Ο Ολυμπιακός ήταν ο απόλυτος πρωταγωνιστής των βραβείων του ΠΣΑΠ. Οι νταμπλούχοι Ελλάδας για τη σεζόν 2019-2020 κυριάρχησαν στις βασικές κατηγορίες, με τον Πέδρο Μαρτίνς ν΄ αναδεικνύεται κορυφαίος προπονητής, ο Ελ Αραμπί καλύτερος ξένος, κορυφαίος Έλληνας ο Κώστας Τσιμίκας, ενώ το βραβείο του κορυφαίου γκολκίπερ παρέλαβε ο Πορτογάλος πορτιέρε των Πειραιωτών, Ζοζέ Σα.

Η γιορτή των κορυφαίων που διοργάνωσε ο πανελλήνιος σύνδεσμος αμειβομένων ποδοσφαιριστών, λόγω των συνθηκών που επικρατούν με τον κορωνοϊό, μεταδόθηκε μόνο τηλεοπτικά από το συνδρομητικό κανάλι της Nova, ενώ έγιναν συνδέσεις σε όλη την Ευρώπη.

Στο σχόλιό του ο πρόεδρος του ΠΣΑΠ, Γιώργος Μπαντής είπε: «Μας λυπεί το γεγονός ότι δεν βραβεύονται παίκτες από τις δύο μικρότερες κατηγορίες γιατί σταμάτησαν τα πρωταθλήματα τους.

Ελπίζω τα πάντα να αλλάξουν την επόμενη σεζόν. Είμαι χαρούμενος γιατί σε 20-25 μέρες θα ξεκινήσουν και τα παιδιά της Football League. Εδώ και δέκα μήνες βιώνουμε δύσκολες καταστάσεις, υπήρξε μεγάλη αποχή.

Είμαι βέβαιος πως σύντομα σύσσωμος ο αθλητισμός θα μπορέσει να επανέλθει. Επιθυμώ να δω και την Α’ Γυναικών να παίρνει το “πράσινο” φως και τη Γ’ Εθνική και τα παιδιά μας να είναι ξανά στις ακαδημίες.»

Ο πρώτος σκόρερ της περασμένης περιόδου, Γιουσέφ Ελ Αραμπί (20 γκολ) αναδείχθηκε και καλύτερος ξένος παίκτης του πρωταθλήματος, πάνω από Λιβάγια και Βαλμπουενά.

Στις δηλώσεις που έκανε ο Μαροκινός στράικερ του Ολυμπιακού είπε: « Ήταν μια καλή χρονιά. Είμαι χαρούμενος για το νταμπλ και που βγήκα πρώτος σκόρερ, το οφείλω σε όλη την ομάδα.»

Ο Πορτογάλος διεθνής Ζοσέ Σα κατάφερε να κερδίσει το βραβείο του καλύτερο τερματοφύλακα της σεζόν 2019/2020. Στη σχετική ψηφοφορία πήρε περισσότερες προτιμήσεις από τους Σωκράτη Διούδη και Βασίλη Μπάρκα που πήρε μεταγραφή από την ΑΕΚ στην Σέλτικ.

«Είμαι ευτυχισμένος για το βραβείο και πόσο μάλλον που το διεκδίκησα απέναντι σε τόσο καλούς αντίπαλους. Είναι αποτέλεσμα της σκληρής δουλειάς που έγινε» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Σα.

Το βραβείο του καλύτερου προπονητή της σεζόν πήγε στον Πέδρο Μαρτίνς. Ο προπονητής του Ολυμπιακού οδήγησε τους ερυθρόλευκους στην κατάκτηση του νταμπλ, συγκεντρώνοντας τις περισσότερες ψήφους από τους Γιώργο Δώνη και Γιώργο Σίμο, οι οποίοι ήταν οι άλλοι δύο υποψήφιοι.

