Για ευκαιρία, λόγω της πανδημίας, να στραφεί ο ελληνικός αθλητισμός προς τον ψηφιακό μετασχηματισμό, έκανε λόγο ο υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, παρουσιάζοντας στη Βουλή την τροπολογία περί χρήσης Μέσων Τεχνολογίας,

Πληροφορίας και Επικοινωνίας (ΤΠΕ) στη διεξαγωγή Γενικών Συνελεύσεων και Αρχαιρεσιών Ομοσπονδιών και Ενώσεων. “Κάνουμε ακόμη ένα βήμα στην αθλητική μεταρρύθμιση” τόνισε χαρακτηριστικά από το βήμα της Ολομέλειας της Βουλής.

Ο κ. Αυγενάκης ξεκαθάρισε ότι η ηλεκτρονική ψηφοφορία, που προβλέπεται στην τροπολογία αυτή, παρέχεται ως εναλλακτική λύση στους ήδη προβλεπόμενους τρόπους διεξαγωγής των γενικών συνελεύσεων: τον κλασικό τρόπο με δια ζώσης παρουσία των αντιπροσώπων και τη δυνατότητα να γίνουν ταυτόχρονα εκλογές στις έδρες των κατά τόπους ενώσεων, η οποία έχει ήδη νομοθετηθεί.

Ο υφυπουργός Αθλητισμού τόνισε ότι η επιλογή του πληροφοριακού συστήματος ΖΕΥΣ, που είναι βασισμένο σε διεθνή πρότυπα ηλεκτρονικών ψηφοφοριών, καθώς και η σύσταση τριμελούς εφορευτικής επιτροπής, αποτελούμενης από δικηγόρους, διασφαλίζει το αδιάβλητο και τη μυστικότητα των διαδικασιών.

Ο κ. Αυγενάκης υπογράμμισε επίσης ότι δεν θα δοθεί περαιτέρω παράταση για τις εκλογές των ομοσπονδιών πέραν της 31ης Μαρτίου, αν και παρέχεται η δυνατότητα, με υπουργική απόφαση, να μετατεθεί η προθεσμία κατά δέκα ημέρες, για όσες ομοσπονδίες επιλέξουν την ηλεκτρονική ψηφοφορία.

Σε ό,τι αφορά τις ομοσπονδίες που έχουν ήδη ορίσει ημερομηνία της εκλογικής συνέλευσης, μπορούν να την αναβάλλουν, όχι πέραν της 31ης Μαρτίου.

Αναφερόμενος στη διάταξη που παρατείνει ως τις 30 Ιουνίου την προθεσμία διεξαγωγής εκλογών στις τοπικές ενώσεις (και αντίστοιχα την θητεία των νυν διοικήσεών τους), ο υφυπουργός Αθλητισμού τόνισε ότι αφορά και τις ποδοσφαιρικές ενώσεις και κάλεσε όσα ερασιτεχνικά σωματεία δεν το έχουν πράξει ως τώρα, να εγγραφούν στο Μητρώο της ΓΓΑ.

«Καταλαβαίνω την ενόχληση κάποιων ομοσπονδιαρχών. Τέρμα τα καπετανάτα και τα φέουδα» επισήμανε ο κ. Αυγενάκης.