεί προϋπόθεση για την άσκηση ελεύθερης κυκλοφορίας. Αυτή είναι μια από τις κύριες αρχές του κανονισμού για το Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό Covid.

Ανησυχούμε ότι αυτά τα μέτρα θα μπορούσαν να δημιουργήσουν διακρίσεις εις βάρος εκείνων που δεν έχουν εμβολιαστεί πλήρως. Είμαστε σε επαφή με τη Μάλτα, ζητώντας εξηγήσεις γι’ αυτά τα μέτρα και θα θέσουμε επίσης αυτά τα ζητήματα σήμερα στη συνάντηση συντονισμού των κρατών-μελών», τόνισε η εκπρόσωπος της Κομισιόν.