Η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά μετά τα υψηλά των 822,22 μονάδων στις αρχές Ιανουαρίου έκλεισε την Πέμπτη στις μονάδες 774,38, καταγράφοντας πτώση 5,82%, ενώ από τις αρχές του έτους σημειώνει πτώση 4,28%. Την ίδια ώρα οι διεθνείς αγορές από τις αρχές του έτους καταγράφουν κέρδη.
Οι μεγάλες διεθνείς αγορές και κυρίως η αμερικανική αγορά ξεκίνησαν το 2021 με… φόρα παρά το γεγονός ότι διατηρούνται οι ανησυχίες για την πανδημία και κινούνται σε ιστορικά υψηλά.
Χαμηλές πτήσεις
Η εγχώρια αγορά από τις αρχές του έτους δεν έδειξε διάθεση να αλλάξει επίπεδα και να κινηθεί παράλληλα με τις ξένες αγορές, καθώς έχασε την αρχική δυναμική που είχε το τελευταίο δίμηνο του 2020, ένδειξη κόπωσης των αρχικών ισχυρών ροών που παρατηρήθηκαν στο ξεκίνημα της χρονιάς.
Η ελληνική αγορά έχει χάσει την επαφή της με τον διεθνή παράγοντα, γεγονός που τις έχει στερήσει την δυναμική του ξεκινήματος της χρονιάς και έχει οδηγήσει σε συρρίκνωση του ενδιαφέροντος όπως αυτό εκφράζεται από τις συναλλαγές.
Η Ελληνική Δημοκρατία μπορεί να δανείστηκε 3,5 δισ. ευρώ με ετήσιο κόστος 0,8% για δέκα χρόνια, το χαμηλότερο που έχει επιτευχθεί σε πρωτογενή έκδοση δεκαετίας, όμως το Χρηματιστήριο Αθηνών δεν φάνηκε να συγκινείται ιδιαίτερα παρότι το επιτόκιο του δεκαετούς ομολόγου θεωρείται επιτόκιο αναφοράς για το κόστος προεξόφλησης του μέσου σταθμισμένου κεφαλαίου των εταιριών.
Ο Ιανουάριος έκλεισε με πτώση 7,4%, με το Χ.Α να καταγράφει μία από τις πιο αρνητικές αποδόσεις παγκοσμίως, ενώ ο Φεβρουάριος κινείται ανοδικά μέχρι στιγμής με την αγορά να προσπαθεί να καλύψει το χαμένο έδαφος.
Πάντως πολλοί ξένοι επενδυτικοί οίκοι υποστηρίζουν ότι το ελληνικό χρηματιστήριο αποτελεί ένα καλό «στοίχημα» για το 2021.
Η μεγάλη συμβολή στην στήριξη του ΑΕΠ που θα λάβει η Ελλάδα από το Ταμείο Ανάκαμψης αναμένεται να στηρίξει την ανάπτυξη, ενώ, σύμφωνα με τους αναλυτές, σημαντικό «στοίχημα» είναι και η πορεία του τουρισμού, σημαντικού «αιμοδότη» της ελληνικής οικονομίας.
Το βασικό ζητούμενο παραμένει η ταχύτητα των εμβολιασμών προκειμένου να υπάρξει ικανοποιητικό μέγεθος ανοσίας του πληθυσμού κατά τους σημαντικούς καλοκαιρινούς μήνες.
Η BlackRock, ο μεγαλύτερος διαχειριστής περιουσιακών στοιχείων στον κόσμο, υποστηρίζει, το ελληνικό χρηματιστήριο αποτελεί ένα καλό «στοίχημα», καθώς ο τουρισμός και οι οικονομικές συνθήκες στη χώρα μας είναι ζήτημα χρόνου να ανακάμψουν.
Η BlackRock εκτιμά πως υπάρχει γενικότερη δυναμική, λαμβανομένου υπόψη πως η χαλαρή νομισματική πολιτική συνεχίζεται, όπως και τα μέτρα δημοσιονομικής τόνωσης (Ταμείο Ανάκαμψης).
Μπορεί η επιβολή των περιοριστικών μέτρων να προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία για τις επιπτώσεις στην πορεία της ελληνικής οικονομίας, όμως αρκετοί αναλυτές, εκτιμούν ότι οι συνέπειες της πανδημίας για την Ελλάδα θα είναι οι μικρότερες σε σχέση με τις άλλες οικονομίες της Ευρώπης.
Χαρακτηριστική είναι η έκθεση της Morgan Stanley στην οποία τονίζεται ότι «οι «ουλές» που θα αφήσει η πανδημία σε βάθος 5ετίας θα είναι πολύ μικρότερες σε σύγκριση με τις άλλες χώρες της Ευρωζώνης.
Με δεδομένο ότι η Ελλάδα θα λάβει από το Ταμείο Ανάκαμψης επιδοτήσεις ίσες με το 8,8% του ΑΕΠ της (περισσότερες από όλες τις χώρες), η μόνιμη ζημιά στην οικονομία της περιορίζεται μόνο στο 1,5%.
Η πορεία των διεθνών αγορών θα επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό και την πορεία της εγχώριας χρηματιστηριακής αγοράς.
Οι εκτιμήσεις των μεγάλων επενδυτικών οίκων για την πορεία των διεθνών αγορών διίστανται.
Χαρακτηριστικά η Morgan Stanley αναφέρει ότι η αμερικανική αγορά δεν πρόκειται να διορθώσει τονίζοντας ότι ξεκινά μία νέα bull market, ενώ η Bank of America αναμένει μία διόρθωση έως και 10% στη Wall Street.
Η υψηλή κεφαλαιοποίηση
Ο τραπεζικός κλάδος μπορεί να αποτέλεσε τον μοχλό την ισχυρής ανάκαμψης της αγοράς προς το τέλος του 2020, αποτελεί όμως τροχοπέδη για την ανοδική της κίνησης στις αρχές του 2021. Ο τραπεζικός δείκτης, με βάση το κλείσιμο της Πέμπτης καταγράφει απώλειες 13,45% από τις αρχές του έτους. Η μετοχή της Πειραιώς καταγράφει από τις αρχές του έτους απώλειες 44,97% οι οποίες σε σημαντικό βαθμό οφείλονται και στην επικείμενη αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου, η οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, θα ανέλθει στ0 1 δισ. ευρώ. Η μετοχή της Alpha Bank υποχωρεί κατά 19,29%, της Εθνικής υποχωρεί κατά 10,17%, ενώ η μετοχή της Eurobank σημειώνει τις μικρότερες απώλειες κατά 1,95%.
Επίσης μεγάλες απώλειες καταγράφει η μετοχή της Ελλάκτωρ (-17,86%), της Aegean Airlines (-14,76%), Lamda Development (-11,27%) και της ΑΔΜΗΕ (-9,07%).
Αντιθέτως η μετοχή της ΔΕΗ καταγράφει κέρδη 8,34%, η μετοχή της Τέρνα Ενεργειακή κερδίζει 9,39%, της Coca Cola HBC (+4,08%) και η μετοχή της Τιτάν σημειώνει άνοδο 3,35%.