Περισσότεροι από το 40% των Βρετανών αγωνίζονται να τα βγάλουν πέρα οικονομικά ή υποφέρουν από προβλήματα ς, με το ποσοστό αυτό να παρουσιάζει απότομη αύξηση από πέρυσι εξαιτίας της του νέου κορωνοϊού, ανακοίνωσε σήμερα η Αρχή Χρηματοπιστωτικής Δεοντολογίας (FCA) της Βρετανίας.

Η FCA σημειώνει ότι σήμερα 27,7 ενήλικες στη Βρετανία από χαμηλή οικονομική ανθεκτικότητα, προβλήματα υγείας ή άλλα πρόσφατα αρνητικά γεγονότα στη ζωή τους, έναντι 24 εκατομμυρίων τον Φεβρουάριο του 2020, έναν μήνα προτού επιβληθεί στη Βρετανία το πρώτο της lockdown για την καταπολέμηση της πανδημίας του Covid-19. Ο συνολικός πληθυσμός της χώρας είναι 67 εκατομμύρια.

Έρευνα της FCA

Ένα μόνο από αυτά τα προβλήματα εκθέτει έναν καταναλωτή σε μεγαλύτερο κίνδυνο βλάβης, επισημαίνει επίσης η FCA στα πορίσματα της τακτικής έρευνάς της Financial Lives (Οικονομική Ζωή).

Στην έρευνα αυτή μετείχαν 16.000 άνθρωποι από τον Αύγου του 2019 ως τον Φεβρουάριο του 2020 και 22.000 τον του 2020.

Οι καταναλωτές, που είναι υπερβολικά χρεωμένοι για να μπορούν να αντεπεξέλθουν στις ανάγκες τους ή εμφανίζουν χαμηλά επίπεδα αποταμίευσης ή ασταθή εισοδήματα, αυξήθηκαν από 10,7 εκατομμύρια σε 14,2 εκατομμύρια κατά τη διάρκεια του 2020, με την FCA.

Πάνω από 13 εκατομμύρια άνθρωποι αναμένεται ότι θα αναγκαστούν να παλέψουν για να καλύψουν τις ανάγκες τους, με πολλούς από αυτούς να δηλώνουν ότι περιμένουν πως θα χρειαστεί να πάρουν κι άλλο δάνειο, να κάνουν περικοπές σε βασικά είδη ή να προσφύγουν σε μια τράπεζα τροφίμων, σύμφωνα με την έκθεση.

Ανισότητες

“Τα δεινά αυτά δεν κατανέμονται ισομερώς, με μια υψηλότερη του μέσου όρου αναλογία νεαρότερων και BAME ενηλίκων να γίνονται ευάλωτοι από τον Μάρτιο”, δήλωσε η διευθύντρια καταναλωτικής και λιανικής πολιτικής στην FCA Νίσα Αρόρα, αναφερόμενη με τον όρο BAME στους μαύρους, ασιάτες και καταγωγής από εθνικές μειονότητες ενήλικες στη Βρετανία.

“Είναι πιθανό η εικόνα αυτή να επιδεινώθηκε από τότε που κάναμε την έρευνα”, ση.

Για να αμβλυνθεί το οικονομικό πλήγμα του Covid-19, η οποία έχει προκαλέσει την χειρότερη οικονομική ύφεση εδώ και 300 , η κυβέρνηση είπε στις τράπεζες να προσφέρουν “διακοπές” για πολλούς μήνες στις πληρωμές για τα ενυπόθηκα δάνεια, τις πιστωτικές κάρτες και άλλες μορφές πιστώσεων.

Ένας στους έξι λήπτες ενυπόθηκων δανείων, ήτοι 3,2 εκατομμύρια άνθρωποι, πήραν αναβολή πληρωμών.

Η εκπνοή της ισχύος των μέτρων ανακούφισης φέτος είναι πιθανό να προκαλέσει περισσότερες οικονομικές δυσκολίες στον κόσμο και ο αναπληρωτής διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας Σαμ Γουντς προειδοποίησε την περασμένη εβδομάδα ότι τα χειρότερα είναι ακόμη μπροστά για τις τράπεζες, οι οποίες παρείχαν τα μέτρα.

Ο υπουργός της Βρετανίας Ρίσι Σούνακ δέχεται πιέσεις να προβεί σε περισσότερες προβλέψεις για την προστασία της οικονομίας και τη χρηματοδότηση του αγώνα κατά τoy Covid-19 στον προϋπολογισμό που θα καταθέσει στις 3 Μαρτίου, ενώ έχει ήδη αυξήσει τις δαπάνες και μειώσει τους φόρους κατά περισσότερο από 280 δισεκατομμύρια στερλίνες (περίπου 319,23 δισεκ. ευρώ).