Αν και η ανεργία στην χώρα μας είναι σε αρκετά υψηλά επίπεδα, ιδιαίτερα μετά την τελευταία χρονιά, παρατηρείται επίσης και μία αύξηση των παραιτήσεων στον εργασιακό τομέα. Πολλοί άνθρωποι δεν αντέχουν άλλο κι αφήνουν τις εργασίες τους, ρισκάροντας ένα πιο αβέβαιο μέλλον.

Η εργασιακή εξουθένωση, το λεγόμενο «burnout», οι άσχημες συμπεριφορές από τις διοικήσεις και τους μάνατζερ καθώς και τα καινούργια υβριδικά μοντέλα εργασίας είναι από τους πιο κοινούς λόγους που κάποιος επιλέγει να αφήσει την εργασία του.

Ακόμα και εργαζόμενοι χρόνων σε μία εταιρία μπορεί να επιλέξουν να φύγουν και να δοκιμάσουν κάτι διαφορετικό για το μέλλον τους, λόγω των αλλαγών και των συνθηκών που βιώνουν στο εργασιακό τους περιβάλλον. Τα εργασιακά καθεστώτα έχουν αλλάξει και θα αλλάξουν κι’ άλλο στο προσεχές μέλλον, καθώς με πρόφαση την πανδημία, ψηφίζονται νόμοι και νομοσχέδια, που δεν έχουν πάντα το συμφέρον του εργαζομένου σε πρώτο πλάνο.

Πολλοί εργαζόμενοι έχουν εξαντληθεί, πιέζονται πολύ τόσο σε ψυχολογικό όσο και σε σωματικό επίπεδο και προσπαθούν να βρουν τις χαμένες ισορροπίες στη ζωή τους. Για πολλούς οι λόγοι που έμεναν σε μία εργασία δεν είναι πλέον επαρκείς, ζητούν περισσότερα από τη ζωή τους και από την εργασία τους και επιλέγουν να δοκιμάσουν έναν διαφορετικό δρόμο, γι’ αυτό επιλέγουν την παραίτηση. Ειδικά όταν η διοίκηση στην εταιρία που εργάζονται, δεν δείχνει επιείκεια και προσπαθεί μόνο να τους εκμεταλλευτεί όσο το περισσότερο γίνεται, η απόφαση για παραίτηση γίνεται ακόμα πιο εύκολα. Χρειάζεται κατανόηση από την ηγεσία και έμπρακτη προσαρμογή με μέτρα και κίνητρα υπέρ των εργαζομένων για παραμείνει το προσωπικό σε μία εταιρία.

Η επιστροφή στα γραφεία ή η παράταση της εργασίας εξ’ αποστάσεως είναι ακόμα ένα θέμα που απασχολεί αρκετά τους εργαζομένους. Πολλοί επιθυμούν την επιστροφή στο γραφείο, άλλοι όμως ίσως να αισθάνονται αβεβαιότητα και φόβο και να μην είναι ακόμα έτοιμοι να επιστρέψουν ή να προτιμούν την εξ’ αποστάσεως εργασία. Όταν η εκάστοτε διοίκηση παίρνει μία απόφαση, χωρίς να δίνει την δυνατότητα επιλογής στον εργαζόμενο, υποχρεώνοντας τον ουσιαστικά να την ακολουθήσει, μπορεί να τον οδηγήσει σε μία οριστική αποχώρηση, που θα στοιχίσει και στην εταιρία. Χάνοντας έμπειρο και εξειδικευμένο προσωπικό μπορεί να οδηγήσει και σε μείωση της παραγωγικότητας και των εσόδων, ακόμα και αν είναι κάτι παροδικό. Η αναπλήρωση του προσωπικού που αποχωρεί με νέο, στοιχίζει χρόνο και χρήμα στην εταιρεία, καθώς χρειάζεται εκπαίδευση και προσαρμογή. Η ευελιξία είναι το κλειδί για μια πετυχημένη εργασιακή σχέση.

Η καλή ή κακή επικοινωνία μεταξύ των μελών μιας ομάδας είναι ένας επιπλέον λόγος που κάποιος εργαζόμενος μπορεί να σκεφτεί την αποχώρηση. Ο ρόλος του μάνατζερ είναι καθοριστικός σε τέτοιες καταστάσεις, καθώς είναι απαραίτητο όλα τα μέλη μιας ομάδας να νιώθουν ότι προσφέρουν και ότι αναγνωρίζεται η προσφορά τους και η συμμετοχή τους στα εκάστοτε πρότζεκτς. Το κάθε μέλος έχει τον δικό του ρόλο σε μία καθορισμένη εργασία και η καλή επικοινωνία, η άμεση επίλυση των προβλημάτων και των διαφορών είναι απαραίτητα στοιχεία για μια επιτυχημένη ομάδα. Αν κάποιος μέλος νοιώθει ότι παραμελείται, η εργασία του δεν αναγνωρίζεται ή παραγκωνίζεται από την ομάδα, είναι πολύ πιθανόν να θελήσει να αποχωρήσει. Είναι στο χέρι του μάνατζερ να χτίσει ένα κλίμα ασφάλειας και εμπιστοσύνης ανάμεσα στα μέλη της ομάδας του ώστε να μπορέσει να λειτουργήσει σωστά. Οι αποτελεσματικοί ηγέτες γνωρίζουν την αξία της επικοινωνίας.

Αναγνωρίζοντας τα ταλέντα κάθε εργαζομένου, παρέχοντας του τα μέσα για να αναπτυχθεί και να βελτιώσει τις γνώσεις του, και έχοντας ένα καλό εργασιακό καθεστώς, θα βοηθήσει στη μείωση των παραιτήσεων. Εργαζόμενοι που γνωρίζουν ότι η προσφορά τους εκτιμάται, δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό και είναι πολύ αποδοτικοί στην εργασία τους. Δείχνοντας καθημερινά εκτίμηση στο προσωπικό, όχι μόνο με λόγια αλλά και με πράξεις, καθώς και δέσμευση της διοίκησης προς το ανθρώπινο δυναμικό μιας εταιρίας, θα μπορέσει να αλλάξει τη δυναμική των παραιτήσεων, ώστε οι εργαζόμενοι να θέλουν να παραμείνουν στην εργασία τους.