Σε κάποια χρονική στιγμή της καριέρας μας, μπορεί να βρεθούμε μπροστά σε ένα σταυροδρόμι όπου πρέπει να αποφασίσουμε μεταξύ δύο καλών ευκαιριών εργασίας. Μπορεί να είναι δύσκολο να αποφασίσουμε ποια είναι η καλύτερη επιλογή, ειδικά όταν και οι δύο είναι κινήσεις καριέρας που στο χαρτί διαβάζονται υπέροχα και μας ενθουσιάζουν.
Συχνά οι επαγγελματίες πιάνονται να εστιάζουν μόνο σε αριθμούς όπως η αμοιβή. «Νομίζω ότι υπάρχει μεγάλη πίεση, ιδιαίτερα με τον καπιταλισμό, για να επικεντρωθώ, ”Τι κάνω; Πόσα φέρνω;” Προφανώς, αυτά είναι σημαντικά. Αυτά είναι πράγματα που πρέπει να λάβουν υπόψη οι άνθρωποι», δηλώνει ο Αντζόα Οσέι, ένας εξουσιοδοτημένος κλινικός ψυχολόγος και σύμβουλος ποικιλομορφίας, ισότητας και ένταξης. «Αλλά ποια είναι τα άλλα πράγματα που είναι σημαντικά για εμάς όταν σκεφτόμαστε για την δουλειά».
Ας δοκιμάσουμε αυτή την τεχνική απεικόνισης για να εμφανίσουμε τα θαμμένα συναισθήματα. Στη συνέχεια, ας καθορίσουμε τι εκτιμάμε περισσότερο.
Πολλοί από εμάς εκπαιδεύονται για να αγνοήσουμε πώς αισθανόμαστε. Οπτικοποίηση σεναρίων στα οποία κάνουμε την επιλογή Α ή την επιλογή Β μπορεί να μας βοηθήσουν να συνειδητοποιήσουμε ποια προσφορά μας ενθουσιάζει περισσότερο.
Η Σύνθια Πονγκ, προπονήτρια καριέρας και συγγραφέας του «Don’t Stay in Your Lane: The Career Change Guide for Women of Color», συνιστά να αφιερώσουμε τουλάχιστον 20 λεπτά για να αναπνεύσουμε και να κάνουμε ένα διάλειμμα από το να ανησυχούμε για την απόφασή μας προτού οπτικοποιήσουμε το να κάνουμε αποδοχή της κάθε προσφοράς.
«Μετά ας προσπαθήσουμε να φανταστούμε πώς θα αισθανόμασταν σε τρεις μήνες, έξι μήνες, ένα χρόνο από τώρα, εάν κάναμε την επιλογή A. Ας δώσουμε προσοχή στο πώς αισθανόμαστε το σώμα μας. Παρατηρούμε φυσικές αντιδράσεις που αντιμετωπίζουμε; Στη συνέχεια ας το επαναλάβουμε για την επιλογή Β», αναφέρει η Πονγκ. «Κάνοντας αυτό το είδος οπτικοποίησης μπορεί να επιτευχθεί πρόσθετη σαφήνεια και εμπιστοσύνη στην απόφασή μας να προχωρήσουμε».
Ο Οσέι συνιστά να αναλογιστούμε αξίες που αποτελούν κατευθυντήριες αρχές για το πώς θέλουμε να ζήσουμε την ζωή μας. Ας κάνουμε στον εαυτό μας ερωτήσεις όπως: «Θα με βοηθήσει αυτή η δουλειά να με ”μεταφέρει” στο είδος της εργασίας που θέλω να κάνω;» ή, «Τι είδους σχέσεις θέλω να έχω στη δουλειά μου;» για να προκληθεί προβληματισμός, λέει.
Στη συνέχεια, ας δοκιμάσουμε να ταξινομήσουμε τις αξίες που έχουμε κατά σειρά σπουδαιότητας και να αντιληφθούμε τις προτεραιότητές μας.
«Αν λέμε ότι πραγματικά εκτιμάμε την ευελιξία, τότε δεν έχει νόημα να αναλάβουμε (εκείνη) την δουλειά που έχει ένα πολύ αυστηρό πρόγραμμα, όπου μπορεί να εργαζόμαστε εκτός ωραρίου», δηλώνει ο Οσέι. «Αυτό συμβαδίζει πραγματικά με τον πιο ευέλικτο τρόπο ζωής που αναζητούμε;»
Ας συνδέσουμε την τεχνική οπτικοποίησης με το να μιλήσουμε με άτομα που εμπιστευόμαστε
Δεν χρειάζεται να αντιμετωπίσουμε αυτό τον προβληματισμό μόνοι μας. Μιλώντας για τις επιλογές μας με έμπιστους συναδέλφους, φίλους ή μέντορες (αυτό) μπορεί να προσφέρει μια χρήσιμη έξωθεν άποψη, (λένε) τόσο η Πονγκ όσο και ο Οσέι.
«Μπορεί να ακούσουμε ένα πράγμα όταν εξηγούμε κάτι που δεν ταιριάζει με αυτό που θέλουμε», λέει ο Οσέι. «Ή, όταν μιλάμε για κάτι, κάποιος μπορεί να μας επισημάνει: «Ήσουν πραγματικά ενθουσιασμένος όταν μίλησες για αυτήν την πρόταση, αλλά παρατηρώ ότι ακούγεσαι ΟΚ με την άλλη πρόταση».
Ο στόχος είναι να φτάσουμε σε ένα σημείο στο οποίο να μπορούμε να αποδεχτούμε ολόψυχα την απόφαση που θα αποδεχτούμε και να είμαστε ήσυχοι με την πρόταση που επιλέγουμε να απορρίψουμε».