Η κυβέρνηση των ΗΠΑ είναι «βαθιά ανήσυχη» όσον αφορά την πληροφορία πως οι δυνάμεις ασφαλείας άνοιξαν πυρ χθες Σάββατο εναντίον διαδηλωτών στη Μιανμάρ και για το συνεχιζόμενο κύμα συλλήψεων και κατατρεγμού διαδηλωτών και άλλων, ανέφερε μέσω Twitter ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο Νεντ Πράις.

«Στεκόμαστε στο πλευρό του λαού της Βιρμανίας», ανέφερε ο κ. Πράις, χρησιμοποιώντας την ιστορική ονομασία της σημερινής Μιανμάρ.

Δύο διαδηλωτές σκοτώθηκαν και τουλάχιστον 30 τραυματίστηκαν το Σάββατο στο Μανταλέι, στην κεντρική Μιανμάρ, από πυρά των δυνάμεων επιβολής του νόμου, κατά τη διάρκεια μιας διαδήλωσης κατά της στρατιωτικής χούντας, στα πιο αιματηρά επεισόδια μετά το πραξικόπημα της 1ης Φεβρουαρίου.

Εκατοντάδες αστυνομικοί και στρατιώτες αναπτύχθηκαν σε ένα ναυπηγείο στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, εγείροντας φόβους για συλλήψεις εργαζομένων που είχαν κινητοποιηθεί κατά του πραξικοπήματος. Διαδηλωτές χτυπούσαν κατσαρολικά σε μια προσπάθεια να εμποδίσουν τις συλλήψεις, ενώ ορισμένοι πέταξαν αντικείμενα εναντίον της αστυνομίας, η οποία στη συνέχεια άνοιξε πυρ.