Το Ιράν προχώρησε στα σχέδια του παραγωγής μετάλλου ουρανίου, επιβεβαίωσε σήμερα ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ), παρά τις προειδοποιήσεις δυτικών δυνάμεων προς την Τεχεράνη να μην παραβιάσει τη διεθνή συμφωνία του 2015 (JPOA) καθώς το μέταλλο ουρανίου μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή του πυρήνα μιας ατομικής βόμβας.
Η Ισλαμική Δημοκρατία ξεκίνησε το 2019 να παραβιάζει όρους της συμφωνίας για το πυρηνικό της πρόγραμμα που σύναψε το 2015 με την Ομάδα 5+1 σε απάντηση στην μονομερή απόσυρση των ΗΠΑ από τη συμφωνία το 2018, με απόφαση του τότε προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ με την επανέναρξη κυρώσεων από την Ουάσινγκτον εις βάρος της Τεχεράνης.
Το Ιράν επιτάχυνε τους τελευταίους μήνες αυτές τις παραβιάσεις των περιορισμών που προέβλεπε η JPOCA για τις πυρηνικές του δραστηριότητες, περιπλέκοντας ενδεχομένως τις προσπάθειες του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν να επαναφέρει τις ΗΠΑ στη συμφωνία αυτή.
Ένας νόμος που ψηφίστηκε σε απάντηση στη δολοφονία κορυφαίου Ιρανού πυρηνικού επιστήμονα τον Νοέμβριο, για την οποία η Τεχεράνη κατηγόρησε το Ισραήλ, καλούσε σε κινήσεις, συμπεριλαμβανομένου του ανοίγματος ενός εργοστασίου παραγωγής μετάλλου ουρανίου. Το Ιράν ενημέρωσε τον ΔΟΑΕ τον Δεκέμβριο για τα σχέδιά του παραγωγής καυσίμου μετάλλου ουρανίου για έναν ερευνητικό αντιδραστήρα.
«Ο Γενικός Διευθυντής Ραφαέλ Μαριάνο Γκρόσι ενημέρωσε σήμερα τα κράτη μέλη του ΔΟΑΕ για τις πρόσφατες εξελίξεις σχετικά με τις δραστηριότητες έρευνας και ανάπτυξης του Ιράν για την παραγωγή μετάλλου ουρανίου στο πλαίσιο του δηλωμένου του στόχου για την παραγωγή καυσίμων για τον ερευνητικό αντιδραστήρα της Τεχεράνης», ανέφερε ο Οργανισμός σε ανακοίνωση.
Η σημερινή έκθεση και μια προηγούμενη σημείωναν ότι η Ισλαμική Δημοκρατία σχεδίαζε να πραγματοποιήσει έρευνα για το μέταλλο ουρανίου χρησιμοποιώντας φυσικό ουράνιο προτού προχωρήσει σε μέταλλο ουρανίου εμπλουτισμένο στο 20%, επίπεδο που εμπλουτίζει το ουράνιο μέχρι σήμερα, μικρότερο από το 90% που είναι απαραίτητο για την κατασκευή όπλων.
«Ο Οργανισμός επαλήθευσε στις 8 Φεβρουαρίου 3,6 γραμμάρια μετάλλου ουρανίου στο ιρανικό εργοστάσιο παρασκευής πλακών καυσίμου στο Ισφαχάν», πρόσθεσε η ανακοίνωση του ΔΟΑΕ.
Γαλλία, Βρετανία και Γερμανία, υπογράφουσες χώρες της συμφωνίας, τον περασμένο μήνα εξέφρασαν τη «βαθιά τους ανησυχία» τονίζοντας πως η παραγωγή μετάλλου ουρανίου από το Ιράν έχει δυνητικά σοβαρές στρατιωτικές επιπτώσεις.
Ο κεντρικός στόχος της συμφωνίας JPOA του 2015 ήταν να παρατείνει το χρόνο που το Ιράν θα χρειαζόταν να παράξει αρκετό σχάσιμο υλικό για την κατασκευή μιας πυρηνικής βόμβας σε τουλάχιστον ένα χρόνο από περίπου 2-3 μήνες. Το Ιράν, ωστόσο, αρνείται ότι επιδιώκει την κατασκευή πυρηνικών όπλων και ισχυρίζεται ότι θέλει μόνο να χρησιμοποιήσει την πυρηνική ενέργεια για ειρηνικούς σκοπούς.
Αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών και ο ΔΟΑΕ πιστεύουν ότι το Ιράν είχε ένα μυστικό, συντονισμένο πρόγραμμα κατασκευής πυρηνικών όπλων που σταμάτησε το 2003.