Αν τα ατελείωτα άρθρα με συμβουλές για τον έρωτα και τα βιβλία αυτοβοήθειας μας έχουν διδάξει κάτι, είναι το γεγονός ότι οι σχέσεις μπορεί να είναι πολύ περίπλοκες. Ιδίως για όσους είμαστε σε μια μακροχρόνια σχέση, τόσο πιο πιθανό είναι να προκύψουν προβλήματα.
Για παράδειγμα, τα περισσότερα παντρεμένα ζευγάρια κάνουν σεξ περίπου μία φορά την εβδομάδα, σε αντίθεση με τα νεότερα ζευγάρια, που σημειώνουν περίπου τη διπλάσια σεξουαλική δραστηριότητα. Και το πόσο συχνά αγγίζουν οι σύντροφοι ο ένας τον άλλον μαρτυρείται από ένα και μοναδικό σημάδι: Την «ανατριχίλα».
Η Βανέσα Μαρίν, σύμβουλος σε σεξουαλικής φύσεως ζητήματα, καθώς και προβλήματα που αφορούν τις σχέσεις, μοιράστηκε στο TikTok ένα βίντεο σχετικά με το θέμα.
«Γιατί μας σηκώνεται η τρίχα κάθε φορά που ο/η σύντροφός μας, μας πλησιάζει προκειμένου να μας πάρει μια αγκαλιά ή να μας δώσει ένα φιλί; Ακόμα κι αν αγαπάμε το ταίρι μας, πάντοτε υπάρχει η πιθανότητα να ανταποκριθούμε στην προσέγγισή του με αυτόν τον ασυνήθιστο τρόπο. Ίσως, σε εκείνη τη φάση να μην θέλουμε να μας αγγίξει κανείς. Πώς γίνεται όμως το σώμα μας να αντιδρά τόσο έντονα και τόσο αρνητικά σε ένα τόσο απλό άγγιγμα; Και μάλιστα από ένα άτομο που αγαπάμε τόσο βαθιά;», αναφέρει μεταξύ άλλων η Μαρίν.
H Μαρίν δίνει τρεις πιθανές εξηγήσεις:
H έλλειψη μη σεξουαλικού αγγίγματος κατά τη διάρκεια της ημέρας
Αυτό αμέσως μας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι «κάθε είδους άγγιγμα οδηγεί στο σεξ». Έτσι, ακόμη και τα αθώα τρυφερά αγγίγματα, ενδέχεται να προκαλέσουν αρνητική απόκριση, εφόσον εκείνη τη στιγμή δεν έχουμε διάθεση για σεξ ή δεν το επιτρέπει το σημείο στο οποίο βρισκόμαστε.
Μπορεί να νιώθουμε άβολα στην ιδέα του σεξ με τον σύντροφό μας
Όσο περισσότερο καιρό ζούμε με κάποιον, τόσο πιο άβολα μπορεί να νιώθουμε όταν κοιμόμαστε μαζί του. Οι μακροχρόνιοι σύντροφοι ενδέχεται να νιώθουμε «άβολα κι αμήχανα» καθώς ξεκινάμε να ερχόμαστε πιο κοντά. Αυτός είναι και ο λόγος που μερικοί αρχίζουμε να κάνουμε αστεία, όπως το να γυρίζουμε το μάγουλο όταν πάνε να μας φιλήσουν στο στόμα ή παριστάνουμε ότι «κορνάρουμε επάνω στο στέρνο του συντρόφου μας».
Δεν ξέρουμε τι επιδιώκει το ταίρι μας με αυτό το άγγιγμα
΄«Τι προσπαθεί να κάνει; Θέλει να ξεκινήσει κάτι πονηρό ή μήπως όχι;» Όλα αυτά τα ερωτήματα που πέφτουν βροχή, αυτόματα βάζουν το σώμα μας σε μια κατάσταση άμυνας.
Και τώρα τι;
Αρχικά, εφόσον η επαφή με τον/τη σύντροφό μας μας κάνει να ανατριχιάζουμε και να νιώθουμε άβολα, αξίζει να επανεξετάσουμε το ενδεχόμενο κάτι στη σχέση μας να πηγαίνει στραβά.
Αν πάλι θεωρούμε ότι ο έρωτάς μας έχει ελπίδες να επιβιώσει, η Μαρίν προτείνει τρεις τρόπους να λύσουμε αυτή την ενστικτώδη αντίδραση.
1. Επικοινωνούμε ουσιαστικά
Το να μιλάμε με τον σύντροφό μας για το πώς μας αρέσει (ή το πως δεν μας αρέσει) να μας αγγίζουν είναι το κλειδί. Αν και ακούγεται απλό, τα περισσότερα ζευγάρια δεν μπαίνουν ποτέ σε αυτή τη συζήτηση.
2. Εστιάζουμε στο μη σεξουαλικό άγγιγμα
Αν η μόνη φορά που αγγιζόμαστε με τον/τη σύντροφό μας είναι πριν από το σεξ, είναι φυσικό να αποκτήσουμε από κοινού την λανθασμένη αντίληψη ότι το κάθε άγγιγμα οδηγεί εκεί και θα ανατριχιάζουμε κάθε φορά που το ταίρι μας μας αγγίζει σε στιγμές που δεν θέλουμε ή δεν μας επιτρέπεται να κάνουμε σεξ. Για αυτό πρέπει να έχουμε επαφή και μέσα στην ημέρα, με πιο στοργικά αγγίγματα. Ώστε όταν αγγίζουμε τον/τη σύντροφό μας, το μυαλό του/της να μην πηγαίνει αμέσως στο πονηρό.
3. Όταν υπάρχει διάθεση για σεξ την εκφράζουμε άμεσα
Η προσπάθεια να ξεκινήσουμε με κυκλικούς τρόπους, υπάρχει σοβαρή πιθανότητα να μπερδέψει τον/τη σύντροφό μας και να οδηγήσει σε μια έντονη αρνητική αντίδραση. Αντίθετα, το να δοκιμάσουμε να εκφράσουμε προφορικά τη διάθεσή μας για σεξ, μπορεί να βοηθήσει το άλλο άτομο να χαλαρώσει και να μην αγχώνεται από τα διάφορα ερωτηματικά που κατακλύζουν τον εγκέφαλό του.