Ο βετεράνος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου ολάι Μπαγκάγιεφ νιώθει πως κορόιδεψε τον θάνατο δύο φορές. Αυτήν την φορά, ωόσο, ο εχθρός δεν ήταν τα γερμανικά στρατεύματα που εισέβαλαν στη Σοβιετική Ένωση, αλλά τον κορονοϊό.

Ο Μπαγκάγιεφ, ηλικίας 102 ετών, είχε 80% βλάβη στον πνεύμονα, όταν εισήχθη με κορονοϊό στο νοσοκομείο, στην πόλη Καραλιόφ, κοντά στη Μόσχα, στη Ρωσία. Αφότου πέρα πάνω από ν μήνα στο νοσοκομείο και μία στη μονάδα εντατικής θεραπείας, ο Μπαγκάγιεφ πή εξιτήριο το βράδυ της Πέμπτης (23/7).

«Την τελευταία φορά που αντιμετώπισα τον θάνατο ήταν το 1941. Τότε, ο δεξιός μου πνεύμονας είχε τραυματιστεί κατά τη διάρκεια της μάχης για τη Μόσχα. Όμως, ήμουν νέος τότε και κατάφερα να αναρρώσω», είπε στο Reuters.

«Αυτό το , είχα την ευρεία στήριξη των γιατρών παρά το γεγονός ότι πολλές φορές βρέθηκα στα πρόθυρα του να χάσω την ελπίδα και τη κουράγιο μου. Νιώθω πολύ ευγνώμων σε όλους τους».

Ο Μπαγκάγιεφ είναι μεταξύ των βετεράνων που χαίρουν υμασμού στη Ρωσία για τον ρόλο τους στη νίκη επί της ναζιστικής . Τον Μάιο, συμμετείχε στην ετήσια παρέλαση της νίκης παρουσία του Βλαντίμιρ Πούτιν.

«Ήταν δύσκολα, όμως μπορούσα να δω τους γιατρούς να δίνουν μάχη και τους βοήθησα», λέει ο Μπαγκάγιεφ, ο οποίος φορούσε τη στρατιωτική στολή του, στην οποία δέσποζαν τα μετάλλιά του, όταν πήρε εξιτήριο από το νοσοκομείο.

«Εκείνοι είναι οι ήρωες», τόνισε ο Μπαγκάγιεφ, αναφερόμενος στους γιατρούς του.