Ο Πορτογάλος τεχνικός είπε μεταξύ άλλων: «Είμαι συγκινημένος που παίρνω το βραβείο αυτό γιατί προέρχεται από τους πρωταγωνιστές. Είμαι ικανοποιημένος και θέλω να το μοιραστώ με τους παίκτες μου γιατί χάρη στη δουλειά τους πήρα το βραβείο αυτό. Και να πω τόσο ο κ. Δώνης όσο και ο κ. Σίμος έκαναν εξαιρετική δουλειά και θα μπορούσαν να το πάρουν αυτοί.»

Το βραβείο για τον καλύτερο νέο της περσινής σεζόν κέρδισε ο Δημήτρης Εμμανουηλίδης για τις εμφανίσεις του με τη φανέλα του Πανιωνίου την περσινή σεζόν. Κατάφερε να βρεθεί μπροστά από τον Χρήστο Τζόλη του ΠΑΟΚ και τον Γιώργο Λιάβα του Παναιτωλικού.

Ο Εμμανουηλίδης, ο οποίος παραχωρήθηκε πρόσφατα δανεικός από τον Παναθηναϊκό στην ολλανδική Φορτούνα Σιτάρντ τόνισε στις δηλώσεις του: «Στο ολλανδικό ποδόσφαιρο μαθαίνουν το επιθετικό ποδόσφαιρο, οι άμυνες είναι ανοιχτές, κάτι που αγαπάμε εμείς οι επιθετικοί και μέσα από τα γκολ να καταφέρω να πετύχω τους στόχους μου/ Μου αρέσει το ποδόσφαιρο εδώ, θα μάθω πολλά πράγματα, θα ήταν μια καλή επιλογή. Από τα λίγα που έχω μιλήσει με τον τεχνικό διευθυντή της ομάδας μου έχει πει πως μπορώ να παίξω σε όλες τις θέσεις της επίθεσης.»

Για τη νίκη του Παναθηναϊκού επί του Ολυμπιακού: «Με το που τελείωσε ο αγώνας έστειλα μήνυμα στην ομαδική και τους έδωσα τα συγχαρητήρια μου. Η ομάδα είναι φορμαρισμένη.»

 Το βραβείο του καλύτερου διαιτητή πήγε στον Τάσο Σιδηρόπουλο. Ο διεθνής ρέφερι κατάφερε να βρεθεί μπροστά στη σχετική ψηφοφορία από τους Τάσο Παπαπέτρου και Θανάση Τζήλο.

Οι Τάσος Μπακασέτας και Ταξιάρχης Φούντας μοιράστηκαν το βραβείο του καλύτερα Έλληνα παίκτη του εξωτερικού. Ο “Μπάκα” τη σεζόν 2019/2020 πέτυχε 14 γκολ και μοίρασε οκτώ ασίστ σε 43 εμφανίσεις με την Αλάνιασπορ.

Ο παίκτης της Τραμπζονσπόρ είπε από την Τουρκία όπου βρίσκεται: «Hταν δύσκολο να αφήσω και τα δύο παιδιά (σ.σ. Τζαβέλα και Σιώπη) γιατί είχαμε συνηθίσει και τώρα που μείναμε μόνοι μας είναι λίγο δύσκολα τα πράγματα.»

Καλύτερος Έλληνας ποδοσφαιριστής για τη σεζόν 2019/2020 αναδείχθηκε ο Κώστας Τσιμίκας. Οι εμφανίσεις του την περσινή χρονιά με τον Ολυμπιακό εξαργυρώθηκαν το περασμένο καλοκαίρι με μία μεγάλη μεταγραφή στην πρωταθλήτρια Αγγλίας, Λίβερπουλ.

Ο νεαρός αριστερός μπακ βγήκε σε τηλεφωνική σύνδεση από τη Βουδαπέστη και αρχικά μίλησε για την έκπληξη που του είχε γίνει για να παραλάβει το βραβείο από τον Σακίρι: «Ναι είχα σοκαριστεί πολύ, είναι τιμητικό να σε ψηφίζουν συνάδελφοι σου ποδοσφαιριστές, Οι κόποι μου ανταμείφθηκαν. Πήγα να παίξω στο εξωτερικό για δύο χρόνια, γύρισα έτοιμος, δούλεψα σκληρά και ήταν ένα όνειρο ζωής για μένα αυτή η μεταγραφή.»