Η Ασπασία οδηγείται στη φυλακή για το φόνο του Δημοσθένη, ενώ ολόκληρη η Μάνη παρακολουθεί εμβρόντητη τις καταιγιστικές εξελίξεις. Μέσα από το κελί, αποκαλύπτει στον Λυκούργο ένα σκοτεινό μυστικό από το παρελθόν που απειλεί να τινάξει την υπεράσπισή της στον αέρα.

Η προφυλάκιση της Ασπασίας και το ηθικό δίλημμα του Λυκούργου

Δεν έχω συνέλθει ακόμα από το σοκ, φίλες μου! Αυτή η γυναίκα, που την είχαμε για το απόλυτο θύμα σε έναν γάμο γεμάτο βία και καταπίεση, αποδεικνύεται ο πιο σκληρός παίκτης στη σκακιέρα της Μάνης. Η εμπειρία μου στο τηλεοπτικό ρεπορτάζ λέει πως όταν μια γυναίκα φτάνει στα όριά της, η έκρηξη είναι ανυπολόγιστη, και η Ασπασία μόλις πάτησε το κουμπί της αυτοκαταστροφής. Όπως είδαμε σοκαρισμένοι, η σύλληψή της ήταν μόνο η αρχή, καθώς ο Κουράκος δεν είχε άλλη επιλογή από το να ακολουθήσει το γράμμα του νόμου.

Η απολογία της είναι συγκλονιστική, όμως η απόφαση ανακριτή και εισαγγελέα είναι αμείλικτη, οδηγώντας την κατευθείαν στην προφυλάκιση. Την ίδια ώρα, η Ισμήνη βρίσκεται σε απόγνωση και παρακαλάει τον Κωνσταντίνο να μείνει μακριά από αυτή την υπόθεση, φοβούμενη τις παράπλευρες απώλειες. Ο Λυκούργος, όμως, ως ο δικός μας άνθρωπος που πάντα παλεύει για το δίκαιο, αναλαμβάνει το βαρύ φορτίο της υπεράσπισης. Διαβάζοντας τη δικογραφία, έρχεται αντιμέτωπος με το σκοτεινό πρόσωπο του θύματος, μαθαίνοντας κάθε λεπτομέρεια για τις παράνομες δουλειές και τον ρόλο που έπαιξε ο Δημοσθένης στον τραγικό θάνατο του Κίμωνα.

Η αποκάλυψη που παγώνει το αίμα και ο δεύτερος «φόνος»

Αυτό που κανείς δεν περίμενε είναι η ψυχραιμία της Ασπασίας μέσα στη φυλακή. Όχι μόνο δεν έχει μετανιώσει για την πράξη της, αλλά απολαμβάνει τον σεβασμό των συγκρατουμένων της. Όμως, η πραγματική «βόμβα» σκάει κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψης του δικηγόρου της στο κελί. Σύμφωνα με πληροφορίες του pythia.gr, η Ασπασία αποφασίζει να ανοίξει την καρδιά της και να ομολογήσει κάτι που θα μπορούσε να την στείλει για πάντα στα κάτεργα.

Με μάτια που σπινθηρίζουν από μια παράξενη ικανοποίηση, του εκμυστηρεύεται πως η δολοφονία δεν ήταν η πρώτη φορά που προσπάθησε να τον εξοντώσει. Η αντίδραση του νομικού είναι πραγματικά ανατριχιαστική, καθώς συνειδητοποιεί πως η πελάτισσά του είναι ικανή για τα πάντα.

«Εγώ έβαλα τους άντρες να πυροβολήσουν τον Δημοσθένη και να τον αφήσουν παράλυτο. Ήθελα να τον βλέπω να υποφέρει όπως υπέφερα κι εγώ.»

Ο Λυκούργος χάνει τη γη κάτω από τα πόδια του και την ικετεύει να κρατήσει αυτό το μυστικό θαμμένο, καθώς αν μαθευτεί, η αθώωσή της θα είναι πλέον ένα άπιαστο όνειρο. Η Μάνη μπορεί να είναι στο πλευρό της, θεωρώντας πως η γυναίκα αυτή λυτρώθηκε από έναν τύραννο, όμως η δικαιοσύνη έχει τα δικά της μέτρα και σταθμά. Η αγωνία κορυφώνεται και ειλικρινά αναρωτιέμαι, μέχρι πού μπορεί να φτάσει μια μάνα που έχασε το παιδί της εξαιτίας του ίδιου της του άντρα;