Δύο ημέρες ακόμα θα έχουν οι ενδιαφερόμενοι για να υποβάλουν αίτηση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τον 6ο κύκλο της Επιστρεπτέας Προκαταβολής. Παράλληλα, δόθηκε παράταση έως τις 30 Ιουνίου για την υποβολή των δικαιολογητικών για την Επιστρεπτέα Προκαταβολή 3 και 4. Όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ, το επόμενο διάστημα θα υπάρξουν οι ανακοινώσεις για το νέο πρόγραμμα «ΓΕΦΥΡΑ 2» ύψους 300 εκατ. ευρώ. Ξεκίνησε χθες το βράδυ και η καταβολή των αποζημιώσεων για τα μειωμένα ενοίκια που εισέπραξαν οι ιδιοκτήτες το μήνα Δεκέμβριο.

Επιστρεπτέα προκαταβολή

Περιθώριο έως τις 24 Φεβρουαρίου θα δώσει το υπουργείο Οικονομικών για την υποβολή αιτήσεων εκδήλωσης ενδιαφέροντος από επιχειρήσεις και επαγγελματίες για την Επιστρεπτέα Προκαταβολή 6. Ήδη στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ έχουν υποβληθεί  517.219 αιτήσεις. Αυτό θα οδηγήσει αντίστοιχα σε ολιγοήμερη καθυστέρηση στην έναρξη καταβολής της ενίσχυσης στους τελικούς δικαιούχους σε σχέση με τις 3 με 5 Μαρτίου που ήταν ο αρχικός σχεδιασμός, δήλωσε ο ΥΠΟΙΚ.

Όσον αφορά τον 7ο κύκλο, ο κ. Σταϊκούρας σημείωσε ότι θα ξεκινήσει μέσα στο ερχόμενο Απρίλιο και θα ληφθεί υπόψη ο τζίρος του 1ου τριμήνου με στόχο το συνολικό ποσό που θα διατεθεί μέσα από τους 7 κύκλους να φτάνει στα 8,5 δις ευρώ.

Παράλληλα, σύμφωνα με δύο νέες αποφάσεις  η υποβολή των δικαιολογητικών σε ότι αφορά την Επιστρεπτέα Προκαταβολή 3 και 4 θα γίνει μέσω της πλατφόρμας «myBusinessSupport» έως την 30 Ιουνίου 2021. Η υποβολή των δικαιολογητικών για την επιστρεπτέα προκαταβολή 5 γίνεται μέχρι τις 30 Μαρτίου 2021.

Αποζημιώσεις ενοικίων

Χθες πιστώθηκαν οι αποζημιώσεις στους τραπεζικούς λογαριασμούς 205.646 ιδιοκτητών ακινήτων που εισέπραξαν μειωμένα ενοίκια το Δεκέμβριο, με το ποσό να ανέρχεται συνολικά σε 22,1 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τον ΥΠΟΙΚ, συνολικά, για τον περασμένο Νοέμβριο καταβλήθηκαν αποζημιώσεις 19,2 εκατ ευρώ σε  176.404 ιδιοκτήτες ακινήτων. Οι αποζημιώσεις για τα κουρεμένα ενοίκια του Ιανουαρίου (το 80% της απώλεια του ονομαστικού μισθώματος) θα καταβληθεί στις αρχές Μαρτίου. Παράλληλα άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να ξανανοίξει η πλατφόρμα για διορθώσεις από τους ιδιοκτήτες για το προηγούμενο χρονικό διάστημα.

300 εκτ. ευρώ για το «Γέφυρα 2» 

Στην τελική ευθεία περνά η διαδικασία για το νέο πρόγραμμα «ΓΕΦΥΡΑ 2» το οποίο αφορά την επιδότηση δόσης επιχειρηματικών δανείων για μικρές, πολύ μικρές επιχειρήσεις αλλά και ελεύθερους επαγγελματίες. Το πρόγραμμα, όπως είπε ο κ. Σταϊκούρας έχει προϋπολογισμό 300 εκατ ευρώ και θα ανακοινωθεί το Μάρτιο με στόχο να ξεκινήσει μέσα στο Απρίλιο. Η επιδότηση θα έχει διάρκεια 8 μηνών και θα καλύπτει έως και το 90% των δόσεων για ενήμερα δάνεια και έως 80% για μη εξυπηρετούμενα δάνεια τα οποία πρώτα θα πρέπει να ρυθμιστούν. Το ποσοστό της επιδότησης θα μειώνεται σταδιακά όπως ακριβώς συμβαίνει και με το πρόγραμμα «ΓΕΦΥΡΑ» για τα στεγαστικά δάνεια. Σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα η διαδικασία των αιτήσεων θα γίνεται αποκλειστικά με ηλεκτρονικό τρόπο και θα ολοκληρώνεται γρήγορα χωρίς την υποβολή δικαιολογητικών.

Επιδότηση παγίων δαπανών

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία συζήτησης με τους θεσμούς και την αρμόδια διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τον καθορισμό των λεπτομερειών αναφορικά με τις δαπάνες οι οποίες θα καλύπτονται. Το κόστος του συγκεκριμένου προγράμματος με βάση τα σημερινά δεδομένα, είπε ο ΥΠΟΙΚ, θα ανέρχεται στα 500 εκατ. ευρώ.

Ο κ. Σταϊκούρας είπε ότι αναζητούνται επιπλέον 600 εκατ ευρώ για να προστεθούν στα ήδη 900 εκατ ευρώ που θα δαπανηθούν και την καταβολή εκκρεμών συντάξεων εντός του 2021, ενώ εξετάζεται το ενδεχόμενο να δοθεί παράταση για την έναρξης της εφαρμογής των ηλεκτρονικών λογιστικών βιβλίων που τηρούν οι επιχειρήσεις

Ραλλού Αλεξοπούλου