Με χορό, και αψιμαχίες, πολλοί Πολωνοί γιόρτασαν τη ορισμένων περιορισμών για την Covid-19 κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, με τους τουρίστες –πολλοί εξ αυτών χωρίς – να συρρέουν στο χιονοδρομικό θέρετρο του Ζακοπάνιε.

Από την Παρασκευή οι πίστες του σκι επαναλειτουργούν δοκιμαστικά για εβδομάδες στην Πολωνία. Κινηματογράφοι, θέατρα και ξενοδοχεία ξανάνοιξαν επίσης, αλλά λειτουργούν στο 50% της χωρητικότητάς τους.

Η Αγκατα Μανίσιακ δήλωσε ενθουσιασμένη που επέστρεψε στις χιονισμένες πλαγιές ενός άλλου χιονοδρομικού κέντρου, του Σιρκ. «Είναι οχο, οι συνθήκες είναι θαυμάσιες. Υπάρχει φυσικό χιόνι και θα ήταν κρίμα να μην επωφεληθούμε», είπε.

Πολλοί απ' όσους είχαν συγκεντρωθεί στο κέντρο του Ζακοπάνιε γιόρταζαν επίσης τη δεύτερη θέση που κατέλαβε ο Πολωνός Αντρέι Στέκαλα σε άλματος με σκι για το Παγκόσμιο Κύπελλο.

«Συγκρούσεις, καυγάδες, διαφωνίες, καταστροφές σε καταστήματα… ένα καμένο αυτοκίνητο», είπε ο εκπρόσωπος της αστυνομίας Ρομάν Βίτσορεκ μιλώντας στο ιδιωτικό τηλεοπτικό κανάλι TVN 24. «Θυμάμαι και άλλες τέτοιες καταστάσεις… αλλά όχι τόσο βίαιες», πρόσθεσε.

Οι αρχές έχουν προειδοποιήσει ότι οι περιορισμοί θα επανέλθουν αν αυξηθούν τα κρούσματα της Covid-19 οι πολίτες δεν θα τηρούν τα μέτρα προστασίας και τις αποστάσεις.

Τα εστιατόρια λειτουργούν προς το παρόν μόνο με παράδοση κατ' οίκον και η χρήση μάσκας παραμένει υποχρεωτική.

Μολονότι οι αρχές καταδίκασαν τις ταραχές, η επαναλειτουργία ξενοδοχείων και των χιονοδρομικών κέντρων έγινε δεκτή με ενθουσιασμό. «Η λειτουργία των μεγάλων χιονοδρομικών τα μέσα Φεβρουαρίου μέχρι τα τέλη Μαρτίου (…) θα επιτρέψει να επιβιώσουμε μέχρι τον επόμενο χειμώνα», είπε ένας εκπρόσωπος του Szczyrk Mountain Resort στο κανάλι TVN 24.