Περισσότεροι από 1.500 μετανάστες εντοπίστηκαν μέσα σε μία εβδομάδα στα ανοιχτά των δυτικών ακτών της Λιβύης, ενώ επιχειρούσαν να φτάσουν θαλάσσης στην Ευρώπη, ανέφεραν ο εκπρόσωπος μιας μη κυβερνητικής οργάνωσης και ς αξιωματικός του λιβυκού λιμενικού.

«Η λιβυκή ακτοφυλακή πραγματοποίησε πολλές επιχειρήσεις διάσωσης τελευταίες ημέρες και περίπου 1.500 » είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Άντελ ελ Ιντρίσι, της μκο Διεθνής Επιτροπή Διάσωσης (IRC).

Μόνο σήμερα, εντοπίστηκαν και διασώθηκαν 240 Αφρικανοί μετανάστες στα ανοιχτά της πόλης Χομς, που απ 120 χιλιόμετρα ανατολικά της Τρίπολης, σύμφωνα με τον Μοχάμαντ Άμπντελ Άλι, τον πλοίαρχο του σκάφους Oubari της ακτοφυλακής. Οι μετανάστες επέβαιναν σε δύο πλοιάρια.

«Αντιμετωπίσαμε δυσκολίες να επιβιβάσουμε» τους μετανάστες του πρώτου πλοιαρίου όμως η δεύτερη ομάδα «πρόβαλε λιγότερη αντίσταση», είπε.

Συχνά, όταν εντοπίζονται οι μετανάστες στα ανοιχτά των λιβυκών ακτών, αρνούνται να επιστρέψουν στη Λιβύη και προτιμούν να περι να τους περισυλλέξουν πλοία μη κυβερνητικών οργανώσεων. Η Βερόνικα Αλφόνσι, μια εκπρόσωπος του ισπανικού πλοίου Open Arms, που εκτελεί ανθρωπιστικές στη Μεσόγειο, επιβεβαίωσε σήμερα ότι περίπου 200 μετανάστες στάλθηκαν πίσω στη Λιβύη.

«Ένα λιβυκό περιπολικό (…) επιβίβασε τους πάντες, άνδρες, γυναίκες και , χωρίς τη θέλησή τους, με τη συνενοχή της Ευρώπης», έγραψε στο Twitter ο Όσκαρ Καμπς, ο ιδρυτής της Open Arms, καταγγέλλοντας ότι στέλνονται στη Λιβύη μετανάστες που εντοπίζονται «στα διεθνή ύδατα».

Περισσότεροι από 1.200 άνθρωποι πνίγηκαν στη Μεσόγειο το 2020 προσπαθώντας να φτάσουν στην Ευρώπη, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης.