Τη δημοπράτηση ακόμη 9 μονάδων για τη διαχείριση απορριμμάτων μέσα στο 2021, επιδιώκει η ηγεσία του Υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος, προκειμένου να εξυπηρετηθούν τόσο οι στόχοι του νέου Εθνικού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων που εγκρίθηκε το περασμένο φθινόπωρο, όσο και η προσαρμογή της χώρας με τις ευρωπαϊκές κατευθύνσεις.
Στην Ελλάδα, έως σήμερα κυριαρχεί η υγειονομική ταφή απορριμμάτων, γεγονός που επιχειρεί να ανατρέψει άμεσα το νέο ΕΣΔΑ, ούτως ώστε έως το 2030 η ταφή των απορριμμάτων να περιοριστεί στο 10%, πέντε χρόνια μάλιστα νωρίτερα από την κοινοτική υποχρέωση (που ορίζεται για το 2035).
Ήδη έχουν δημοπρατηθεί 8 μονάδες που θα δημιουργηθούν σε Ναύπακτο, Χερσόνησο Ηρακλείου, Τρίκαλα, Άρτα, Σητεία, Καβάλα, Χίο, και Κεφαλλονιά, ενώ στο αμέσως επόμενο διάστημα ξεκινά η δημοπράτηση για Μονάδες Επεξεργασίας Απορριμμάτων σε Αγρίνιο, Κέρκυρα, Δράμα, Κάρπαθο, Μήλο, Ρόδο, Πάτρα και 2 ακόμη στη Θεσσαλονίκη, ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό σε 17. Σύμφωνα με πηγές του ΥΠΕΝ κάθε μια από τις παραπάνω μονάδες διαθέτει “δικό της χρονοδιάγραμμα”, ως προς την κατακύρωση των δημοπρατήσεων και την κατασκευή τους.
Σε εκκρεμότητα πάντως παραμένει η δημιουργία των ΜΕΑ για την Αττική, που παράγει εξάλλου τον μεγαλύτερο όγκο απορριμμάτων της χώρας. Τον περασμένο Νοέμβριο η διυπουργική επιτροπή ενέκρινε τη δημοπράτηση μέσω σύμπραξης με ιδιώτες των δύο πρώτων μεγάλων έργων διαχείρισης απορριμμάτων στην Αττική, προϋπολογισμού 640 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για τις μονάδες επεξεργασίας απορριμμάτων στη Φυλή και το Σχιστό, οι οποίες θα καλύψουν τις ανάγκες της Αθήνας και του Πειραιά αντίστοιχα.
Σύμφωνα με τις αποφάσεις πάντως της διυπουργικής, η μία ΜΕΑ στη Φυλή (μέσα στον ήδη αδειοδοτημένο περιβαλλοντικά χώρο του ΧΥΤΑ και των λοιπών εγκαταστάσεων) θα έχει δυναμικότητα έως 260.000 τόνους ετησίως και η σύμπραξη θα καλύπτει περίοδο 30 ετών (3 χρόνια κατασκευή, 27 χρόνια λειτουργία). Η δεύτερη ΜΕΑ έχει χωροθετηθεί στο Σχιστό, μέσα στον ήδη αδειοδοτημένο περιβαλλοντικά του σταθμού μεταφόρτωσης απορριμμάτων. Θα έχει δυναμικότητα έως 180.000 τόνους απορριμμάτων ετησίως και η σύμπραξη θα καλύπτει περίοδο 29 ετών (2 χρόνια κατασκευή, 27 χρόνια λειτουργία).
Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, απομένει η δημοπράτηση από την Περιφέρεια Αττικής μιας ακόμη υποδομής στο Γραμματικό, η οποία εκτιμάται ότι ίσως δημοπρατηθεί ως δημόσιο έργο με προϋπολογισμό κοντά στα 100 εκατ.ευρώ.
Για τις μεγάλες μονάδες επεξεργασίας που προβλέπεται να κατασκευαστούν στην Αττική αναμένεται τις επόμενες ημέρες να υπάρξει συνάντηση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα με τον περιφερειάρχη Αττικής Γ. Πατούλη, προκειμένου αυτές να προωθηθούν.
Πέραν του παραπάνω προγραμματισμού, που αναμένεται να δημιουργήσει μια κρίσιμη μάζα κατασκευαστικών έργων για τα επόμενα χρόνια, ο μεσοπρόθεσμος σχεδιασμός βάση του Εθνικού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων προβλέπει την πλήρη κάλυψη της χώρας μέχρι το 2030 με 43 Μονάδες Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ).
Στον ίδιο σχεδιασμό περιλαμβάνεται επίσης η εισαγωγή νέων τεχνολογιών σε τέσσερις μονάδες καύσης απορριμμάτων (ΜΕΒΑ) για την παραγωγή ενέργειας. Σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζεται η χρήση της αεριοποίησης στις συγκεκριμένες μονάδες, οι οποίες, ωστόσο σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, δεν έχουν ακόμη χωροθετηθεί.
Σύμφωνα με το Εθνικό Σχέδιο, τοποθετούνται ενδεικτικά η μία στην Κρήτη, η δεύτερη στην Πελοπόννησο και Δ. Ελλάδα, η τρίτη σε Αττική και Στερεά Ελλάδα και η τέταρτη θα καλύπτει τις Περιφέρειες Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, Κεντρικής Μακεδονίας, Δυτικής Μακεδονίας, Ηπείρου και Θεσσαλίας.
Με την τεχνολογία της αεριοποίησης, που πρόκειται για μια πιο εξελιγμένη μέθοδο επεξεργασίας σε σχέση με την αποτέφρωση, δεν παράγεται μόνο ηλεκτρική ενέργεια και θερμότητα (όπως με την αποτέφρωση) αλλά και άλλα προϊόντα όπως καύσιμα, λιπάσματα, κλπ.