Κορονοϊός: Ο καύσωνας και οι κλειστοί κλιματιζόμενοι χώροι τρομάζουν τους ειδικούς

Η έκρηξη των κρουσμάτων κορονοϊού, ο καύσωνας και η αναζήτηση δροσιάς σε κλειστούς κλιματιζόμενους χώρους δημιουργούν ένα εκρηκτικό κοκτέιλ που προβληματίζει έντονα τους επιστήμονες.

Η χώρα βρίσκεται στο έλεος της μετάλλαξης Δέλτα και τα κρούσματα κορονοϊού αυξάνονται συνεχώς καθώς την Τρίτη 27 Ιουλίου καταγράφηκαν 3593 νέες μολύνσεις και η κατάσταση αντί να βελτιώνεται γίνεται όλο και χειρότερη.

Τα μέτρα έχουν χαλαρώσει σε μεγάλο βαθμό λόγω καλοκαιριού, τα νησιά είναι γεμάτα από κόσμο που έχει αφήσει τις μάσκες… στο σπίτι και οι ειδικοί φοβούνται μεγαλύτερη έκρηξη κρουσμάτων όσο πλησιάζουμε προς τον δεκαπενταύγουστο.

Εκτός όμως από την χαλαρότητα των μέτρων και την μετάλλαξη Δέλτα έρχεται ακόμη ένα γεγονός που προκαλεί μεγαλύτερο «πονοκέφαλο» στους λοιμωξιολόγους. Και αυτό είναι ο καύσωνας που χτυπάει ήδη τη χώρα με τον υδράργυρο να ξεπερνάει σε πολλές περιοχές τους 40 βαθμούς.

Αυτό έχει ως συνέπεια ο κόσμος να αναζητά δροσιά σε κλειστούς κλιματιζόμενους χώρους. Και επειδή σε καφετέριες και εστιατόρια επιτρέπονται μόνο οι εμβολιασμένοι τότε θα υπάρχουν συγκεντρώσεις (από εμβολιασμένους και μη) σε σπίτια και σε άλλους χώρους με τον κίνδυνο διασπορά του κορονοϊού να είναι τεράστιος.

Ανήσυχοι οι επιχειρηματίες και οι εργαζόμενοι στην εστίαση

Και στο οικονομικό κομμάτι όμως δημιουργείται πρόβλημα με τους επιχειρηματίες και εργαζόμενοι στην εστίαση να έχουν μπροστά τους ένα καυτό δεκαήμερο.

Αυτό γιατί ο καύσωνας που αναμένεται, είναι δίκοπο μαχαίρι καθώς οι επιχειρηματίες περιμένουν τους καταναλωτές που θα βγουν από τα σπίτια τους και θα επιλέξουν τους κλιματιζόμενους εσωτερικούς χώρους.

Άσκηση ετοιμότητας

Από τις 15 Ιουλίου οι εσωτερικοί χώροι της εστίασης λειτουργούν μόνο για εμβολιασμένους καταναλωτές. Ωστόσο, οι συνθήκες που θα επικρατούν το επόμενο δεκαήμερο θα οδηγήσουν ορισμένους ανεμβολίαστους στο να επιχειρήσουν να μπουν σε κλιματιζόμενα καταστήματα.

Σύμφωνα με την Κοινή Υπουργική Απόφαση, στο εσωτερικό των καταστημάτων επιτρέπεται η είσοδος μόνο πλήρως εμβολιασμένων πολιτών 14 μέρες μετά τη δεύτερη δόση, ενώ θα χρησιμοποιηθεί μόνο το 85% της χωρητικότητας κάθε καταστήματος.

Ο επερχόμενος καύσωνας μοιάζει με άσκηση ετοιμότητας για την εφαρμογή του μέτρου που βρίσκει όμως μεγάλη μερίδα πολιτών ανεμβολίαστη και τους επιχειρηματίες ανήσυχους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΠΟΕΣΕ, οι επιχειρήσεις στην εστίαση ήδη βρίσκονται σε δεινή οικονομική θέση, με το ένα τρίτο αυτών να προσπαθεί να επιβιώσει οικονομικά χωρίς να διαφαίνεται ότι μπορεί να τα καταφέρει. Οι εστιάτορες εύχονται το δεκαήμερο του καύσωνα να μην τους δώσει τη χαριστική βολή.

