«Υπαρξιακής» σημασίας χαρακτήρισε το διάστημα μέχρι τα μέσα Μαρτίου η Καγκελάριος ‘Αγγελα Μέρκελ, ανακοινώνοντας νωρίτερα απόψε την απόφαση ομοσπονδίας και κρατιδίων για παράταση του αυστηρού lockdown τουλάχιστον έως τις 7 Μαρτίου. Η κυρία Μέρκελ αναφέρθηκε κυρίως στις παραλλαγές του στελέχους του κορονοϊού, προειδοποιώντας για τον κίνδυνο να «πάρουν το πάνω χέρι».
Όπως αποφασίστηκε, για την λειτουργία των σχολείων και των παιδικών σταθμών θα αποφασίσουν τις επόμενες ημέρες οι τοπικές κυβερνήσεις. Ήδη κάποια κρατίδια, όπως η Σαξονία, έχουν ανακοινώσει την επαναλειτουργία τους από τις 15 Φεβρουαρίου. Η Καγκελάριος δήλωσε ότι η ίδια θα προτιμούσε η επιστροφή των μαθητών στο σχολείο να γίνει από την 1η Μαρτίου και μετά, καθώς, όπως είπε, τότε φαίνεται ότι ο αριθμός των νέων κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους εντός μίας εβδομάδας θα έχει πέσει κάτω από το όριο των 50. Παραδέχθηκε ωστόσο ότι δεν ήταν τελικά εύκολο να επιβληθεί στους Πρωθυπουργούς των κρατιδίων.
Εφόσον ο δείκτης έχει πέσει πράγματι κάτω από το 50, την 1η Μαρτίου θα λειτουργήσουν και πάλι τα κομμωτήρια, ενώ τα καταστήματα λιανικής πώλησης θα μπορούν να ανοίξουν μόνο όταν ο συγκεκριμένος δείκτης περιοριστεί σταθερά κάτω από το 35. Και πάλι, θα ισχύει ο κανόνας του ενός πελάτη ανά 20 τετραγωνικά, διευκρινίστηκε.
Με το νέο όριο στα 35 κρούσματα, μπορεί να εξεταστεί και η υπό προϋποθέσεις επαναλειτουργία των επιχειρήσεων εστίασης, πρόσθεσε η κυρία Μέρκελ και σημείωσε ότι η κατάσταση θα αναθεωρηθεί στις 3 Μαρτίου, σε νέα τηλεδιάσκεψη. Σε ό,τι αφορά τα ταξίδια, αυτά θα πρέπει «να εγκαταλειφθούν», είπε χαρακτηριστικά η Καγκελάριος, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι η κατάσταση έχει πλέον λάβει μια συγκεκριμένη μορφή, αλλά «δεν είχαμε ποτέ τη δυνατότητα να πούμε πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα ήδη μήνες νωρίτερα». Υπάρχει, σημείωσε, «μεγάλη αβεβαιότητα» γύρω από τις παραλλαγές του στελέχους του κορωνοϊού και κυρίως σχετικά με το ποια τελικά θα επικρατήσει. «Θα έχουμε έναν νέο ιό και θα ζήσουμε με έναν νέο ιό. Και για αυτό πρέπει να πάμε τον αριθμό των κρουσμάτων κάτω, κάτω, κάτω», είπε χαρακτηριστικά.
Ο Πρωθυπουργός της Βαυαρίας Μάρκους Ζέντερ τόνισε από την πλευρά του το παράδοξο του «να πηγαίνουμε καλύτερα, αλλά να χειροτερεύει η διάθεσή μας» και επισήμανε ότι «για να κλείσεις απαιτείται θάρρος, για να ανοίξεις όμως χρειάζεται εξυπνάδα». Σκοπός μας είναι η προσοχή ταυτόχρονα με προοπτική, δήλωσε και πρόσθεσε ότι θα ήθελε να αποφευχθούν τα «μπρος – πίσω», ενώ, αναφερόμενος στο νέο όριο των 35 κρουσμάτων, έκανε λόγο για «μαξιλάρι ασφαλείας για μια συνολικά βιωσιμότερη προοπτική».
Από τις 15 Φεβρουαρίου θα αρχίσει να εκταμιεύεται και η οικονομική βοήθεια προς τους επιχειρηματίες, η οποία μπορεί να φθάσει έως και τις 100.000 ευρώ για κάθε χαμένο μήνα, ανακοίνωσε επίσης η κυρία Μέρκελ. Σύμφωνα με τα γερμανικά ΜΜΕ, ο υπουργός Οικονομίας Πέτερ Αλτμάιερ δέχθηκε δριμεία κριτική από τους Πρωθυπουργούς των κρατιδίων για τις καθυστερήσεις στην παροχή της βοήθειας, με τον κ. Ζέντερ να σχολιάζει ότι η κυβέρνηση «υποσχέθηκε μπαζούκας, αλλά μέχρι τώρα έχουμε σφεντόνα χωρίς πέτρα».
Υπέρ της παράτασης των μέτρων το 66%
Η πλειοψηφία των Γερμανών πολιτών τάσσεται υπέρ της παράτασης του lockdown μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου προκειμένου να αντιμετωπισθεί η πανδημία του κορωνοϊού, σύμφωνα με έρευνα του ινστιτούτου δημοσκοπήσεων YouGov.
Τα δύο τρίτα (το 66%) των ερωτηθέντων τάσσεται υπέρ της παράτασης του lockdown. Περίπου το ένα τέταρτο (το 26%) είναι αντίθετο με την παράταση.
Υπάρχει επίσης μια διαφορά στην αποδοχή της παράτασης του lockdown μεταξύ ανδρών και γυναικών: Οι άνδρες υποστηρίζουν την παράταση σε ποσοστό 69%, ενώ οι γυναίκες σε ποσοστό 64%.