«Δυστυχώς, τα θεμελιώδη για την οικονομία μας καύσιμα, το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο δέχονται επίθεση από μια κυβέρνηση που έχει την τάση να εξαλείψει εκατομμύρια θέσεις εργασίας», δήλωσε ο Ρεπουμπλικανός, Μπράιαν Μπαμπίν, την περασμένη εβδομάδα σε μια εκδήλωση, μαζί με άλλους έξι πολιτικούς του Τέξας, με τα διυλιστήρια και τα πετροχημικά εργοστάσια του Χιούστον Ship Channel ως φόντο.
Η δήλωση του Μπάμπιν απηχεί τους φόβους πολλών εντός και γύρω από τη βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου των Ηνωμένων Πολιτειών. Η εν λόγω βιομηχανία θεωρεί ότι βρίσκεται υπό καθεστώς πολιορκίας, από την κυβέρνηση των Δημοκρατικών. Ο Πρόεδρος Μπάιντεν, από την πλευρά του, δεν έκανε τίποτα για να εξουδετερώσει τους φόβους της βιομηχανίας του σχιστόλιθου. Υπέγραψε μάλιστα εκτελεστική εντολή ακυρώνοντας το τεράστιο έργο αγωγού Keystone XL την πρώτη του μέρα στο οβάλ γραφείο.
Είναι αλήθεια ότι η νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ επιταχύνει την απανθρακοποίηση και στήνει ‘’στον τοίχο’’ τη βιομηχανία ορυκτών καυσίμων. Παράγοντες της αγοράς προβλέπουν ότι το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, θα συνεχίσουν να είναι απαραίτητα, για κάποιες ακόμα δεκαετίες.
Βεβαίως υπάρχει και η άποψη πως η μετατροπή της οικονομίας των ΗΠΑ, σε μια οικονομία χαμηλών εκπομπών, θα δημιουργήσει ευνοϊκές συνθήκες όχι μόνο για το κλίμα αλλά και για την οικονομία. Ειδικά, οι πολιτείες που στηρίζονται στη βιομηχανία ορυκτών καυσίμων όπως το Τέξας και το Νέο Μεξικό, θα βρεθούν στο επίκεντρο των «πράσινων» επενδύσεων.
Πολλοί υποστηρικτές της βιομηχανίας του πετρελαίου και του φυσικού αερίου θα αποδώσουν στον Μπάιντεν το τέλος του αμερικανικού σχιστολιθικού πετρελαίου και φυσικού αερίου. Είναι όμως γεγονός, ότι η πτώση τους έχει ήδη ξεκινήσει εδώ και χρόνια λόγω της στροφής μεγάλου μέρους του Δυτικού Κόσμου στις πιο «καθαρές» μορφές ενέργειας. Επιπλέον, το όπως φαίνεται τελειωτικό χτύπημα έδωσε η πανδημία του COVID-19 και η πτώση της ζήτησης. Τέλος, το αμερικανικό σχιστολιθικό πετρέλαιο είναι ακριβότερο στην παραγωγή του από αυτό που εξορύσσουν οι χώρες του ΟΠΕΚ. Έτσι ο ΟΠΕΚ και οι σύμμαχοι του, μπορούν να ελέγχουν σχεδόν πλήρως τις παραγόμενες ποσότητες άρα και τις παγκόσμιες τιμές του πετρελαίου.
Σε εθνικό επίπεδο, οι θέσεις εργασίας σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο βρίσκονται εδώ και λίγο καιρό σε ελεύθερη πτώση. Το 2014, περισσότερο από το 2,5% των θέσεων εργασίας στο Τέξας ήταν στις βιομηχανίες πετρελαίου και φυσικού αερίου, εξόρυξης και λατομείων, σύμφωνα με την Επιτροπή Εργατικού Δυναμικού του Τέξας. Στις αρχές του 2020, πριν από την πανδημία του κοροναϊού και της παγκόσμιας πτώσης της ζήτησης πετρελαίου, το μερίδιο των θέσεων εργασίας στον τομέα του πετρελαίου και του φυσικού αερίου του Τέξας είχε μειωθεί στο περίπου 1,8%.
Η στροφή στις ΑΠΕ μπορεί να δημιουργήσει θέσεις εργασίας σε πολιτείες όπως στο Τέξας. Μπορεί δηλαδή να αντισταθμίσει τις ζημιές από την παρακμή της βιομηχανίας των ορυκτών. Το Τέξας είναι ήδη μεγάλος παραγωγός αιολικής ενέργειας. Η πολιτεία έχει μεγάλες δυνατότητες να αναδειχθεί ως πρωτοπόρος στην αποθήκευση ενέργειας και στην ανάπτυξη ηλιακής ισχύος τεράστιας κλίμακας. Οι πετρο-πολιτείες έχουν την υποδομή και τους εργαζόμενους. Έχουν τώρα την ευκαιρία, να αφήσουν την μικροπολιτική και να επικεντρωθούν στο μέλλον.