Το ποσό του 1 εκατ. ευρώ δεσμεύει η Παπαστράτος για δράσεις καταπολέμησης του παράνομου εμπορίου τσιγάρων μέχρι το 2025, που αποτελεί μάστιγα για την ελληνική κοινωνία, καθώς οι απώλειες για τα δημόσια ταμεία από την κατανάλωση παράνομων τσιγάρων ξεπερνούν τα 500 εκατ. ευρώ. Από το 2012 έχει ήδη διαθέσει περισσότερα από 6 εκατ. ευρώ στη μάχη κατά του παράνομου εμπορίου τσιγάρων.

Μέσα από μία νέα πανελλαδική καμπάνια ενημέρωσης, η Παπαστράτος ενισχύει τη συνεργασία της με την Πολιτεία ενάντια στο παράνομο εμπόριο τσιγάρων. Με κεντρικό μήνυμα «Μαζί, σβήνουμε και το παράνομο τσιγάρο», η καμπάνια της Παπαστράτος υλοποιείται, υπό την αιγίδα των Υπουργείων Οικονομικών, Προστασίας του Πολίτη, Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, στοχεύοντας στην ενημέρωση των πολιτών γύρω από τις σοβαρές επιπτώσεις του παράνομου εμπορίου τσιγάρων.

Η καμπάνια παρουσιάστηκε σε εκδήλωση όπου συμμετείχαν ο Υπουργός Οικονομικών, κ. Χρήστος Σταϊκούρας, ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, κ. Τάκης Θεοδωρικάκος, ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, κ. Γιάννης Πλακιωτάκης, ο Υφυπουργός Οικονομικών, κ. Απόστολος Βεσυρόπουλος, ο Διοικητής της ΑΑΔΕ, κ. Γιώργος Πιτσιλής και ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Παπαστράτος, κ. Χρήστος Χαρπαντίδης.

Απειλητικές διαστάσεις

Παρά τις σημαντικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης και τις επιτυχίες των διωκτικών Αρχών για την καταπολέμησή του, το παράνομο εμπόριο συνεχίζει να αποτελεί απειλή, για την οικονομία, την υγεία και τη δημόσια ασφάλεια. Σύμφωνα με έρευνα της KPMG, η Ελλάδα βρέθηκε το 2020 στη δεύτερη θέση μεταξύ των χωρών της Ε.Ε. στην κατανάλωση παράνομων τσιγάρων. Σχεδόν ένα στα τέσσερα πακέτα τσιγάρων (22,4%) που καταναλώθηκαν ήταν παράνομο, με τις απώλειες για τα δημόσια ταμεία να ξεπερνούν τα 500 εκατ. ευρώ.

Η συνεισφορά της Παπαστράτος

Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης, στην οποία έδωσαν το «παρών» και εκπρόσωποι του λιανεμπορίου, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Παπαστράτος, κ. Χρήστος Χαρπαντίδης ανακοίνωσε πως η εταιρεία θα διαθέσει 1 εκατ. ευρώ, μέχρι το 2025, σε δράσεις για την καταπολέμηση του παράνομου εμπορίου τσιγάρων. Η νέα, δημόσια δέσμευση της Παπαστράτος εντάσσεται στο πλαίσιο της στρατηγικής Βιώσιμης Ανάπτυξης της εταιρείας. Από το 2012 η Παπαστράτος έχει ήδη διαθέσει περισσότερα από 6 εκατ. ευρώ στη μάχη κατά του παράνομου εμπορίου τσιγάρων, για την εκπαίδευση, τη μεταφορά τεχνογνωσίας και την ενίσχυση των διωκτικών Αρχών με εξοπλισμό τελευταίας τεχνολογίας.

