Ενοικίαση ρούχων: Η νέα μόδα που βλάπτει το περιβάλλον

Η ενοικίαση ρούχων αποδεικνύεται πιο επιβλαβής για το περιβάλλον από την απόρριψή τους. Αυτό αποκαλύπτει μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε από το φινλανδικό επιστημονικό περιοδικό Environmental Research Letters.

Σημειώνεται πως τα τελευταία χρόνια εμφανίστηκαν υπηρεσίες ενοικίασης ρούχων σε μια προσπάθεια μείωσης των επιπτώσεων της βιομηχανίας της μόδας περιβάλλον. Ωστόσο, η μελέτη αποκαλύπτει ότι η ενοικίαση είναι πιο επιβλαβής για το περιβάλλον, από την απόρριψή τους.

Η μελέτη αφού ερεύνησε διαφορετικά «σενάρια» για τα ρούχα – συμπεριλαμβανομένης της ανακύκλωσης, της μεταπώλησης και της ενοικίασης – η ομάδα, η οποία εκπόνησε τη μελέτη διαπίστωσε ότι η ενοικίαση ήταν η χειρότερη επιλογή για το περιβάλλον λόγω της μεταφοράς τους διάφορους πελάτες, της επιστροφής τους και το στεγνό καθάρισμα.

Απ' τις επιλογές, η καλύτερη είναι να φορά κάποιος τα ρούχα περισσότερες φορές προτού τα πετάξει. Η έρευνα από το Ίδρυμα Ellen MacArthur αναφέρει χαρακτηριστικά ότι ενώ η παραγωγή ενδυμάτων συνεχίζει να αυξάνεται – έχει υπερδιπλασιαστεί τα τελευταία 15 χρόνια – κατά μέσο όρο έχουν μειωθεί κατά 36% οι φορές που φοριούνται τα ενδύματα που αγοράζονται.

Από την άλλη οι ερευνητές προτείνουν η ενοικίαση μόδας να γίνεται με έναν τρόπο που είναι ελαφρώς καλύτερος, αν  για χρησιμοποιούνται τρόποι μεταφοράς των ρούχων με χαμηλές εκπομπές άνθρακα.

Για να επιλυθεί η περιβαλλοντική όπως δηλώνει η Ντάνα Τόμας συγγραφέας του βιβλίου «Fashionopolis: The Price of Fast Fashion and the Future of Clothes» στην ημερίδα The Guardian, η ενοικίαση ρούχων δεν μπορεί να γίνεται συνεχώς, αλλά περιστασιακά, όταν προκύπτει γκη, για παράδειγμα σε γιορτές ή γάμους.

Η νέα μελέτη δείχνει ότι εάν οι εταιρείες ενοικίασης αλλάξουν την εφοδιαστική τους και την κάνουν πιο φιλική προς το κλίμα, η ενοικίαση θα φτάσει στο επίπεδο της μεταπώλησης όσον αφορά την του περιβάλλοντος.

Ο πιο βιώσιμος τρόπος κατανάλωσης στον τομέα της μόδας είναι η αγορά λιγότερων ειδών, τα οποία φοριούνται όσο το δυνατόν χρονικό διάστημα, επισημαίνεται.