Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν σκοπεύει «επαναρρυθμίσει» σχέσεις με τη Σαουδική Αραβία και θα επικοινωνεί με τον βασιλιά Σαλμάν μπιν Αμπντουλαζίζ και όχι με τον διάδοχο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, ανακοίνωσε σήμερα η εκς του Λευκού Οίκου Τζεν Ψάκι.

Η απόφαση αυτή συνιστά απότομη αλλαγή από την πολιτική που ακολουθούσε ο τέως πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, ο γαμπρός και σύμβουλος του οποίου, ο Τζάρεντ Κούσνερ, ήταν σε στενή επαφή με τον πρίγκιπα διάδοχο της Σαουδικής Αραβίας.

Η εκπρόσωπος είπε επίσης στους δημοσιογράφους ο Δημοκρατικός πρόεδρος σχεδιάζει να τηλεφωνήσει σύντομα στον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Η Ψάκι είπε ότι ο Μπάιντεν δεν σκοπεύει να συναντηθεί δια ζώσης με άλλους ηγέτες μέχρι τα μέσα Απριλίου, το νωρίτερο. «Θα περάσουν δύο μήνες μέχρι να προσκαλέσει έναν ξένο ηγέτη στον Οίκο», σημείωσε. «Ξέρετε, μπορεί κανείς να συναντηθεί και μέσω τηλεδιάσκεψης», πρόσθεσε, επικαλούμενη τους περιορισμούς που υπάρχουν λόγω της .

Στα τέλη Ιανουαρίου ο Μπάιντεν είχε επικοινωνήσει τηλεφωνικά με τον πρωθυπουργό του Καναδά Τζάστιν Τριντό. Ο τελευταίος μίλησε κατόπιν για μια «συνάντηση» με τον Αμερικανό πρόεδρο εντός του Φεβρουαρίου, προκαλώντας ερωτηματικά για το είδος της «συνάντησης» αυτής.