Ο κορονοϊός εξαπλώνεται σε όλη τη χώρα

Ακόμη ένα στοιχείο που προβληματίζει κυβέρνηση και ειδικούς είναι η μεγάλη διασπορά των κρουσμάτων σε όλη τη χώρα. Και μπορεί η Αττική να διατηρεί τη μερίδα του λέοντος στον αριθμό των κρουσμάτων (1332) όμως δύσκολη είναι η κατάσταση σε Θεσσαλονίκη (398) και Κρήτη (356) που έχουν τριψήφιο αριθμό κρουσμάτων.

Κοντά σε τριψήφιο αριθμό κρουσμάτων είναι και περιοχές όπως η Αχαΐα (91) και η Ρόδος (78), Κοζάνη (71) ενώ δύσκολη είναι η κατάσταση και σε νησιά όπως η Χίος (51 κρούσματα), Ζάκυνθος (39), Θήρα (44), Πάρος (28), Μύκονος (24). Συνολικά 45 περιφέρειες καταγράφουν διψήφιο αριθμό μολύνσεων και όλα αυτά ενώ βρισκόμαστε τέλη Ιουλίου και σε λίγες ημέρες ξεκινά ο κατεξοχήν μήνας των διακοπών ο Αύγουστος…

Έρχεται καύσωνας διαρκείας – Στους 44 βαθμούς θα σκαρφαλώσει το θερμόμετρο

Από σήμερα Τρίτη, ξεκίνησε ο καύσωνας να γίνεται αισθητός σε αρκετές περιοχές της χώρας ενώ τις επόμενες ημέρες ο υδράργυρος θα σκαρφαλώσει ακόμη πιο ψηλά φτάνοντας ακόμη και τους 45 βαθμούς κελσίου.

Ο μετεωρολόγος Γιάννης Καλλιάνος προειδοποιεί ότι η θερμοκρασία το επόμενο Σαββατοκύριακο θα φτάσει ακόμη και τους 45 βαθμούς.

Όπως λέει, ο καύσωνας που αναμένεται από τα μέσα της εβδομάδας, θα είναι ισχυρός ενώ τονίζει πως δεν είναι κάτι σύνηθες για τη χώρα μας. Η διάρκεια των υψηλών θερμοκρασιών θα είναι για περίπου δέκα ημέρες.

Σύμφωνα με τον κ. Καλλιάνο, η αρχή θα γίνει από τα Δυτικά. Την Τετάρτη 28/8 οι μέγιστες τιμές του υδραργύρου στα πεδινά και ευπαθή στη ζέστη τμήματα της δυτικής ηπειρωτικής χώρας θα αγγίξουν τους 41-42°C.

Τις ίδιες ημέρες, λόγω του μελτεμιού που στο Αιγαίο θα αγγίζει τα 6 – 7 μποφόρ, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και νησιωτικά τμήματα η θερμοκρασία δεν πρόκειται να ανέβει πάνω από τους 38 – 39°C.

Την Πέμπτη, οι πολύ θερμές αέριες μάζες από την Αφρική θα επεκταθούν και θα επηρεάσουν και τις υπόλοιπες περιοχές της χώρας, με τη θερμοκρασία στα Δυτικά να φτάνουν τους 43 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τους 42, ενώ στην Αττική το θερμόμετρο θα δείξει 42 βαθμούς το Σαββατοκύριακο.

Οι άνεμοι θα παραμείνουν ισχυροί έως και 6 μποφόρ, αποτελώντας σοβαρό κίνδυνο για εκδήλωση πυρκαγιών.

Την Παρασκευή 30/07 η θερμοκρασία θα είναι υψηλότερη κατά έναν βαθμό σε ολόκληρη τη χώρα, ενώ αυτές οι θερμοκρασίες θα παραμείνουν μέχρι και τις 5 Αυγούστου.

Σημειώνεται ότι, πέρα από τις μεσημβρινές ώρες που η θερμοκρασία θα είναι στα ύψη, ο υδράργυρος δεν αναμένεται να πέσει κάτω από τους 30 βαθμούς και κατά τις βραδινές ώρες της ημέρας.

Σύμφωνα με τον Γιάννη Καλλιάνο, ο επερχόμενος καύσωνας θα είναι ένας από τους χειρότερους των τελευταίων 30 ετών.