«Η Παπαστράτος στα 90χρονα γενέθλιά της, συνεχίζει το ταξίδι της προς ένα νέο προορισμό. Έναν κόσμο χωρίς τσιγάρο. Σε αυτή την πορεία, τα παράνομα τσιγάρα δεν είναι απλώς εμπόδιο. Αποτελούν μια διαρκή απειλή για την κοινωνία, για κάθε πολίτη ξεχωριστά. Η λύση στο πρόβλημα μπορεί να έρθει μόνο με έναν τρόπο. Ενώνοντας δυνάμεις, σχηματίζοντας μια μεγάλη συμμαχία με την Πολιτεία, τον ιδιωτικό τομέα, την κοινωνία», δήλωσε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Παπαστράτος, κ. Χρήστος Χαρπαντίδης.

Παπαστράτος

Η συνεισφορά της Πολιτείας

Ο Υπουργός Οικονομικών, κ. Χρήστος Σταϊκούρας υπογράμμισε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του πως «Η περιστολή του λαθρεμπορίου καπνού αποτελεί στρατηγικής σημασίας δράση για την Ελληνική Κυβέρνηση και το Υπουργείο Οικονομικών. Η επίλυση του σύνθετου αυτού προβλήματος απαιτεί πολυδιάστατες, αλλά και ταυτόχρονα, στοχευμένες ενέργειες, ενισχυμένη συνεργασία και ενεργό εμπλοκή της κοινωνίας και των οικονομικών δρώντων. Στο πλαίσιο αυτό, χαιρετίζω τη σημερινή πρωτοβουλία της “Παπαστράτος” για την καμπάνια ενημέρωσης»

Στο δύσκολο, πλην κρίσιμο έργο των διωκτικών Αρχών αναφέρθηκαν ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη και ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής. Ο κ. Τάκης Θεοδωρικάκος σημείωσε πως «Χάρη στους ελέγχους της ΕΛ.ΑΣ., από το 2018 μέχρι σήμερα, εντοπίστηκαν 28 εργοστάσια/εργαστήρια / γραμμές παραγωγής λαθραίων τσιγάρων και προϊόντων καπνού, 1 εκτυπωτικό κέντρο (τυπογραφείο) για εκτύπωση ετικετών τσιγάρων και μεγάλος αριθμός αποθηκών, σε ένα συνολικό αριθμό υποθέσεων που ξεπερνά τις 5.500», ενώ ο κ. Γιάννης Πλακιωτάκης δήλωσε πως «Μια από τις βασικές αποστολές του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής είναι η πρόληψη και η καταστολή του εγκλήματος και ιδίως του οργανωμένου εγκλήματος, μέρος του οποίου είναι και το θαλάσσιο λαθρεμπόριο».

Από το 2011 μέχρι και σήμερα το Λιμενικό Σώμα: Έχει εξαρθρώσει 707 οργανωμένα κυκλώματα λαθρεμπορίου καπνικών προϊόντων. – Έχει προβεί σε 1.234 συλλήψεις. – Έχει συλλέξει 1,4 δις. παράνομα τσιγάρα καθώς και 13,9 τόνους καπνού. – Έχει κατάσχει 277 οχήματα και 45 πλοία. – Έχει διασφαλίσει ότι δεν διέφυγαν 242,3 εκατομμύρια ευρώ σε δασμούς. (242.290.668,09 εκατ. ευρώ).

Ο Υφυπουργός Οικονομικών, κ. Απόστολος Βεσυρόπουλος δήλωσε ότι «Στον επιχειρησιακό τομέα, οι διωκτικές Αρχές κατάφεραν να εξαρθρώσουν 13 πλήρως εξοπλισμένα εργοστάσια παραγωγής παράνομων τσιγάρων. Και είμαστε μόνο στην αρχή».

Ο κ. Γιώργος Πιτσιλής, Διοικητής της ΑΑΔΕ δήλωσε πως «Η συνεργασία του Κράτους με τον ιδιωτικό τομέα είναι ένα από τα βασικά όπλα και στη μάχη κατά του λαθρεμπορίου. Καλωσορίζουμε τη σημαντική αυτή πρωτοβουλία της Παπαστράτος, την οποία και ευχαριστούμε. Συνεχίζουμε μαζί, εντείνοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μας και την παραγωγική συνεργασία μας, προς όφελος του κοινωνικού συνόλου και του υγιούς ανταγωνισμού».